IQ-test onderschat intelligentie kinderen

2
69

RAKIT, een IQ-test die veel wordt gebruikt op Nederlandse basisscholen, onderschat de intelligentie van Turkse kinderen. Dat blijkt uit de studie ‘Educational Measurement: Issues and Practice’, dat is gedaan door Jelte M. Wicherts en Conor V. Dolan.

Volgens de onderzoekers zijn kinderen van allochtone afkomst niet minder intelligent dan hun westerse leeftijdsgenootjes. Toch scoren allochtone kinderen lager, omdat ze niet bekend zijn met bepaalde woorden of namen die in de IQ-test gebruikt worden. De uitkomst van de RAKIT IQ-test bepaalt of kinderen worden geselecteerd voor speciaal onderwijs.

Door de fout in de test zouden Turkse en Marokkaanse kinderen 7 IQ-punten lager scoren. Antilliaanse en Surinaamse kinderen scoren circa vijf punten lager.

2 REACTIES

  1. typisch weer een voorbeeld van een in het systeem ingebouwde ‘mankement’ binnen het onderwijs…een van de zovele nadelige voor allochtone kinderen.

    of is het een voorbeeld van een ingebouwd beveiligingsmechanisme voor niet al te snel al te veel verschillende mensen met niet alleen gelijke rechten (wettelijk) maar ook gelijke kansen en posities? dat kan geen enkele westerse samenleving aan…geen enkele samenleving eigenlijk, maar juist de westerse beweerd dat ze dat wel willen en nastreven, dus des te interessanter als juist wordt aangetoond dat het slechts een van de vele mooie verhaaltjes is…

  2. Nouu ik ken genoeg domme nederlandse kinderen die allemaal op een nuts school zitten of op een praktijk school zitten heeft nix te maken met taal of wat dan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here