Film ‘Sıla hasreti’ op Ned 2

1
1

Op donderdag 11 november is de film ‘Sıla hasreti’ op Ned 2 bij Holland doc IKON te zien om 22:55. Deze film gaat over een Turks gezin dat na 30 jaar Nederland terug keert naar Turkije. Selma en Hami, beiden geboren in Turkije, zijn als tieners in de jaren tachtig van de 20e eeuw naar Nederland gekomen. Selma moest met haar ouders mee en na twee jaar sparen kon ze de jongen op wie ze verliefd was laten overkomen.

Dit werd het begin van een grote liefde – met een tragische ondertoon. Terwijl Selma haar draai vindt in het leven, wil Hami eigenlijk al vanaf de eerste dag terug naar zijn geboorteland. Maar het stel krijgt een gezinsleven. Het is nu dertig jaar later. De drie dochters staan op eigen benen, en dus is voor Selma en Hami het moment gekomen om met de negenjarige zoon Fati te remigreren. De prijs die Selma betaalt is het achterlaten van innige familiebanden, vooral die met haar dochters en haar moeder, een hartsvriendin.

Filmmaakster Anne Marie Borsboom volgt niet alleen het gezin bij de voorbereidingen voor de terugkeer en tijdens het eerste jaar in Turkije. Zij laat als een rode draad een universeel gevoel van heimwee door het liefdesverhaal van Selma en Hami heen lopen. Deze laag in het verhaal wordt ingekleurd door Turkse dichters en zangers die hun heimwee vertolken.

Wanneer het gezin zich in een verre buitenwijk van Ankara vestigt, samen met Hami’s ouders, krijgt het verhaal een onvoorziene wending. In deze nieuwe situatie keren de rollen om. Ditmaal is het Selma die zich afgesneden voelt, maar het moet zien uit te houden. Het merendeel van haar tijd is ze bezig het grote nieuwe huis op orde te houden en haar schoonouders en de vele visite te bedienen. De romantische gevoelens van het begin zijn snel verdwenen. Ze is eenzaam, verdrietig en kwaad, en droomt van Nederland. Haar man is vanaf dag één helemaal in zijn element en taalt niet naar Nederland. Voor haar zoon Fati was de overgang van de ene naar de andere cultuur groot, maar inmiddels is hij geliefd op school en heeft hij het naar zijn zin in de nieuwe omgeving. Zit er voor Selma dus niets anders op dan uit liefde dit offer te brengen?

Je land of je geliefde – in de documentaire ‘Heimwee’ lijkt het een onmogelijke keuze. Dat wordt treffend weergegeven in het lied dat aan het eind van de documentaire klinkt: ‘Als ik ooit weer kan lachen, zul jij dan niet huilen achter mij?’

Camera, regie & montage: Anne Marie Borsboom.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here