Nil Karaibrahimgil in Paradiso

1
4

Nil Karaibrahimgil – beter bekend als Nil (Turks voor Nijl) – is gezegend met talenten en behoort volgens de Turkish Times dan ook tot de ‘50 meest creatieve Turken’. Dat ze al op zeer jonge leeftijd (12) haar eerste liedje schreef, op haar negentiende voor een van Turkije’s grootste reclamebureaus werkte en cum laude afstudeerde in de ‘politicologie en internationale betrekkingen’, bleken ideale ingrediënten voor een internationale muziekcarrière.

Haar nationale doorbraak beleefde ze met ‘I am free’, een liedje dat werd gebruikt in een commercial van Turkcell, dé mobiele telefonie aanbieder van Turkije. Nil zong het liedje door het hele land en werd als ‘Free Girl’ een icoon voor vrijheid en vrouwenemancipatie. Een Turkse universiteitskrant sprak zelfs van de ‘Nil-generatie’.

Internationaal brak ze door na een optreden in London in 2007. De BBC typeerde haar na afloop van het concert als de ‘Turkse Björk’ vanwege haar opvallende kostuums, ironische teksten en catchy popliedjes. Ze tourde over de hele wereld met het New Yorkse triphop-collectief Wax Poetic en bracht vorig jaar haar meest recente album uit, ‘Nil Kiyisinda’ (Aan de oevers van de Nijl), waarvan de hitsingles ‘seviyorum sevmiyorum’ en ‘Duma Duma Dum’ kwamen.

Paradiso
zondag 12 december
Zaal open 20:00 Aanvang 21:00

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here