Turkije hekelt uitspraken Rutte

3
4

De Turkse regering vindt de uitlatingen van premier Mark Rutte over Turkse paspoorten discriminerend. Rutte zei in de Kamer dat het een punt van discussie was geweest als de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten naast haar Nederlands paspoort in plaats van een Zweeds, een Turks paspoort had gehad.

De Volkskrant meldt dat de Turkse minister Faruk Çelik, verantwoordelijk voor Turken in het buitenland, gisteren zei ‘niet in te zien hoe zo’n discriminerende opmerking bijdraagt aan de integratie van buitenlanders in Nederland’. ‘Het recht om te stemmen en het recht om gekozen te worden zijn elementaire mensenrechten’, aldus de minister.

De Turkse regering vindt ook dat er een einde moet komen aan de Nederlandse inburgeringsplicht voor Turken. Ankara ziet in die plicht een onrechtmatige aantasting van de rechten van Turken. Rechtbanken in Rotterdam en Roermond gaven de Turken onlangs gelijk. De rechters bepaalden dat de inburgeringsplicht voor Turken in strijd is met het associatie-akkoord tussen Turkije en de EU.

3 REACTIES

 1. en terecht…
  het effect van zijn uiysparekn op de samenleving en op Turkse nederlanders (en op anti turken en anti islam stemmers in PVV kringen) zijn echter belangrijker of het hier gaat om discriminatie in juridisch technische zin…

  het is wel degelijk zo dat de uitspraken van Rutte de zelfacceptatie en acceptatie van Turken in Nl zeker niet bevorderd. sterker nog, Rutte maakt de sentimenten alleen maar sterker!

  het had hem gesierd als hij gewoon had gezegd

  of helemaal geen dubbele nationaliteit, voor niemand niet, of voor iedereen even veel recht daarop en alleen kijken naar de kwaliteiten van een persoon…

  Rutte was eerlijk en gaf toe dat hij wel degelijk politiek onderscheidt maakt tussen inwoners van Nederland. en politiek is veranderlijk en afhankelijk van anderen. dus individuele rechten en verdachtmaking kunnen verschillen al naar gelang de politieke wind!

 2. Mijn god. Dus de Turken mogen hun eigen cultuur meenemen en hoeven niet in te burgeren in Nederland, maar de Koerden moeten zich wel helemaal aanpassen aan Turkije en dan is het ineens niet in strijd met mensenrechten.. Turkije is verschrikkelijk arrogant en egoïstisch..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here