‘Biz’: film over jong Turks stel

10
7

Vanaf 15 oktober presenteren NTR, VARA en VPRO elke vrijdagavond een film van vijftig minuten onder de noemer ‘One Night Stand 2010’. De films zijn gemaakt door acht jonge, veelbelovende regisseurs en scenarioschrijvers. Een van de films is ‘Biz’. Deze bestaat uit een Turkse cast en gaat over een jong Turks stel dat een eigen leven probeert te leiden binnen de Turkse gemeenschap.

Esin en Serkan zijn net getrouwd. Ze proberen hun eigen leven te leiden maar lopen tegen de grenzen aan van sterke tradities en regels die binnen de Turkse gemeenschap gelden. Totdat dit hun liefde bijna fataal wordt.

In de film wordt mooi vertoond hoe het koppel omgaat met de tradities en regels van het Turkse geloof. De film wordt vrijdag 12 november uitgezonden op Nederland 2 om 23.10u.

10 REACTIES

 1. Zo ziet u maar weer, hoe goed de Nederlandse bevolking op de hoogte is en kennis heeft van het onderscheid tussen ‘cultuur en traditie’ en ‘geloof’ is.
  Zeeeeeer moeilijk om het verschil tussen deze twee te weergeven in een tekst.
  Zucht…. 2010….. en in 2020 zal het niet anders zijn.

 2. nee, moslims, turken, een pot nat toch. hun alles (eco, soc, cultuur, tradities) is vast alleen maar te herleiden tot iets simpels als 1 allesomvattend iets, en dat moet wel de volgens nederlanders allesomvattende islamietische religie zijn! hoezo zouden turken een veel complexer geheel van tradities, elementen van cultuur en variaties in islam hebben? er is maar 1 islamsowieso volgens hen…wat dat betreft lijkt de gemiddelde nederlander op een fundamentalist die daar ook van uitgaat!

 3. Jonge jonge van dik hout zaagt men weer planken Fatma en Hadise, ik moet gewoon wer reageren want waarom zouden wij Nederlanders persé op de hoogte moeten zijn van de cultuur en traditie danwel het geloof van al die mensen die vanuit een ander land in Nederland zijn komen wonen??
  Daar hebben wij dan een dagtaak aan met al die verschillende culturen.. nee niet gekker maken en alleen vanuit jullie zijde spreken.

  Het is niet zo verwonderlijk dat wij niet alles begrijpen van jullie achtergrond en cultuur ( turken, marokkanen, chinezen, italianen enz.).
  Mensen die hier wonen en Nederlander zijn dienen juist op de hoogte te zijn van de cultuur en traditie van dit land!
  Je geloof is je eigen zaak, of je nu Christen, Moslim of niet gelovig wilt zijn
  En je zegt dat de gem. nederlander lijkt op een fundamentalist maar ik snap soms niks van de moslimgelovige als ik zo is elke dag het nieuws bekijk.
  Want waar plaats ik dan het feit dat moslimterrositen weer 52 kerkgangers afmaken.. dat de ene groep moslims de andere dood… zucht … 2010

 4. Marry, over wat er gebeurt? slaap kindje slaap Marry….enige wat de media in Nederland bereikt is het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen..

  Tuurlijk moeten Nederlanders ook op de hoogte zijn van andere culturen en tradities..dat heet horizonverbreding. Wellicht kun je dan eens argumenten bedenken vanuit een ander “niet westers rose” perspectief. Voorbeeld: je gebruikt het woordje “moslimterrorisme”. Daar ga je al de fout in, en dat komt omdat je leidt aan een gebrek aan horizonverbreding. Terrorisme is ten strengste verboden in de Islam, het feit dat jij daar het woordje moslim voor plakt zegt genoeg over jouw EENZIJDIGHEID.

  Ga eens naar Amsterdam, wie spreekt daar in hemelsnaam nog Nederlands?

  Dat gezeur over integratie moet eens afgelopen zijn.
  Wellicht kun jij een goed begin maken door alle buitenlandse woorden te schrappen uit de Nederlandse Vocabulaire..Dat is pas integratie.

 5. marry…

  wat is er mis aan om te bedenken dat men kan weten wat turks is en wat geloof is…

  er bestaat toch ook geen nederlandse geloof?

  get the point?

  ik heb hier kritiek op degene die dit stuk heeft geschreven. het klopt taalkundig en qua betekenisleer voor geen meter en is te verklaren uit het feit dat men kennelijk niet kan bedenken dat geloof en natie, geloof en nationaliteit niet 1 geheel zijn! maar er zijn nou simpelweg veel nederlanders die dat wel weten te bedenken bij europeanen, (zelfs bij een pool waar de gemiddelde nederlander nog minder mee heeft) maar niet bij een turk, want die is moslim…

  dus wat je zegt over moeten we (we is dan de echte nederlander ofzo) alles over iedereen kennen, is onzin, kul, larie…het gaat niet over feitenkennis, het gaat over veralgemenisering en slechts logisch nadenken!

  je slaat de plank totaal mis. En ik verbaas me over het feit dat je een algemeen principe van samenleven en open staan voor elkaar en de kritiek op het feit dat dat hier eenzijdig niet gebeurt, interpreteerd als een eenzijdige eis van het tegenovergestelde. Wellicht ben jij eigenlijk het stereotyp van het type mens dat ik bedoel, maar acht je jezelf hier zo ver boven te staan dat je hetgeen wat er staat, op maar een manier kon lezen (de manier waarop ik uit jouw antwoord kan afleiden)

  als je na 50 jaar samenleven nog steeds de basics van het geloof van je medemens niet weet en als je nog steeds niet weet dat er een verschil is tussen cultuur en religie (om het even of het over moslims gaat) dan ben je simpelweg niet geinteresseerd in je medemens en zal je ook zelfs als de media gewoon nieuwsfeiten zou presenteren (wat ik niet alleen maar betwijfel maar kan bewijzen dat het niet zo is – overigens al door bijna alle onderzoekers en journalisten ook toegegeven dat dat niet zo is) dan is het niet meer zo verwonderlijk dat men vanuit een groep die juist nu alleen maar verwachtingen heeft van de ander als 1 totaal en 1 niet onderling verschillden groep. alleen maar met teleurstellingen achterblijft.

  als je niets wil weten, en als je nergens voor open staat, heb je ook niets te begrijpen, laat staan te verwachten lijkt me…

  overigens vind ik jou reactie getuigen van de aloude houding, namelijk, als nieuwkomer (na 50 jaar) ben je nog steeds ‘ de ander’ die anders is en nieuw is en die moet aanpassen aan hetgeen hier hoort en natuurlijk is…hoor je jezelf praten/schrijven…ik wel, en eigenlijk heb ik de neiging om opmerkingen zoals die van jou gewoon aan me voorbij te laten gaan, omdat je niet op basis van voorbeelden en hele sterke veralgemenisering en waardeoordelen als die van jou kan praten over deze kewestie. kan wel, maar dan kom je geen stap verder. jij en anderen die jouw mening delen, gaan al uit van een deling. datgene wat de inn groep is, en datgene wat de out groep is…de een moet aanpassen aan de ander, en de mate van juiste aanpassing wordt alleen maar bepaald aan de hand van de inn groep…hoe veranderlijk die ook is!

  sorry, maar ik vind jouw opmerkingen soms nog wel to the point, maar bij deze vind ik je wel erg typisch!

 6. De Islam is al lang ook onderdeel van de Nederlandse cultuur. De problemen met moslims in dit land komen voort uit het feit dat men dat eigenlijk liever niet zo wil en om dat kracht bij te zetten, worden steeds weer de uitwassen van de islam (zoals dat dan zo politiek correct heet) aangehaald als reden waarom het geen onderdeel van de nederlandse cultuur kan zijn. Alle voorbeelden van afschuwelijk gedrag of achterlijkheid bij elkaar zegt nog steeds niets over de overgrote meerderheid die niet voldoet aan het voorbeeld, en al zou het zo zijn, hoe verschillend zijn deze voorbeelden van vele andere groepen waar we niet zo direct naar willen kijken. laten we zeggen de gevoelige kwestie als de joodse bijvoorbeeld in Nederland…

  zo is besnijdenis een probleem en roepen artsen op het te verbieden (totdat joodse schrijvers en intellectuelen in Nederland voor de besnijdenis opkomen) prompt…het is geen issue meer…

  Zo is de aparte ingang voor vrouwen in moskeeen meteen achterlijk, totdat men zich bedenkt dat dat ook zo is bij synagoges – prompt geen issue meer…

  zo haalt marry de dood van 55 kerkgangers als voorbeeld aan, net zoals de SGP en het CDA, maar rept er niemand over de bijna 20.000 sjiieten die nog steeds worden afgemaakt in heiligdommen in Irak, dat zijn maar aantallen ‘moslims die elkaar doden’ – want sktarsich gewel dis daar namelijk wel degelijk ook aangewakkerd. slechts een cijfer in het nieuws, geen reden voor kamervragen of je sjiieten wel terug kunt/moet sturen…nee, iemand durft zelfs openlijk te zeggen christenen wel accepteren als vluchteling en anderen niet…

  Zo ben je hier meteen raar als je je afvraagt hoeveel nederlandse parlementariers een band (al dan niet paspoort) hebben met/van Israel…een land dat bewijsbaar meer zich inmengt met haar burgers in de vreemde dan bijvoorbeeld Turkije…rare vraag?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here