Tarhana en Karsu Dönmez in Melkweg

0
12

Vrijdag 8 oktober zal de avontuurlijke, multinationale band Tarhana, opgericht door percussionist Sjahin During, een speciaal optreden geven in de Oude Zaal van de Melkweg. De in Amsterdam gevestigde band brengt een stevige mix van Oriëntaalse en Turkse muziek, met duidelijk herkenbare invloeden van balkanmuziek, gecombineerd met beats, grooves & electronics anno 2010.

De muzikale as Amsterdam – Istanboel blijft hierbij steeds het uitgangspunt, maar ook de invloed van North Sea Jazz winnaars Franz von Chossy op toetsen en Alex Simu op rieten doet zich helder gelden.
Speciaal voor deze gelegenheid gaat Tarhana zijn eerste artistieke samenwerking aan met niemand minder dan Karsu Dönmez, de 20-jarige Amsterdamse zangeres en pianiste die de afgelopen tijd in en buiten Nederland furore maakt, zo stond zij ondermeer al in Carnegie Hall, New York.

Tarhana
Tarhana werd opgericht nadat Sjahin During zich jarenlang in diverse, complexe percussie tradities had verdiept. Met name Afro-Cubaanse en later Arabische percussie werden door During diepgaand onderzocht, op locatie en onder het gezag van beroemde maestro’s, zoals wijlen Angá Diaz, de congaspeler van de oorspronkelijke Buena Vista Social Club. Zes jaar touren met Tarhana bezorgde de groep memorabele optredens, onder andere voor maharadja’s en sultans in India, zigeuners uit Rajasthan, kinderen uit Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon & Syrië. Tarhana trok van India naar Oman, en van Caïro naar Mexico en Canada. In totaal werden 21 landen op vier continenten bezocht, reizen die allemaal hun weerslag hadden op de muzikale ontwikkeling van de groep. Zo experimenteert Tarhana met een breed scala aan muzikale texturen, van op soefi geïnspireerde vocalen tot funky pulserende danceritmes.
Tuur Moens (België) – drums | Ozhan Acikbas (Turkije) – saz & zang | Jakob Rheinlander (IJsland) – basgitaar | Alex Simu (Roemenië) – saxofoon & klarinet | Franz von Chossy (Duitsland) – toetsen & laptop | Sjahin During (Turkije/Nederland) – ‘Afro-Anatolische’ percussie

Karsu Dönmez
Dönmez begon op haar zevende met piano spelen en maakt sindsdien grote indruk bij haar wekelijkse optredens in het Turkse restaurant Kilim van haar ouders. In haar jonge leven stond deze singer/songwriter al op vele toonaangevende podia en festivals. Haar inspiraties zijn jazz, salsa, de traditionele muziek van haar ouders, ‘ladino’ muziek en natuurlijk de betere popmuziek. Inmiddels heeft neemt haar carrière stormachtige vormen aangenomen, zo stond zij ondermeer al in Carnegie Hall, New York. Op 8 oktober heeft het publiek de unieke gelegenheid de samenwerking tussen Tarhana en Dönmez als eerste mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here