Boek over Turkse met autisme

3
12

Birsen Basar (24) debuteert in Nederland en België als eerste Turkse-Nederlandse jongvolwassene met haar autobiografische boek over haar leven met autisme. Op 17 september 2010 is haar boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ uitkomen. De boekpresentatie heeft in de gemeente Breda plaatsgevonden waarbij het eerste exemplaar van het boek aan (oud) tennisser Paul Haarhuis is overhandigd, zelf vader van een autistisch kind. Ook de burgemeester van Breda, Peter van der Velden, was aanwezig.

In april 2010 is in Turkije de Turkse versie van ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ uitgebracht door een autismevereniging in Ankara. Het boek in Turkije had als doel om het leven van een jongvolwassene met autisme te vertellen. In Turkije is hierover namelijk heel weinig bekend. De uitgave in Nederland is tweedelig. Enerzijds wil Birsen duidelijk maken hoe het is om als jongvolwassene autisme te hebben en anderzijds hoe het is om autisme in een andere cultuur te hebben. In Nederland is er heel erg weinig bekend over autisme onder allochtonen. Birsen wil hier verandering in brengen.

Birsen heeft contact gemaakt met allerlei organisaties in Nederland om na te gaan wat ze doen aan autisme en allochtonen. Ze geeft in heel Nederland presentaties over haar autisme. Ook is ze diverse malen in Turkije en in Nederland hierover op televisie geweest. Birsen wil graag in de toekomst een stichting opzetten voor allochtone mensen met een beperking en als ervaringsdeskundige lezingen en voorlichtingen geven in Nederland en Turkije.

In haar boek beschrijft Birsen op heel concrete en directe wijze haar ervaringen in het middelbaar en hoger onderwijs, stage en werk. Omdat zij vanwege haar autisme vanaf haar jongste jaren moeilijk sociale contacten kon maken, had zij tijdens haar opleiding de grootste moeite met groepswerk en projectwerk. Haar boek beschrijft beeldend de dagelijkse strijd van een jong autistisch mens om zich staande te houden in een school- en leefwereld waar ze voortdurend beoordeeld wordt op de sociale vaardigheden, die ze door haar aandoening niet bezit wat door haar familie leidt tot onbegrip. Door de Nederlandse Vereniging voor Autisme is een aanvullend hoofdstuk geschreven over autisme en allochtonen bestemd voor leerkrachten, ouders en hulpverleners.

3 REACTIES

  1. Vraag: wat is de oorspronkelijke, Turkse titel van boek: ” Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ van Birsen Basar?
    (Vraag van bibliotheekklant Centrale Bibliotheek Utrecht)

    Met dank!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here