Pink Istanbul in Paradiso

1
6

Pink Istanbul is een evenement dat op een feestelijke manier Istanbul en Amsterdam dichter bij elkaar brengt. Pink Istanbul maakt de gay-scene van Istanbul zichtbaar voor een groter publiek, verbindt kunst, muziek en mensen uit beide steden en draagt zo bij aan de zichtbaarheid en emancipatie van Turkse homoseksuelen in beide steden.

Democratie en Homorechten in Turkije
Met een ruime ja door de Turkse bevolking tijdens het referendum over vergaande grondwetswijzigingen in Turkije op 12 september j.l. lijkt het land weer een paar stappen in de goede richting te hebben gezet. Turkije komt met deze laatste grondwetswijzigingen een stapje dichterbij de EU als het gaat om democratisering. Althans, in de wetten in ieder geval. De praktijk zal daarvan moeten worden afgeleid en is wat menigeen zich afvraagt. De homorechten staan vooralsnog niet op de agenda, maar vormen wel steeds vaker onderwerp van verhitte debatten.

Binnen de islamitische wereld en in de hele regio is de Turkse homoscene uniek te noemen als het gaat om de variëteit, zichtbaarheid, aanwezigheid en ‘acceptatie’ ervan. Istanbul heeft op dit punt een aantrekkingskracht op de hele regio van de Balkan tot aan het Midden Oosten. Holebi’s kunnen relatief veel, er is een steeds verder ontwikkelende homo-uitgaansleven, en op politiek-sociaal gebied zijn er vele ontwikkelingen. De homorechtenbeweging Lambda is na vele dreigingen van sluiting etc sterker uit de strijd gekomen en is steeds duidelijker aanwezig in openbare debatten en op straat en organiseert nu alweer sinds 6 jaar een succesvolle gay pride week in hartje Istanbul. Maar toch kent deze groep vele belemmeringen en problemen. Geweld en uitsluiting komen nog steeds voor, juridische bescherming is nog niet aanwezig. Kortom, er is nog veel te doen, maar er gebeurt ook zeker veel en vooral in de Turkse homogemeenschap zelf die steeds duidelijker van zich laat horen.

Turkije democratiseert langzaam maar zeker verder en belangrijk daarbij is dat de overheid ook de holebi rechten serieus neemt. Zichtbaarheid en internationale contacten zijn daarbij onmisbaar voor de Turkse holebi’s. Pink Istanbul biedt de Turkse holebi community een podium, maakt de situatie van Turkse holebi’s voor een breed publiek zichtbaar maar is bovenal ook een groot feest. Want het is gelukkig voor velen ook prima om Turks en homo te zijn. En dat mag ook gevierd worden…

Tijdens deze vijfde editie van Pink Istanbul vindt er in Paradiso een spetterend feest plaats met bekende artiesten uit Istanbul en Amsterdam met Live op het podium; BON-MOD Istanbul. Bon Mod is een electro-disco band uit Istanbul. De naam is een directe verwijzing naar “being in a good mood”. Vuige synths, machinale effecten en hete en ondeugende teksten komen samen in een high energy performance en zorgen – naar eigen zeggen – voor delirium op de dansvloer. In de scene van Istanbul zijn ze binnen korte tijd erg geliefd geworden. Zij treden voor het eerst op in Nederland.

PINK ISTANBUL
Zaterdag 16 oktober:

Grote Zaal
Live on Stage Bon-Mod (Istanbul)
Mr Sur (Connect/Machine Istanbul)
Mr Broekjjevol en mvr Bloesjevol
Lupe (UNK)
When Harry Met Sally ft Tess Is More
Yonca (Barkode)

Performances: Monsieur Plastique, Trippin Angels en Benchellal

Kleine Zaal
Otherside Club Istanbul (dj’s + performances live from Istanbul)

Kelder
Gulbahar Kultur (Lola’s world)
Ipek

Zat 16 okt | 23:30-05:00 | €17,50 | www.ticketservice.nl of AUB ticketshop

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here