Donoractie tijdens Ramadan

4
3

‘Als u deze maand iemands leven kunt redden, zou u dat dan doen?’ Deze vraag staat centraal in een project over orgaandonatie tijdens de Ramadan. Met dit project grijpt Donorvoorlichting van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) specifiek de Islamitische vastenmaand aan om het thema orgaandonatie bij Turkse en Marokkaanse moslims in Rotterdam onder de aandacht te brengen.
Er is een groot tekort aan organen waardoor tientallen patiënten jaarlijks overlijden die te lang op een donororgaan moesten wachten. Als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens gered worden.

In de vastenmaand staan eenheid en saamhorigheid centraal. Daarom kiest NTS-Donorvoorlichting ervoor om juist tijdens de Ramadan de discussie over orgaandonatie en –registratie bij de islamitische gemeenschap in Rotterdam aan te zwengelen. Speciaal voor deze campagne zijn folders (inclusief donorformulieren) en posters ontwikkeld. Hierin staat te lezen wat de Islam zegt over orgaandonatie. Volgens een meerderheid van moslimgeleerden in islamitische landen is orgaandonatie binnen de Islam toegestaan. Dit is echter bij veel gelovige moslims onbekend.
De folders worden vanaf 23 augustus verspreid bij Turkse en Marokkaanse organisaties in Rotterdam. Daarnaast worden moskeeën en andere Islamitische organisaties actief benaderd om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn het thema islam en orgaandonatie bij hun achterban onder de aandacht te brengen.

Het project van NTS-Donorvoorlichting richt zich dit jaar in eerste instantie op Rotterdam. Als de actie succesvol is, zal deze wellicht volgend jaar in andere grote steden een vervolg krijgen.

Meer informatie? Kijk dan op www.donorvoorlichting.nl
Gelijk registreren? Surf dan naar www.donorregister.nl

4 REACTIES

 1. Wat een onzin.
  Het enige probleem is dat wij niet eigenaar zijn van ons lichaam.
  Trouwens wat vindt de Joodse gemeenschap hiervan?
  Ik wens een ieder wijsheid met de keuze maken.

 2. wat de Islam zegt?
  DE islam

  DE?
  Islam?

  welke, waar, van wie? er is geen DE Islam. De Islam is net zo gefactioneerd en onderling strijdend en verschillend als de Christelijke wereld! Als je alleen naar vandaag de dag kijkt misschien zelfs meer!

  desalniettemin; in vele islamitische bewegingen, rechtsscholen, sektes etc (allemaal Islam!!!) wordt het toegestaan, in een enkele zelfs aangespoord! mazr er zijn er ook die zeggen dat het niet kan! OOk Islam!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here