Inburgering niet verplicht voor Turken

13
9

Nederland kan Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet verplichten een inburgeringscursus te volgen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam deze week bepaald meldt het ANP. Die verplichting is voor Turken echter in strijd met een verdrag dat Turkije en de Europese Unie (EU) sloten. De rechtbank kwam tot dat oordeel in een zaak die was aangespannen door twee Turken.

De Wet inburgering verplicht sinds een aantal jaar dat immigranten met een verblijfsvergunning een inburgeringsexamen met succes moeten afronden.

13 REACTIES

 1. Wat vinden de Turken zelf hiervan? Het is toch ook wel in hun voordeel om gewoon “in te burgen” De taal te leren en wten over de Nederlandes cultur. Ik hou van Turken ze zijn het liefste volk dat ik ken en meemaakte.

  gr, Dick

 2. De taal leren en wat over de Nederlandse cultuur leren kan je ook op een inhoudelijk juiste manier doen. Daar zou ik ook, en iedere Turk ook achter kunnen en willen staan. Maar een inburgering voor mensen die hier al zoveel jaar wonnen en zo oud zijn in veel gevallen verplicht stellen en daar ook een financiueel plaatje aan hangen terwijl de inhoud door onafhankelijke lieden ‘ crap’ is genoemd, is denk ik iets anders!

  Bij een inburgering leer je niet perse de taal, maar leer je een honderdtal woorden die worden getoets op altijd dezelfde manier.

  het is een slecht inhoudelijk lesprogramma. Ik kan het niet eens een les noemen eerlijk gezegd!

 3. Inburgeringsexamen. maak de toets :-)))

  ik ga het NIET meer lezen. jaren geleden die toets gedaan. uiterst stompzinnige vragen. ik had een 5 dacht ik. gezakt.

  een schoolklas in de provincie heeft de toets ook gemaakt. die echte Nederlandse kinderen die zijn ook grotendeels “gezakt”.

  veel plezier met het examen

 4. oei, dat heb ik nooit geweten dat het fake was. las het bij de reacties nu.

  Bovenstaan stuk is trouwens niet een officieel inburgeringsexamen hoor Douwe, maar een nep-examen dat destijds tot veel hilariteit leidde en gemaakt werd ter gelegenheid van een of andere anti-inburgeringscursus-avond, getiteld ‘Eerste Nationale Inburgeringsexamen’, gehouden 31 oktober 2004 in Paradiso.

  Minister Verdonk heeft er destijds nog haar ergernis over uitgesproken met de woorden “Dit is een slechte zaak. Het inburgeringsprogramma is hierdoor in een kwaad daglicht gesteld.”

  Het echte inburgeringsexamen moet straks worden gemaakt door potentiële immigranten, die het examen ook zullen moeten halen voor een machtiging voor voorlopig verblijf. Ook een aantal al in Nederland woonachtigen moet het examen maken. Zij hebben slechts een inspanningsverplichting en hoeven niet te vertrekken wanneer ze het examen niet zouden halen.
  unquote

  hoe zit dat nu?

 5. Los van de inhoud van het Inburgeringsexamen gaat de uitspraak van de rechter over iets anders. Namelijk dat op grond van een internationaal verdrag ( Associatieovereenkomst EEG-Turkije ) Turken gelijk moeten worden behandeld als EU-burgers. Omdat EU-burgers niet verplicht hoeven in te burgeren hoeven Turken dat ook niet. Zo simpel is het. Verdonk en de Tweede Kamer zijn in 2003 en 2006 hiervoor al gewaarschuwd door 18 hoogleraren en talloze andere juristen. Geleid door populistische anti-islam sentimenten heeft men echter de wet toch doorgedrukt. En nu is door de rechtbank de verplichting voor Turken gewoon van de baan, zoals het hoort.

 6. waarom moeten wij turken wel inburgeringcursus volgen, waarom volgt een amerikaan geen inburgering curcus waarom volgt een deense burger geen inburgerin cursus dat is toch wel een beetje disciminiratie of niet. ik zou beginnen met een nationale Inburgering cursus.

 7. waarom leren de nederlandse volk geen turks en turkse cultuur nederlanders gaan toch ook heel vaak met vakantie naar turkije, nederlanders kopen toch ook heel veel huizen in turkije ze wonen toch ook daar, ze moeten toch ook aanpassen, ik vindt het nergens opslaan mijn vader is 59 jaar oud hij woont 43 jaar in nederland hij heeft tot heden niets geleerd, na zijn 59’ste moet hij nog taal leren hahaha…
  jullie zijn allemaal stapel gek geloof mij maar.

 8. ik niet weten leren hollands, ik ben heel grote snor. ik wonen 40 jaar deventer nooit problem. ik ga na bakker ik vrage brod geen prolem, ik zeg buurman raki driken geen problem hij zegeen ja is goed. warom gek maken turken ik turk niet geeeeek ik shcol valla niet ik niet gek minister moet naar schol beter hij drinken geen raki hij niet weten wat raki en kebab echt waar ect waar vallaaaaaaaaaminister binnenland is gek.

 9. Inburgeringsexamen. maak de toets :-)))

  ik ga het NIET meer lezen. jaren geleden die toets gedaan. uiterst stompzinnige vragen. ik had een 5 dacht ik. gezakt. toen gaf ik de meester smeer geld van 250,- behaald

  een schoolklas in de provincie heeft de toets ook gemaakt. die echte Nederlandse kinderen die zijn ook grotendeels “gezakt”.

  veel plezier met het examen je kan beter afkopen

 10. Wij marokkanen zijn slimme mensen, moiete voor niks, je kan beter die meesters afkopen man. je betaal aan docent een paar honderd piek, en je bent geslaag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here