Nieuwe stappen in toetreding Turkije

3
2

Europa wil komend halfjaar nieuwe stappen zetten voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Minister Steven Vanackere (Buitenlandse Zaken) van aankomend EU-voorzitter België heeft dat maandag gezegd. België hoopt minstens een van de nog resterende 23 onderhandelingsonderwerpen te openen.

Tot dusver zijn slechts twaalf van de 35 hoofdstukken geopend. De EU onderhandelt sinds eind 2004 met Turkije over toetreding. Het plan van de Belgische minister komt op een moment dat Turkije juist steeds meer wil samenwerken met landen in het Midden-Oosten, met name Syrië en het omstreden Iran.

”Turkije kijkt inderdaad veel meer om zich heen, een zogeheten 360 gradenbeleid. Dat bemoeilijkt de toetredingsonderhandelingen absoluut niet”, aldus Vanackere maandag bij een presentatie van het Belgische EU-voorzitterschap, dat donderdag begint.

3 REACTIES

  1. Als Turkije niet volwaardig wordt toegelaten tot de EU, dan is het toch niet meer dan logisch, dat je je dan gaat concentreren op landen in het Midden-Oosten. Turkije heeft altijd haar inzet en goede wil aangetoond voor de EU lidmaatschap, maar je moet niet met 2 maten gaan meten. Of de volwaardige EU lidmaatschaatschap geldt voor iedereen of de beperkte EU lidmaatschap geldt voor iedereen. Ik vind, dat Turkije niet meer moet gaan ” smeken ” om lid te worden van de EU. Wordt je niet toegelaten. Prima. Dan moet je ook een Islamitisch club gaan oprichten in het Midden-Oosten in tegenstelling tot de Christelijke club in Europa. Turkije is een land met heel veel trots en eer en draagt niet 2 gezichten.

  2. Ik denk niet dat het een probleem is dat er Moslims wonen, maar er zijn gewoon wat dingen die moeten veranderen…. Bijvoorbeeld: waarom kan heel Turkije nu geen Google en Youtube gebruiken? Dat gebeurd in communistisch China ook! Er zijn gewoon bepaalde basisfactoren die in orde moeten zijn: gezondheidszorg, onderwijs, economie, zorgstelsel, enz. Dat kan Turkije niet in zeer korte tijd, dat heeft veel tijd nodig! Daar moeten ze naartoe werken…

  3. zelfs Turkije zelf erkent dat ze nog zeker 10 tot 15 jaar nodig hebben om het niveau te bereiken dat ze lid kunnen worden. Daar hoor je ook geen enkele politicus over in Turkije. dat is logiosch. Zaken gaan soms de goede kant op, maar veel belangrijker is dat het stabiel wordt!

    je hebt niks aan een land met sprongen in Groei en grote diepe gaten daarna, of een land dat op papier wetten doorvoert, maar in praktijk (nog) niet. Turkije heeft nog zeker 10 tot 15 jaar nodig, dat is duidelijk. Maar de vraag moet dan ook zijn

    mag Turkije lid worden WANNEER ze voldoen aan de criteria voor toelating. Daar moet een duidelijk antwoord op komen van Europa.

    en wat duidelijk is is dat zelfs als Turkije aan de criteria voldoet, volgens sommige landen Turkije niet mag deelnemen aan de EU. Met frankrijk voorop, en Nederland daar achteraan, die tegen zijn, gaat dat nog heel moeilijk worden. Maar een Nee tegen Turkije als het zover is, is ook het einde van de EU. Dan maakt de EU zichzelf kapot door haar grenzen zodanig vast te leggen, dat ze er zelf niet meer van kan profiteren. militair strategisch niet, op het gebied van energie en achterland voor handel niet, maar boveanl cultureel ideologisch politiek niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here