Turkse president keurt hervorming grondwet goed

2
2

De Turkse president Abdullah Gül heeft een omstreden hervorming van de Turkse grondwet goedgekeurd. Tegelijk kondigde hij een referendum aan over het pakket hervormingen. Het Turkse parlement zette vorige vrijdag al het licht op groen voor een reeks amendementen op de grondwet. Die hebben voornamelijk de bedoeling om de macht van de gerechtelijke hiërarchie en het leger te beperken. Het gaat om twee bastions van het pro-laïcistische kamp, die de islamgezinde regering vijandig gezind zijn.

De hervorming werd in het parlement weliswaar met 336 van de 550 stemmen goedgekeurd: meer dan de 330 stemmen die vereist waren, maar minder dan de tweederdemeerderheid die tot een definitieve goedkeuring zonder referendum had geleid. De voornaamste Turkse oppositiepartij heeft er al mee gedreigd de hervorming aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof, wat een politieke crisis zou kunnen uitlokken.

2 REACTIES

  1. natuurlijk keurt hij het goed. Hoe kan je tegen meer democratie zijn? Ook al is men niet consequent en worden niet alle punten aangepakt, dit is een begin!

  2. Het einde van de ”kemalistische” regime is nabij. Eindelijk vooruitgang. Turkije gaat nog sterker. Nu de budget voor de leger nog aanpassen. Ataturk kan met rust slapen. Hij wenste zijn volgelingen om economisch de strijd aan te gaan. En geen onzinnige trots nationale trots te promoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here