Amsterdam Istanbul Inspirations

2
3

In het kader van Culturele Hoofdstad Europa 2010 presenteren Theater RAST, Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. en Stichting Kulsan van dinsdag 6 t/m 28 april 2010 drie Amsterdamse producties die alle drie geïnspireerd zijn door de hoofdstad van Turkije. Tijdens Amsterdam Istanbul Inspirations worden de theatervoorstelling Eleni en Roos van Theater RAST, de moderne dansvoorstelling Geboeid van Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. en een foto expositie van Erkut Onart georganiseerd door Stichting Kulsan gepresenteerd.

Deze gezamenlijke presentatie vindt plaats in drie verschillende theaters in Istanbul (Kumbaracı50, Tiyatro-Z en Kartal Sanat Tiyatrosu) en in galerie Mali Müsavirler Odası.

Nederland en Europa laten zich al eeuwen inspireren door Turkije en haar bruisende hoofdstad Istanbul, zo is de tulp een Nederlands nationaal symbool, dat oorspronkelijk uit Turkije komt, schreef Agatha Christie haar boek Murder on the Orient Express geïnspireerd door een hotel in Istanbul en schreven Haydn, Mozart en Beethoven stukken die geïnspireerd waren door de Ottomaanse marsmuziek.
In het jaar dat Istanbul Culturele Hoofdstad van Europa is brengt Amsterdam Istanbul Inspirations Amsterdamse producties naar Istanbul die geïnspireerd zijn door Istanbul. De voorstellingen samen geven een mooi beeld van hoe Nederlandse makers van diverse komaf zich vandaag de dag laten inspireren door deze fascinerende stad op de grens tussen Oost en West en haar bewoners.

Eleni en Roos van Theater RAST is een multimediale theatervoorstelling over twee dames op leeftijd, de Griekse Eleni en de Turkse Roos. Tegen de achtergrond van een veranderende Istanbul komt hun vriendschap in een ander daglicht te staan als hun gezamenlijke verleden boven komt drijven.
In de dansvoorstelling Geboeid van Podium Mozaïek/Stichting V.E.T. ontmoeten oud en jong en de twee culturen van Oriëntaalse opera en urban culture elkaar. Voor deze urban opera liet choreografe/regisseuse Susanne Marx zich inspireren door het tijdloze liefdesverhaal uit de opera Die Entführung aus dem Serail van W.A. Mozart.

Voor de foto expositie is in overleg met het Nederlandse Consulaat in Istanbul de voormalige hoofdconsul in Nederland Erkut Onart gevraagd, om een selectie te maken uit zijn collectie fotomateriaal van Turkse kunstenaars in Nederland. De expositie geeft een impressie van de activiteiten van prominente en talentvolle Turkse podiumkunstenaars en Turks-Nederlandse crossovers in Nederland tussen 1955 en 2000. De opening is op dinsdag 20 april om 18.00 uur. De expositie is te zien t/m woensdag 28 april in galerie Mali Musavirler Odasi.

2 REACTIES

  1. sinds wanneer is Istanbul de hoofdstad van Turkije?

    beetje lachwekkende fout die ook nog eens meerdere keren wordt herhaald!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here