Oudste tempel ter wereld in Turkije

1
6

Archeologen menen in het zuidoosten van Turkije (Urfa) de restanten van de oudste tempel ter wereld te hebben blootgelegd. De tempel is zo’n 12.000 jaar oud. Voor deze ontdekking streek Malta met de eer: het eiland beschikt over een tempel uit 5000 voor Christus. Dat meldt de wetenschappelijke website scientias.nl.

De tempel in Turkije werd in 1986 voor het eerst ontdekt. Een boer vond toen in de modder van zijn akker een beeldje. Sinds die tijd zijn archeologen voortdurend op zoek naar nieuwe aanwijzingen en werd onder meer de fundering van de tempel blootgelegd. Ook vond men er gravures met daarop varkens, vossen, slangen, reekalfjes en mensen zonder hoofd.

In 1995 startten de Duitsers met het opgraven van de tempel. Sinds 2005 heeft Turkije zelf de touwtjes in handen. Archeologen maakten gisteren bekend dat ze de leeftijd van de tempel met zekerheid kunnen vaststellen. Het is nog onbekend wie de tempel bouwde.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here