Vierde editie van Pink Istanbul

2
4

De vierde editie van Pink Istanbul vindt plaats op zaterdag 3 april in Paradiso. Pink Istanbul is een evenement dat op een feestelijke manier Istanbul en Amsterdam dichter bij elkaar brengt. De vierde editie van Pink Istanbul maakt de gay-scene van Istanbul zichtbaar voor een groter publiek, verbindt kunst, muziek en mensen uit beide steden en draagt zo bij aan de zichtbaarheid en emancipatie van Turkse homoseksuelen in beide steden.

Istanbul is een stad met een grote variëteit in kunstuitingen en ontwikkelingen op cultureel en politiek gebied en is daarmee een van de meest dynamische steden van Europa. Als Culturele Hoofdstad van Europa in 2010 heeft het zo ontzettend veel te bieden. Amsterdam is als stad met veel diversiteit en tolerantie en is voor velen al jaren de ‘gay capital’ van Europa. Door deze steden op een creatieve manier samen te laten komen, levert Pink Istanbul een bijdrage aan de emancipatie en sociale acceptatie van Turkse holebi’s wat nog steeds hard nodig is.

Binnen de islamitische wereld en in de hele regio is de Turkse homoscene uniek te noemen als het gaat om de variëteit, zichtbaarheid, aanwezigheid en ‘acceptatie’ ervan. Istanbul heeft op dit punt een aantrekkingskracht op de hele regio van de Balkan tot aan het Midden Oosten. Holebi’s kunnen relatief veel, er is een steeds verder ontwikkelende homo-uitgaansleven, en op politiek-sociaal gebied zijn er vele ontwikkelingen. Zo zijn vooraanstaande homoactivisten de laatste tijd steeds vaker in talkshows en programma’s op TV of breken steeds meer bekende Turken een lans voor de homobeweging in Turkije en vindt er al 6 jaar een Gay pride plaats in de drukste winkelstraat van het land, de Istiklal. Maar toch kent deze groep vele belemmeringen en problemen als het gaat om geweld en uitsluiting, juridische bescherming en acceptatie. In het kort, er is nog veel te doen, maar er gebeurt ook zeker veel en dat mag gezien worden…

Tijdens deze vierde editie van Pink Istanbul vindt er in Paradiso een spetterend feest plaats met bekende artiesten uit Istanbul en Amsterdam, maar is er ook ruimte voor een meer inhoudelijk deel over actuele ontwikkelingen, kansen en belemmeringen in de emancipatie van Turkse holebi’s en transseksuelen in Nederland en Turkije. In de vooravond vindt er in de Kleine Zaal van Paradiso, in samenwerking met het COC Nederland en COC Amsterdam, een debat plaats met sprekers uit de Nederlandse en Turkse homorechten bewegingen. Meer informatie hierover zal later bekend worden gemaakt via COC en Stichting Pera.

2 REACTIES

  1. man er is inderdaad nog heel veel te doen op dit punt in Turkije. Laatst zij een Turkse homorechtenactivist op de Turkse TV dat het nog zeker 50 jaar duurt voordat je openlijk met alle bestuurders in het land homo-kwesties kunt bespreken in het Turkse parlement. En dan hebben we het alleen nog maar over bespreken…

    Maar ja, wat wil je. Voor 95% van de Turken is homo waarschijnlijk (nog steeds) een scheldwoord!

    Neemt niet weg dat ik dit wel een geweldig initiatief vind. Jammer dat het dan weer in Amsterdam moet. In Rotterdam zijn ook heel erg veel (Turkse) holebi’s…

  2. Goed initiatief, maar valt er wel wat te vieren voor Turkse homoseksuelen. Volgens mij is er weinig in Turkije dat hoopvol stemt als het gaat om bescherming door de wet, anti discriminatie etc. Als openlijke homoseksueel kan je een baan wel vergeten, vooral bij de overheid. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat Turkse artsen homoseksualiteit nog steeds zien als ziekte, terwijl ook de raad van medici in Turkije heeft erkend dat het van de lijst van psycische aandoeningen moet worden gehaald omdat er veel meer beijs is voor het feit dat het aangeboren is dan aangeleerd! Al zijn er natuurlijk mensen die alleen maar willen geloven dat het aangeleerd is en dus een keuze zou zijn! Maar wie kiest er in Turkije voor om iets te ijn waarmee je je leven lang wordt uitgekafferd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here