Gouden Beer voor Turkse film ‘Bal’

0
3

Het Turkse familiedrama ‘Bal’ (Honing) van regisseur Semih Kaplanoglu heeft afgelopen weekend de Gouden Beer voor de beste film gewonnen op het 60e Filmfestival van Berlijn. Dit heeft de zevenkoppige jury, waarin onder meer de Amerikaanse actrice Renée Zellweger zat, bekendgemaakt.

Bal is de derde film in een trilogie van regisseur, toneelmaker en essaysist Semith Kaplanoglu (Izmir, 1963), met de eerdere delen Süt ( ‘Melk’, 2008 ) enYumurta (‘Ei’, 2007). In omgekeerde volgorde vertelt hij daarin over de jeugd van zijn protagonist Yusuf, en daarbij is hij nu bij diens vroegste kindertijd aanbeland.

In Bal is Yusuf (Bora Altas) zes jaar oud. Zijn vader verdient de kost als bijenhouder, diep in de bossen van Noordoost Turkije. Hij vergezelt zijn vader bij zijn werk, terwijl hij op school gepest wordt omdat hij stottert. De film is met het kalme tempo en uiterst karige dialogen, een typisch voorbeeld van de ‘slow cinema’, die op veel artistieke waardering kan rekenen van festivaljury’s meldt NRC Handelsblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here