Opening Turkey Now met Kibariye & Rosenberg Trio

1
11

In kringen van gypsy swing is hij een legende. Vanuit de zigeunertraditie bezien, begon Stochelo Rosenberg laat met gitaarspelen. Hij was immers al tien jaar. Maar op zijn twaalfde kende hij al het complete repertoire van Django Reinhardt uit zijn hoofd. Samen met zijn neven Nous’che Rosenberg op ritmegitaar en Nonnie Rosenberg op contrabas vieren de drie wereldwijd succes sinds de oprichting van het trio ongeveer twintig jaar geleden. De Rosenbergs speelden met talloze bekenden, waaronder de legendarische Stephan Grapelli.

De roma-afkomst hebben de Rosenbergs gemeen met Kibariye uit Turkije. Maar waar Kibariye meer de popkant van haar Roma-afkomst ontwikkelde, hebben de Rosenbergs altijd de jazz omarmd. Dat maakte ontmoeting tussen deze twee ook zo bijzonder. Zangeres Kibariye is een absolute superster in Turkije. Ze maakte al twintig cd’s en kan veel stijlen aan. Ze beweegt zich vooral tussen Anatolische volksmuziek en arabesk. Iedereen in Turkije kent haar liedjes en ook op Turk Hyve wordt ze veel geroemd. Daarom is de ontmoeting tussen de twee beroemde acts een cross-over waar muziekliefhebbers met spanning naar uitkijken.

Dit concert is de start van het twee maanden durende Turkey Now! Festival, georganiseerd door stichting Kulsan, vol muziek, mode, film, fotografie en theater.

In 2010 is Istanbul culturele hoofdstad van Europa; alle reden dat deze bruisende metropool aan de Bosporus centraal staat in Turkey Now! Verdere aanraders -naast het openingsconcert- zijn onder meer het dubbelconcert van het Pera Fasil Ensemble en Coşkun Sabah en het grootse Ahirkapi Orkestra met een zinderende mix van Turkse en Balkanzigeunermuziek. Topklarinettist Serkan Çağri en stemkunstenares Yildiz Ibrahimova verkennen de grenzen van jazz, klassiek, folk en avant-garde. Sevval Sam sluit af met poëtische liederen uit Istanbul, Anatolië en de Zwarte Zee.

Opening Turkey Now met Kibariye & Rosenberg Trio
Donderdag 4 februari
De Doelen (Rotterdam), Grote Zaal 20.15 uur
1ste rang € 35,-/2de rang € 25,-

1 REACTIE

  1. dat wordt never nooit een samenspel. het wordt om en om spelen en zingen, en dat presenteer je dan als een samenspel…

    simpelweg is haar stem niet passend bij muziek van de Rosenberg Trio. verder is hun muziek en hun wijze van spelen ook niet toepasselijk bij wat mensen van Kibariye gewend zijn.

    Leuk idee, maar niet alle leuke ideeen zijn ook kwalitatief waar te maken. jammer dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here