Fototentoonstelling i.h.k.v. Turkey Now! Festival

1
2

Op vrijdag 5 februari om 17.00 uur openen Mustafa Akaydin (burgemeester van Antalya) en Zeki Baran (gemeenteraadslid PVDA) de tentoonstelling .nl.de.tr/turkishconnections in ‘t Gemaal. Ter gelegenheid van het Turkey Now! Festival 2010 presenteert Kosmopolis Rotterdam in samenwerking met fotograaf Otto Snoek de buitententoonstelling .nl.de.tr/turkishconnections van 6 februari t/m 10 april 2010 in het Afrikaanderpark.

De expositie telt ruim honderd foto’s, die een abstract begrip als transculturalisme tastbaar en invoelbaar maken. Journalist Steven Adolf en auteur Jessica Lutz schreven de portretteksten. Gelijktijdig vindt de opening plaats van de expositie Turken in Rotterdam 1975-1985, foto’s van Robert de Hartogh, van het Historisch Museum in ’t Gemaal in Rotterdam-Zuid. Bekende gitarist en sazspeler Ahmet Aslan verzorgt tijdens de opening een optreden.

.nl.de.tr./turkishconnections presenteert 13 mensen die hun Turkse connecties als een toegevoegde waarde zien bij zakendoen, theater maken, managen of simpelweg bij hun hobby’s en het leggen van contacten. Hun verhalen zijn grootsteeds, grensoverschrijdend en deel van de hedendaagse realiteit. Zo laat Otto Snoek ze ook zien: herkenbaar en met gevoel voor humor.

Otto Snoek fotografeerde studenten, managers, ondernemers en kunstenaars in Rotterdam, het Ruhrgebied en Istanbul. Wat ze gemeen hebben is hun Turkse achtergrond, een migratiegeschiedenis en een transcultureel en zelfs internationaal netwerk. Ze verbinden de fysieke omgeving aan een veel wijdere, deels virtuele wereld en hebben speciale banden met meerdere landen en culturen.

De twee tentoonstellingen geven een beeld van de komst van economische migranten uit Turkije naar Nederland en de relaties die sindsdien zijn ontstaan met Turkije, Duitsland en andere landen. Robert de Hartogh fotografeerde destijds als een van weinige de werk- en woonomstandigheden, gezinshereniging en inburgering van Turkse gastarbeiders.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here