Tragikomische satire van Turkse en Marokkaanse afkomst

0
2

Harirah is het eerste satirische programma van Turkse en Marokkaanse makers samen, met een dubbelloops perspectief op hedendaags Nederland. De serie is bedacht, geschreven en gespeeld door Inci Lulu Pamuk en Elvan Akyildiz (Hassan’s Angels), Mohammed Azaay en Karim El Guennouni (De Varkensfabriek). Regie is in handen van Kees Prins.

Zijn een vergeetachtige Hollandse boer, een getalenteerde homoseksuele voetballer, een volkse zangeres en een teleurgestelde Surinamer kenmerkend voor onze moderne samenleving?
Harirah past in de VPRO traditie van tv-humor met losse, niet per se met elkaar samenhangende, sketches, rake types en tragikomische situaties. Harirah is een mengelmoes van satire en parodie, met meer goede grappen dan goede bedoelingen.
Harirah toont kleinmenselijk en alledaags leed, waar ook de geboren Nederlander zich zeker in zal herkennen. Of, zoals een snackbarhouder uit Amsterdam Oost het ooit verwoordde: “Turken en Marokkanen zijn ook maar mensen.”

Harirah is ontstaan op initiatief van Danielle Lunenborg. Zij bracht de acteurs bij elkaar en voerde samen met Kees Prins de redactie over de serie, die is bedacht en geschreven door de acteurs.
Inci Lulu Pamuk en Elvan Akyildiz zijn in het theater bekend als Hassan’s Angels en toeren al jaren met hun cabaretprogramma’s. Mohammed Azaay en Karim El Guennouni vormen samen De Varkensfabriek en hebben twee succesvolle humoristische theatervoorstellingen op hun naam. Beide duo’s maken programma’s die op een eigenzinnige en luchtige manier omgaan met het leven van niet in Nederland geboren Nederlanders. De makers steunden in de samenwerking in de eerste plaats op hun grote theaterervaring, maar natuurlijk ook op hun achtergrond. De multiculturele samenleving is stevig aanwezig in Harirah. Onvermijdelijk als Turken en Marokkanen samen humor gaan maken. Is die humor daardoor typisch Turks of Marokkaans? Ja, maar ook weer helemaal niet.

Uitzending: vanaf maandag 23 november, 22.00 uur, Nederland 3

Kijk ook op www.vpro.nl/harirah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here