Toneelvoorstelling van boek Orhan Pamuk

1
2

Op 20 februari gaat Het huis van de stilte van O.T. Theater in première. Deze groot gemonteerde toneelvoorstelling met meer dan tien spelers, waaronder Marlies Heuer en Bert Luppes (Louis d’Or 2009), naar de gelijknamige roman van Orhan Pamuk gaat over drie generaties op het breukvlak van oost en west. De voorstelling is 20 keer te zien in het O.T. Theater in Rotterdam en 19 keer in diverse theaters in het land.

Het huis van de stilte
Het huis van de stilte speelt zich af in een badplaats dichtbij Istanbul, waar drie kleinkinderen hun jaarlijkse week vakantie doorbrengen bij hun grootmoeder Fatma in haar oude, vervallen huis. Al die jaren draagt Fatma een geheim met zich mee: haar man verwekte twee kinderen bij een vrouw uit het dorp. Eén daarvan woont bij haar in huis als haar bediende, de ander is een arme lotenverkoper. Zijn zoon Hasan sluit zich aan bij de nationalistische jeugdbeweging omdat hij zich buitengesloten voelt van de wereld van westerse ideologieën en een westerse levenswijze, een wereld waarin de kleinkinderen van Fatma zich thuis voelen. Op noodlottige manier neemt Hasan wraak en laat met zijn daad een ‘huis van stilte’ achter.

Orhan Pamuk
Met zijn tweede boek Het Huis van de Stilte brak Orhan Pamuk internationaal door. Pamuk schreef o.a. De witte vesting, Het zwarte boek, Ik heet Karmozijn, Sneeuw en Istanbul. In Turkije wordt hij door velen als een controversieel schrijver beschouwd vanwege zijn onderwerpen die te maken hebben met het spanningsveld tussen oost en west en het openlijk aan de orde stellen van de moord op Armeniërs en Koerden. In 2006 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur ‘voor de manier waarop hij nieuwe beelden heeft gevonden voor de botsing en vervlechting van culturen’, aldus het juryrapport. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Het museum van de onschuld. Janine Brogt is verantwoordelijk voor de bewerking en het script van Het huis van de stilte.

1 REACTIE

  1. […] Toneelvoorstelling van boek Orhan Pamuk | TurksNieuws.NL29 okt 2009 … Toneelvoorstelling van boek Orhan Pamuk. Op 20 februari gaat Het huis van de stilte van O.T. Theater in première. Deze groot gemonteerde … […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here