‘Meer investeringen uit Turkije in Nederland’

0
13

Staatssecretaris Heemskerk heeft maandag 12 oktober 2009, op de eerste dag van zijn bezoek aan Turkije, in Istanbul een nieuw kantoor geopend van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Het kantoor moet ervoor zorgen dat er meer Turkse investeerders naar Nederland komen. ‘Turkije is net als India en China een belangrijke opkomende economie die komende decennia flink gaat groeien. Dat biedt kansen voor nieuwe investeringen die zorgen voor nieuwe banen en klanten in Nederland,’ aldus Heemskerk.

De handel en investeringen tussen Nederland en Turkije zijn afgelopen jaren stevig gegroeid. Nederland was in 2008 met bijna 11 miljard euro de tweede buitenlandse investeerder, na Duitsland maar vóór het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment hebben vijftienhonderd Nederlandse bedrijven investeringen in Turkije. Heemskerk wil echter ook het aantal Turkse investeringen in Nederland vergroten. ‘Het economisch potentieel is enorm.’

Heemskerk brengt met een economische missie van vijftig Nederlandse bedrijven van 11 tot en met 15 oktober 2009 een bezoek aan Istanbul en Ankara. Naast de opening van het NFIA-kantoor in Istanbul vonden er op de eerste dag ook twee ondertekeningen plaats. Het Nederlandse staalbedrijf IHC Metallic ondertekende een samenwerkingsverklaring met de Turkse vereniging van scheepbouwers. De samenwerking betreft een onderzoek naar een centrale staalfabriek in de regio rond Yalova. Daar bevinden zich 44 scheepswerven die kosten kunnen besparen via 1 centrale staalfabriek.

De Nederlandse en Turkse Kamers van Koophandel ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst om de handel en investeringen tussen Nederland en Turkije verder uit te breiden. Daarbij willen beide kamers met de ondertekening de dienstverlening voor Nederlandse en Turkse ondernemers verbeteren.

Heemskerk opende aan het eind van de dag een tentoonstelling van jonge Nederlandse ontwerpers (onder andere Bas van Beek en Lara de Greef) die gebruik maken van de kansen in Turkije. Hun ontwerpen worden vervaardigd in de wijk Sishane (Istanbul) in samenwerking met Turkse vaklieden. Heemskerk bezocht verschillende van deze vaklieden die zich na tientallen jaren kleinschalige industriele productie opeens bezighouden met de vervaardiging van design-theepotten en -meubilair, een inspirerende kruisbestuiving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here