Vicieuze cirkel over toetreding Turkije

12
1

Volgens een rapport van de Onafhankelijke Commissie over Turkije zijn de Europese Unie en Turkije in een vicieuze cirkel beland. Na tien jaar van vooruitgang zijn de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Unie de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden.

Sinds het begin van de gesprekken in 2005 zijn Europese politici en burgers zich steeds negatiever gaan gedragen tegenover de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Daardoor kreeg Turkije de indruk dat het helemaal niet welkom is bij de EU en was er minder haast om de beloofde Turkse hervormingen uit te voeren. Die uitgestelde hervormingen zorgden dan weer voor argumentatie bij de tegenstanders van de toetreding.

De vicieuze cirkel kan volgens de commissie alleen doorbroken worden als de Europese Unie zich eerlijker gaat opstellen en als Turkije een doorstart maakt met het hervormingsproces.

12 REACTIES

 1. Turkije heeft geen behoefte aan de EU, een christelijke club met 2 gezichten. De EU heeft Turkije nodig in de toekomst. Daar ontkomt de EU niet aan. Turkije speelt de belangrijkste rol in het Midden-Oosten. De EU moet ophouden steeds eisen te stellen aan Turkije. Turkije is een grootmacht op allerlei fronten. Turkije moet de NAVO bondgenootschap intrekken en niet samenwerken met de EU landen. Immers als het op steun aankomt, in welke vorm dan ook, met name in het Midden Oosten, dan is Turkije van harte welkom. Allemaal in eigen belang. EU is goed in het gebruiken c.q. misbruiken van Turkije. Maar 1 troost EU landen. Turkije heeft jullie missie en visie wel door en wat jullie middellange en lange termijn plannen zijn in samenwerking met de Verenigde Staten. De Ottomaanse Rijk is weer herboren.

 2. Droom fijn verder! Als je nu denkt dat het een fijne tijd gaat worden als dat ‘redelijk’ vrije seculiere Turkije dezelfde kant moet opgaan als de landen in het MO zoals Irak en Iran Moslimclubs met 2 gezichten, streng in de leer maar de bevolking (moslims) vechten als leeuwen met elkaar en de overheid heeft zeker 2 gezichten 1 naar de mannen en 1 naar de vrouwen! Nee dan hou je niet echt van je moederland Satcommando. Ik denk dat ook het MO ‘gebruik’ wil maken van een land als Turkije een moslimland en tussenstation van het Westen. Net zoals ieder land kijkt naar wat economisch of anderszins een partner kan zijn. Je trots is gekrenkt 😉 maar hoop maar dat jij geen gelijk krijgt.

 3. SatCommando,

  ik lees in jou stuk vooral veel waardeoordelen en subjectieve gevoelens verwoord in toekomstbeelden (visioenen zou ik het bijna willen noemen) die voortkomen uit een soort van (gekrenkte) trots. Het er wel of niet bij horen is niet slechts een kwestie van de een. Als Turkije echt zou willen, had het ook een aantal van de formele en officiele eisen wel ingewilligd en waargemaakt. En vele van die eisen komen alleen maar het land zelf ten goede. Feit is, dat Turkije het zih ook niet kan permitteren om democratisch te zijn. Zowel republikeinen niet, als ook de conservatieven. Over typetjes als MHP aanhangers etc heb ik het niet eens, want die zijn uberhaupt te dom. De politiek van zowel Turkije als ook van de EU is er eentje van een eeuwigdurende verloving zonder huwelijk! by the way…Je naam voorspeld ook al erg veel nog voordat je uberhaupt iets zegt…enfin, Hou eens op met dat invullen van geschiedemnis met ideologie of het verklaren van de toekomst met complottheorien en wenselijkheden van een heroisch glorieus verleden…millet aya cikti, hastaliklara ilac buluyor, protez kalp buldu nerdeyse, sen hala osmanl;iyi dirilteceksin! bu kadarmi basit!

 4. een land is overigens geen levend wezen dat rationele beslissingen in zijn eentje neemt en hierbij uitgaat van menselijke gevoelens en concepten als haat en nijd en jaloezie en heroisme etc etc…sterker nog, een land is een optelsom van gebied, bevolking en souvereiniteit van het een over het ander!…wat je bedoeld is waarschijnlijk de Turkse staat; maar over wie heb je het dan…welke laag van de vooral in Turkije erg gelaagde staat? Over welke belangen van wie in Turkije heb je het dan? Of geloof jij werkelijk dat wat de bestuurders zeggen, ook daadwerkelijk is wat ze doen en denken? wie zou er nog zo naief zijn? mensen die geloven en voelen, maar geen mensen die rationeel willen nadenken!

 5. Ik weet niet wat jullie aan het doen zijn maar jullie reacties lijken wel een wedstrijd ik heb de beste woordenschat!Doe ff normaal stelletje nerds!Ok we snappen het wel jullie hebben een paar boeken gelezen ongelovelijk!

  On:Turkije hoeft ze hoofd voor niemand te buigen!Wat denkt de EU wel!?Turkije mag alleen bij de EU als ze aan alle voorwaarden van ons voldoen!Wat hebben ze ooit voor ons gedaan NIX!!En Turkije is een land dat groeiende is in tegenstelling tot de landen in de EU!Het lijkt alsof de EU, Turkije meer nodig gaat hebben dan andersom op alle fonten!!

 6. Waarom ga je niet wonen in Turkije?
  Uit je woorden begrijp ik dat de EU je helemaal niet bevalt… er deugt hier niet veel.
  De economie groeit in Turkije zeg je maar de lira staat wel erg laag op dit moment; 2,19 turkse lira’s voor 1 euro.
  Weet je A of S ik wens Turkije en de bevolking het aller allerbeste en ik denk dat Kamer in veel dingen gelijk heeft!
  Het gaat niet om een wedstrijd in woorden maar om niet alles zwart/wit te zien (zwart EU en wit Turkije;) )

 7. ik denk dat zowel Turkije als EU moet realiseren dat het gaat om geven en nemen en zolang beide dat realiseren kan men alleen maar vooruit gaan. helaas hebben regeringshoofden vaak veel trots en zijn ze vaak erg behoedzaam om een (relatief klein) risico te nemen. maar idd, beide kanten hebben er voordeel bij als Turkije bij de EU komt. en ookal zou EU mis hoofdzakelijk christelijk zijn, er leven genoeg mensen die wel moslim zijn. maar is dat een reden om niet bij de EU te komen, het zou juist een reden zijn om erbij te komen. moslim en christenen kunnen prima naast elkaar leven!! en 2 gezichten, heeft bijna iedereen en elk land. het gaat erom voor welk gezicht je kiest!!! Peace and love!!

 8. wat ik nou zo vreemd vind in deze affaire is dat de eu toch maar steeds de turken aan een lijntje houden, het lijkt wel of de eu aan de ene kant de turken er niet bij willen, maar andere kant ook weer wel, toch vreemd dat ze geen beslissingen durfen te nemen

 9. Turkije is al 57 jaar lid van de NAVO en een betrouwbaar lid dus waarom dan niet bij de EU.. kennelijk heeft het ‘nog’ niet die democratie die in het westen gangbaar is; recht op vrije mening; vrijheid van geloof; en zo nog een paar dingen .. denk maar is goed na. Het is bij landen zoals Bulgarije, Roemenie enz. ook niet zo snel gegaan en daar is de economie ook nog bedroevend maar ja die landen liggen nog in zijn geheel in Europa.
  Ja sommige regeerders en bevolkings groepen zijn bang dat een groot land als Turkije, moslims en zo.. dat dat een probleem zou zijn maar de meerderheid denkt van niet want ik ben het met box eens dat christenen en moslims die niet extreem zijn het best met en naast elkaar kunnen leven.
  Türkiye’e gewoon doorwerken met verbeteren wat nodig is ..een kwestie van een lange adem en niet te trots zijn óm iets te verbeteren want dat heeft elk land moeten doen!
  Als is Nederland één van de medeoprichters van de EU ook wij soms moesten dingen wijzigen of toegeven in het kader van je verleden.. ohh we zijn een mooi en open volk maar we hebben heel veel verkeerd gedaan maar geleerd te veranderen en om te buigen naar vrede en vrijheid voor iedereen..

 10. Marry de Ottomaanse Rijk heeft geregeerd in Europa. De Ottomaanse Rijk is weer herboren. Als je ergens in gelooft bepaalt dat voor de helft de slagingskans. Marry mij valt op, dat jij en Kamer altijd buikpijn heeft naar aanleiding van mijn commentaren. Jij en Kamer geeft altijd comment in het voordeel van de EU, Diaspora, Armenie en de VS. Ik zou zeggen. Ga vooral zo door met hielen likken want dat is waar jullie zo goed in zijn. Iran is wel een goed voorbeeld voor de Europese Unie. Hou alsjeblieft op met je walgelijke uitspraken en als je wel comment geeft baseer je comment op werkelijke feiten. Uit de uitspraken die jij doet blijkt wel, dat je Christelijk bent geworden. Ze hebben jou en Kamer wel goed hervormd. God bless you.

 11. S dat zeg je precies goed HEEFT geregeerd, dat is verleden tijd en dat is een feit!
  En ik hoop dat je ooit het verschil tussen realiteit en dromen gaat ontdekken want anders blijf je tot aan je dood hopen op iets wat niet meer komt.. het Ottomaanse Rijk 😉
  Alle goeds gewenst en God Bless u2

 12. De jong Turken

  IK woon in eu ,wij weten het jullie weten het dat we er nooit zullen bijhoren en dat mag zo blijven
  enige wat er wel zal gebeuren en dat is aan het gebeuren dat alle Turks sprekende landen zullen een unie vormen en dan zijn we geen land meer maar een continent beseft dan dat wij geen partners meer zijn voor jullie maar een concurentie en geloof mij jullie zullen alle economische goederen zeer minimaal aan Turks en Arabisch sprekende landen kwijt geraken en dat zal bij jullie tot een economische crisis leiden, even goei vrienden hoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here