Dichtbij Nederland maakt Turkije week

0
3

NPS radioprogramma Dichtbij Nederland besteedt van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli een bijzonder aandacht aan Turkije en Turkse Nederlanders met gasten en reportages. De uitzendingen zijn live en vinden plaats van 22 tot 24 uur op Radio 5. De Turkije week luidt het begin van de zomerprogrammering. De weken daarna volgen Nederland, Antillen, Suriname, Polen, Indonesië, Marokko en China.

Op 6 juli bijt Perihan Utlu het spits af. Al in de jaren tachtig zette Utlu zich in voor de emancipatie van allochtone vrouwen. Ze doet dat nog steeds, maar nu met name voor oudere allochtone mannen. Ze geeft emancipatietrainingen. “Mannen die achterblijven met hun emancipatie leven in een klein cirkeltje van gezin, moskee, theehuis. De rest is de boze buitenwereld. Met dat idee proberen ze hun vrouwen en kinderen overal voor te beschermen. Ze worden onbedoeld en ongewild politieagenten in hun eigen huis. Ze houden hun vrouwen het liefst binnen, ze willen dat hun kinderen meegaan naar de moskee of het theehuis, in plaats van de disco. Die kinderen moeten gaan liegen en bedriegen om hetzelfde te kunnen als hun vrienden. En zo gaat het van kwaad tot erger. Tot psychisch en lichamelijk geweld aan toe.”

Op 7 juli is cabaretier en columniste Funda Mujde de eerste gast van de reeks ‘Hoe gaat het met..?’. Er even tussen uit naar haar zus in Istanbul werd haar twee jaar geleden bijna fataal. Ze raakte betrokken bij een auto-ongeluk en liep een incomplete dwarslaesie op. Sindsdien zit ze in een rolstoel, maar bizar genoeg voelt ze zich na het ongeluk weer thuis in Nederland.

Op 8 juli vertellen Huseyin en Margreet Evrengun over hun avonturen in Turkije. Zo’n drie jaar geleden verruilden ze met hun twee dochters Amterdam voor zonovergoten Marmaris. “De voornaamste reden van ons vertrek is sociaal economisch”, vertelt Huseyin. “Aan het eind van de maand stonden we vaak rood ondanks dat we beiden werkten voor een gemiddeld loon. Steeds stijgende kosten en geen uitzicht op verbetering in onze financiële situatie zorgden voor de uiteindelijke
bekende druppel. Maar het belangrijkst was de veranderende sfeer in Nederland met name tegen moslims.” Onlangs is het gezin teruggekeerd naar Nederland. Op 8 juli vertellen Huseyin en Margreet er het fijne van.

Op 9 juli blikken zusjes Jihad en Hajar Alariachi terug naar de vliegtuigramp. Twee Meiden van Halal, zaten in het gecrashte toestel van Turkish Airlines. Durven ze weer te vliegen?

Op 10 juli is Ruud Vreeman, de burgemeester van Tilburg, de muziekgast van de week. Vreeman is een fervent liefhebber van rock en blues en speelt en elektrische gitaar. Naast zijn passie over muziek gaat hij vertellen over de Turkse gemeenschap in Tilburg.

Daarnaast zijn er de hele week vele reportages te horen zoals het geheim van goedkope komkommers in Turkse winkels en we nemen een kijkje in een Turkse volkstuin. Kijk op www.dichtbijnederland.nps.nl voor meer informatie over de uitzending van de dag en het nieuws dat dichtbij je staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here