Turkije heeft 7e grootste en meest Engaged Online Audience in Europa

0
3

Het bedrijf comScore, Inc., een vooraanstaand online meetbedrijf, heeft op 27 mei 2009 haar eerste verslag uitgebracht omtrent een onderzoek van het online gedrag van internetgebruikers in Turkije. Dit rapport berust op gegevens van de comScore World Metrix publiek meting dienst. In april 2009, hadden meer dan 17 miljoen mensen in Turkije van 15 jaar en ouder toegang tot het Internet vanuit huis of werkplek.

Van de 17 Europese landen afzonderlijk gerapporteerd door comScore, was het online publiek van Duitsland het grootste met 40 miljoen bezoekers in april 2009, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (36,8 miljoen bezoekers) en Frankrijk (36,3 miljoen bezoekers). Het internet publiek in Turkije is het zevende grootste met 17,8 miljoen bezoekers, waardoor het de op een na grootste land is in Oost-Europa achter Rusland (31,3 miljoen bezoekers). Internet-gebruikers in Turkije zijn ook de meest betrokken gebruikers in Europa: de tijd die doorgebracht wordt, heeft een gemiddelde van 32 uur en er worden gemiddeld 3.044 pagina’s per maand bezocht.

* Met uitzondering van het verkeer van openbare computers zoals internet cafés of toegang vanaf mobiele telefoons of PDA’s.

comScore’s schattingen van de omvang van de uitgebreide Turkse online universum zijn 26.751.449 mensen, waarin alle toegangspunten en die onder de leeftijd van 15 jaar.

“De online bevolking van Turkije overstijgt de rest van Europa in termen van tijd en inhoud verbruikt per persoon”, aldus Mike Read, Senior Vice President en Managing Director, comScore Europa. “Veel van deze zware opdrachten wordt gedreven door het gebruik van sociale netwerken en entertainment media sites, die de aandacht houden van gebruikers gedurende langere perioden. Er zijn zeker uitstekende digitale marketing en reclame kansen in het bereiken van deze 17 miljoen internet-gebruikers die zo bezig zijn met het medium. ”

Top 15 Internet sites in Turkije
Met meer dan 16 miljoen bezoekers en een bereik van 90 procent van de totale online populatie in april 2009, is Google de meest bezochte site in Turkije. Microsoft staat op de tweede plaats met 15,5 miljoen bezoekers, gevolgd door social networking site Facebook.com (12,8 miljoen bezoekers) en DOL (10,1 miljoen bezoekers), eigenaar van de Turkse entertainment en sport sites Ekolay en Fanatik.

Milliyet en Hurriyet zijn dagbladen. Blogcu (naam zegt het al, is een blog). Mynet is een Portal. Izlesene.com is een soort Turkse Youtube.
FRMTR.com is een forum. Gittigidiyor.com is te vergelijken met marktplaats.nl.
Deze maand is cimri.com gestart. Een prijsvergelijkingssite met 81 aangesloten webshops en 81.000 producten. Beslist.nl in Nederland heeft 528 winkels en meer dan 11 miljoen producten.
Cimri.com is ook offline actief, er zijn tv commercials verschenen.

Op 7 mei werd er een seminar georganiseerd door een aantal bedrijven en instellingen: ECP-EPN, Considerati, Van Doorne en het ministerie van Economische Zaken. Het onderwerp betrof de juridische en beleidsmatige aspecten van e-commerce in Nederland. Er was ook een delegatie uit Turkije aanwezig bestaande uit vertegenwoordigers van het Turkse ministerie van Justitie, het ministerie van Industrie & Handel en van een Turkse organisatie voor Buitenlandse Handel. Dhr. Yüksel Hiz (ministerie van Justitie, Turkije) gaf uitleg over de huidige wetgeving in Turkije. In het kader van de toetreding tot de EU, wil Turkije de e-Commerce richtlijn verbeteren. Hiervoor wordt een wetsontwerp opgesteld. Het vertrouwen in e-Commerce in Turkije is nog niet erg groot.

Door de verbetering van de richtlijn zal het een belangrijke stap zijn om het vertrouwen in de e-Commerce te vergoten. De beschikbaarheid van breedband in Turkije is nog niet groot, maar er is een enorme inhaalslag nu. Turkije staat is wel koploper in de wereld als het gaat om digitalisering bij rechtbanken.

Samengevat is er heel veel potentie in Turkije. Vergelijkingssites, de cashback / reward programma’s staan nog in de kinderschoenen. Er is nog geen een groot affiliatienetwerk aanwezig.
Het is een paradijs voor internet startups die de kracht en visie hebben om er vroeg bij te zijn.

Auteur: Erdinç Saçan

Bron: www.comscore.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here