Turkse avond in Filmhuis Den Haag

2
4

Tegen welke film zegt het publiek ‘EVET!’ (Turks voor ‘JA!’)? Om die vraag draait het op dinsdag 17 maart in zaal 7 van Filmhuis Den Haag. In de tweede aflevering van de reeks ‘Cultuur & Cinema’ zullen drie bekende gasten van Turkse afkomst hun favoriete Turkse film promoten. Aan het publiek de taak om te bepalen welke van de drie films diezelfde avond in de bioscoopzaal vertoond gaat worden.

Filmliefhebbers Hülya Cigdem, Ersin Kiris en Funda Müjde voeren u elk mee in een keuzefilm die hen persoonlijk raakt en waarvan ze vinden dat iedereen in Nederland hem gezien moet hebben om de grondwaarden van de Turkse cultuur te begrijpen. Zo herkenbaar als de avond kan zijn voor mensen van Turkse komaf, zo meeslepend belooft het te worden voor iedereen met welke achtergrond dan ook.

Onder leiding van gastheer Rocky Tuhuteru steken de gasten om beurten hun pleidooi af. Daarna mag het publiek stemmen op de film die het – na een pauze met traditionele Turkse hapjes – in zijn geheel wil zien. De keuzes van de gasten variëren van een klassieker tot een gloednieuwe parel.

Zo kiest Hülya Cigdem – schrijfster van de succesroman De importbruid – voor de met prijzen overladen film Gegen die Wand uit 2004 van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin. De film vertelt het verhaal van de Turkse veertiger Cahit die in een kliniek in het Duitse Hamburg Sibel ontmoet, een jong meisje dat net als hij een zelfmoordpoging achter de rug heeft. Om de naar vrijheid snakkende Sibel te laten ontsnappen aan het juk van haar conservatieve Turkse familie, sluiten Cahit en Sibel een schijnhuwelijk en betrekken zij samen een flat. Cahit heeft aanvankelijk geen moeite met Sibels losbandige bestaan. Totdat hij verliefd op haar wordt.

Met Babam ve Oðlum (My father and my son) probeert journalist en televisiemaker Ersin Kiris -bekend als ‘Jakhals’ bij het tv-programma De wereld draait door en maker van De Tegenfilm als reactie op Geert Wilders – de stem van het publiek te winnen. Babam ve Oðlum is het verhaal over Sadik die sinds zijn studententijd politiek activist is, zeer tegen de zin van zijn vader die een toekomst op de familieboerderij voor hem bedacht had. Op de dag van de militaire staatsgreep in Turkije, 12 september 1980, wordt Sadiks zoontje Deniz geboren. Als Deniz zeven jaar is, keert Sadik met hem terug naar zijn geboortedorp en ziet hij voor het eerst zijn vader weer.

Cabaretière en schrijfster Funda Müjde plaatst naast deze twee speelfilms een documentaire: Leyla and Mecnun Abroad. Een zeer intieme film uit 2008 waarin Zeynep Özkaya, Nederlandse van Turkse afkomst, de relatie van haar inmiddels gescheiden ouders reconstrueert via gesprekken, brieven, foto’s en door haar ouders gezongen liefdesbrieven. De gepassioneerde liefde van het echtpaar wordt in de film vergeleken met Leyla & Mecnun, de Romeo & Julia van de islamitische wereld. Ook geeft de film inzicht in de pijnlijke gevolgen van hun migratie naar Nederland.

Mocht deze documentaire op 17 maart niet gekozen worden door het publiek, dan kunnen de liefhebbers de film alsnog zien in het Filmhuis op zondag 22 maart a.s. om 13.00 uur. Zeynep Özkaya zal hierbij aanwezig zijn voor een nagesprek.

Met de reeks Cultuur & Cinema poogt Kosmopolis Den Haag een begin te maken met het opzetten van een ‘Wereldfilmcanon’: een lijst van films die een indringende kijk geven op uiteenlopende culturen. Na het belichten van de Hindoestaanse en Turkse cultuur volgt op 21 april a.s. een Marokkaanse avond, met als gasten onder andere de schrijvers Said el Haji en Abdelkader Benali (ovb). De serie wordt op dinsdag 19 mei a.s. afgesloten met een blik op de Hollandse cultuur.

Aanvang programma Zaal 7: 19.30 uur, aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur
Prijs: € 9,50 inclusief hapje en drankje (€ 4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas)
Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Reserveringen: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl
Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl

2 REACTIES

  1. gegen die wand is de (weliswaar realitische) EuroTurkse cultuur en anatolische cultuur waar ik helemaal niets mee deel als Turkse…

    Babam ve Oglum is een overgeromantiseerde en ontzettend politiek verantwoorde en voorzichtige film die ik kan plaatsen bij Turken die bang zijn voor echte vrije politiek en jarenlang hebben geprobeert te doen geloven dat de politieke onlusten in Turkije te wijten waren aan extreem links en rechts maar niet aan de staat of aan het leger en zeker niet aan de aard van de bevolking inzake politiek en macht en eer!

    De Derde film vind ik eigenlijk het meest subjectieve van allemaal en daarom eigenlijk een begrijpleijke keuze…maar zegt niets over DE turkse cultuur!

  2. “Gegen die wand” was vorige week nog op Canvas te zien en zou zeker mijn keuze niet zijn. “Yol” is imho nog steeds een van de mooiste Turkse films.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here