Turken bieden Armeniërs excuses aan

18
1

Zo’n tweehonderd Turkse intellectuelen hebben maandag spijt betuigd voor de moord op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. De spijtbetuiging werd gepubliceerd op internet. De groep, bestaande uit vooraanstaande academici, journalisten, schrijvers en kunstenaars, vermeed het gebruik van de term ‘genocide’. In plaats daarvan werd gekozen voor ‘Grote Catastrofe’.

Toch is de verontschuldiging een teken dat het niet meer zo’n taboe is als vroeger om te spreken over de schuld van Turkije aan de dood van honderdduizenden Armeniërs tijdens de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Volgens veel historici werden er in 1915 tot anderhalf miljoen Armeniërs uitgeroeid door de Turken. Daarmee zou het de eerste volkerenmoord van de twintigste eeuw zijn, schrijft Nieuws.NL.

18 REACTIES

 1. Het enige wat ik wil zeggen is:
  de armeense genocide is bullshit!, dat er ook nog turkse ‘intellectuelen’ het steunen is raar..

 2. Volgens veel historici werden er in 1915 tot anderhalf miljoen Armeniërs uitgeroeid door de Turken.

  Er zijn nu rond de 8 miljoen armenen op de wereld, rond 1915 was dat 2-3 miljoen, als er 1,5 miljoen armenen vermoord waren. Waren we nu niet rond de 8 miljoen..

 3. @ Htypr0

  De discussie of het een genocide was in de juridische, technische zin van het woord of niet is inderdaad nog geen uitgemaakte zaak…En er is als je daarvoor openstaat, inderdaad ook veel twijfel!!!

  Maar wat geen twijfel is is dat er enige honderduizend Armeniers tijdens de wat Turkije officieel Tehcir noemt (de verplaatsing) omgekomen zijn…En dat ontkent bijna niemand meer in Turkije…

  dat is nog altijd iets anders dan een Genocide en de beweriungen van de Armeniers, maar is nog wel een punt waar terecht om getreurd mag worden…

  Net zoals de Moslim doden en slachtoffers van Armeense Bendes. Maar doden door bendes is natuurlijk ook iets anders dan dood van burgers door aan overheid te wijten wanbeleid en inefficiente deportatie maatregelen!

  Dus ik vind het mooi als het gaat om het treuren om de dood van mensen door de deportatie. Maar vind het te ver gaan om te zeggen dat het spijt is om genocide!

 4. excuses voor genocide kan niet, mag niet over de rug van zoveel mensen heen die toch echt met argumenten een andere visie daarop hebben en waarbij ook inderdaad bewijzen zijn die de genocide claim tegen spreken. als je tenminste openstaat voor hun kant van het verhaal…

  excuses voor de dood van honderdduizenden Armeniers tijdens de officiele deportatie (Tehcir) die men ook in officiele Turkse kringen accepteert tegenwoordig, dat mag en kan wel…dat was ook inderdaad een verantwoordelijkheid van de toenmalige regering om dat zo ‘ menselijk en veilig’ mogelijk te doen. En dat ontkent men ook niet dat daar helaas te veel vrouwen en kinderen en bejaarden bij zijn omgekomen. Betreuren van die doden is op zijn plaats!

  En niet dat dat hetzelfde is als de doden tijdens de deportatie, maar het betreuren van de moslimdoden door toedoen van Armeense rebellen is ook op zijn plaats! Maar dat doet men al in Turkije…En dat is ook goed!

 5. Excuses aanbieden?

  No way! Over mijn lijk!

  In Europa roept Frankrijk het hardst dat die “genocide” heeft plaatsgevonden, echter reppen ze met geen woord over hun eigen Algerijnse genocide.

  Dit zijn gewoon mensen die uit zijn op geld en grond (de zogenaamde “vrede” van Sèvres. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_S%C3%A8vres) Deze mensen zijn uit op een heroverweging daarvan. Een weldenkend mens weet waar dat op neerkomt, ook weet men dat dit volstrekt onaanvaardbaar is voor Turkije! Het uiteindelijke doel is het uitroeien van het kemalisame en Ataturk. Je kan van zo’n AK partij regering niet anders verwachten die ook 100% Anti Ataturk is en 100% pro Ottomaanse rijk!

  Nu hebben de Ataturk haters inderdaad vrijspel. Maar het tij zal keren!

  Het gaat deze kwallen niet lukken een 2e Ottomaanse rijk te stichten, zoals Erdogan en de zijnen willen!

  Kemalisme is geweldig, het Kemalisme is perfect, volmaakt! En ataturk mijn held!!!

  Mensen die niet met deze analyse kunnen leven hebben pech en zijn in mijn ogen ongewenst in Turkije! Ze zijn er namelijk op uit Turkije kapot te maken! Een ander doel dienen ze niet!!!!

 6. Feit is dat er vele vele Armeniërs zijn vermoord. De pijn van de nabestaanden kan misschien een beetje worden verzacht door zo’n excuses dus dit is toch alleen maar positief?! De Armenen en Turken zullen toch samen verder moeten.

 7. het is tch grappig om te lezen dat mensen die anders denken dan de officiele lezing en visie, meteen in de hoek van ‘ islamistisch (doet Gouden Hoorn) of vies link (Turks nationaal front) worden gestopt…

  kill the messenger?

  Dit is een bewijs dat dit punt zodanig gevoelig ligt in Turkije dat er politieke/ideologisch strijd wordt gevoerd over het wel of niet van genocide. Dit is niet anders dan wat de Armeense genocide claimers op internationaal politiek vlak doen! in feite versterken ze elkaar om alleen ideologisch/politiek naar het onderwerp te kijken…

  historici die meer willen mogen dit dan ook alleen maar langs politiek gesanctioneerde of verworpen lijnen doen!

  politisering van de geschiedschrijving!!! Zolang dit doorgaat kan men in Turkije, maar ook in Armeense kringen, fluiten naar een concensus!

 8. Het kemalisme is helemaal niet perfect i.t.t. wat Gouden-Hoorn beweert. Veel partijen misbruiken Ataturk om stemmen te winnen. De AK-Partij heeft in 6 jaar tijd gezorgd dat het BnP met 50 procent is gestegen, de corruptie verminderd is, recreatie etc.
  Terwijl de partijen die in de naam van Kemal allemaal verkeerde dingen doen. Toen Chp aan de macht was kregen we een eco.crisis, hoge corruptie, veel schulden enzovoort.. Dus ga geen onzin uitkramen van dat de AKP uit is op een 2e Ottomaanse Rijk.. De Chp en Mhp zijn juist moslimhaters 😉

 9. ik vraag me soms werkelijk waar af of los van de genocide claim zelf, Turken in staat zijn om normaal te reageren op andersdenkenden, anders voelenden, anders zijnden. Je ziet hier ook meteen weer dat er mensen in de hoek van AKP of Links worden gestopt, en dan zijn hun ideeen en mening maar ook meteen niet meer goed!

  Er bestaat geen juiste politieke vidie. Er zijn er meerdere en die zijn allemaal juist voor diegene die ze aanhangt. Het zijn keuzes. Daarmee ben je niet meer of minder! Dus zouden we met respect moeten reageren op alle politieke ideeen die mensen hebben. Je kan er inhoudelijk op reageren met je eigen visie als die afwijkt. maar mensen puur op basis van hun visie in de hoek landverrader, vies, achterbaks etc stoppen, dat is iets uit de Middeleeuwen waarvan ik soms denk dat sommige Turken nog leven!

  Politieke moorden zijn aan de orde van de dag in Turkije. Dezelfde politici acteren dan een Turkije liefde en zogenaamd nationalisme. Alles wat etnisch is, historiche claim lijkt op natie en nationaliteit etc wordt meteen gezien en ervaren als separatisme en verraad! Er zijn legio organen die deze elementen uit de samenleving verwijderen. doden, verdwijningen, internationale criminaliteit als bron van inkomsten hierbij etc. Laat Turkije eerst zijn eigen boontjes doppen, politiek in het reine komen, en daarna politici en historici het woord voeren over claims als de genocide…Hoe en waarom zou je deze mensen nu uberhaupt nog serieus nemen?

 10. Gouden Hoorn<

  Over welk Kemalisme heb jij het?

  die van voor 1950? Die van na 1968? Die van na 1980? Want wat tegenwoordig doorgaat en onderwezen wordt als Kemalisme is eigenlijk Turk-Islam Synthese, Nota Bene door de legerleiding na de staatsgreep van 1980 ingevoerd als het nieuwe kemalisme!

  Ik denk dat Mustafa Kemal veel zaken van het leger en vooral van de politiek van vandaag de dag niet goed zou keuren! In ieder geval niet ons buitenland-beleid, ons burgerschaps-ideeen, ons politiek t.a.v. islam en andersom, de positie van het leger (ja zelfs dat, al zou je denken dat hoe het leger zich vandaag presenteert, een erfenis van Ataturk zou zijn!)…

  ik denk dat er weinig over is van Kemalisme, ik denk dat wat velen zien en ervaren als kemalisme, een oligarcisch ideologie op basis van een klassensamenleving is geworden die op het punt staat te bezwijken aan haar eigen doelen en wensen en beperkingen…

  De grootste belemmering voor democratisering in Turkije is de manier waarop Turkije zijn/haar verleden blijft beschouwen en de argumenten waarop het haar bestaan legitimeert! Laiklik, butunluk, askeri control, sivil auto-control, ve kemalizm diye yutturulan milliyetci tutucu militarist yapi…

  ik ben tegen politieke islam en tegen meer islam in de publieke samenleving, maar als ik zie hoe de zogenaamde liberalen en republikeinen met symbolen van islam en het volk omgaan, begrijp ik heel goed, dat zij een minderheid vertegenwoordigen. een onrelistische elite die op het punt staat zichzelf weg te kwalificeren! en tegelijk de politieke islam als reactie alleen maar sterker te maken!

 11. @ kamer het irriteert mij gewoon dat de getallen altijd overdreven worden…. en dat er nooit wordt gepraat over de slachtoffers aan turkse kant, dat als mensen mijn comment lezen, hopelijk inzien wat ik inzie, en wat kritischer teksten gaan beoordelen..

 12. Een ding is zeker De westerse beschaving is anti-islam hoeveel ze ook schreeuwen van niet.. Niet iedereen maar enkele machtige personen die de binnenlandse politiek van landen verstoren in het geval van turkije door de PKK opdrachten te geven en die geeft het dan weer door aan de strijders die niet eens door hebben dat ze worden gebruikt….

 13. Sommige joden geloven dat ze een bepaald gebied in het midden-oosten moeten veroverd hebben voordat hun messias(=verlosse=mozes=hz.musa) wederkeert op het Heilige land. Die stukjes land bevatten delen van Irak, Turkije, Libanon, natuurlijk Israël etc. Irak wordt al
  ge-de-ïslamiseerd. Als je naar het Verdrag van Sevres kijkt zie dat als het verdrag was doorgegaan dat Turkije delen van de benodigde gronden niet zou hebben..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here