YouTube censuur voor Turkse internetters

4
4

Turkse intellectuelen, journalisten en activisten zijn wel gewend aan de censuur, maar de laatste tijd neemt ook de repressie op internet toe. Youtube, Blogger, Google Groups en andere populaire sites zijn al maanden uit de lucht. Dat zegt een rapport van persbureau Bianet dat vrijdag verscheen, schrijft De Gazet van Antwerpen.

“Het gevolg van de censuur van de Turkse media is een enorme achteruitgang van de onderzoeksjournalistiek en de wetenschap”, zegt Erol Önderoglu, auteur van het rapport, dat alle voorvallen tussen juli en september van dit jaar opsomt waarin de vrijheid van meningsuiting werd ingeperkt.

De nieuwste trend is volgens het rapport het uit de lucht halen van websites. Volgens wetsartikel 5651 inzake delicten gepleegd op internet mogen rechters een complete website sluiten op basis van een enkel artikel dat niet door de beugel kan.

“Daardoor is YouTube nu al zes maanden niet toegankelijk vanuit Turkije. Er stond video’s op die de herinnering aan Atatürk niet eerbiedigden”, zegt Önderoglu. “De autoriteiten eisen namelijk niet alleen dat de video’s uit de Turkse registers worden verwijderd, maar uit alle registers in de wereld. Dat is onacceptabel voor de Amerikaanse beheerders.”

4 REACTIES

  1. alleen al door dit soort voorbeelden vervreemd Turkije zich van ieder begrip uit samenlevingen waarin het recht van individuen en het vertrouwen in de juiste keuze van individuen, de boven de wil van het collectief en het moraal staat die het individu alleen maar wantrouwd en in toom probeert te houden)

    Dit bewijst maar weer dat Turkije oude, hierarchische, militaristische, nationalistische trekken heeft die het onder het mom van respect en veiligheid te pas en te onpas oplegt aan iedereen die anders denkt of lijkt te denken!!!

  2. […] de negatieve houding tegenover de pers”, zei Rehn. Hij noemde verder de blokkering van websites (zoals Youtube) „een bron van ernstige verontrusting.” Posted on Wednesday, November 5th, 2008 and is filed […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here