DILEK, volksopera over eerwraak

1
2

Op dinsdag 25 november in Rotterdam speelt de voorstelling Dilek, een volksopera over eerwraak. Met in de hoofdrol Gülseven Medar, bekend van de Turkse idols. Dit hartverscheurende drama over een Turks meisje dat niet de vrijheid vindt om haar prille liefde tot bloei te laten komen wordt bijgestaan door prachtige westerse en Anatolische zangvormen.

Dilek is verliefd op een jongen. Hun wederzijdse liefde is volstrekt onschuldig. Haar ouders willen haar echter uithuwelijken aan een andere familie. Wanneer Dilek in gezelschap met de jongen wordt gesignaleerd, gaat het meisje over de tong. ‘Want een meisje dat in gezelschap van jongens verkeert, kan geen maagd meer zijn,’concludeert de gemeenschap. Er wordt over haar gesproken alsof ze een hoer is. En dat is een ernstige schending van haar familie eer. Dit is de opmaat voor een vreselijk drama.

Een hartverscheurend verhaal over een meisje dat beklemd zit tussen traditie, geloof en de eer van haar familie. Bijgestaan door drie djinns (geesten) probeert ze de weg van haar hart te volgen. Vader, moeder, haar broer en andere familieleden vormen een genadeloze draaikolk waarin ze zelf gevangen zit.

‘Muziek uit Anatolië is als fado of flamenco, het komt recht uit het hart.‘
In Dilek mengen authentieke Anatolische volksliederen en zangvormen zich met elementen uit de klassieke westerse opera. De 24 liederen in deze volksopera, worden begeleid door muzikanten die traditionele en moderne instrumenten bespelen zoals de saz (luit), de mey (rietfluit), cümbüs (banjo), basgitaar en verschillende percussie-instrumenten. Het klassieke staat een confrontatie te wachten met hedendaagse opstandige rapteksten. Kortom een spannende muzikale mix van klassiek versus modern.
Randprogramma
Regisseur Celil Toksöz wil door middel van deze volksopera het thema eerwraak bespreekbaar maken. In samenwerking met landelijke en regionale organisaties worden rondom de voorstelling debatten georganiseerd onder leiding van Europarlementariër Emine Bozkurt of historica/publiciste Renate van der Zee.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here