Turkije wordt lid VN-Veiligheidsraad

1
1

Met een grote meerderheid van 151 stemmen vóór werd op vrijdag de kandidatuur van Turkije, als nieuw niet-permanente lid van de VN-Veiligheidsraad in 2009 en 2010, verzilverd. Turkije maakte samen met Oostenrijk en Ijsland deel uit van de drie Europese landen die vochten voor één van de twee Europese zetels in de raad. Uiteindelijk werden naast Turkije ook Oostenrijk, Oeganda, Mexico en Japan gekozen.

De Veiligheidsraad is het hoogste orgaan van de Verenigde Naties (VN) en ziet toe op internationale vrede en veiligheid. Op dat gebied kan het bindende besluiten nemen krachtens het Handvest van de Verenigde Naties. Het orgaan bestaat uit de vijf permanente leden China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Elk jaar wisselen vijf niet-permanente lidstaten van zetel met vijf nieuwe leden.

1 REACTIE

  1. en maar doen alsof men iets supers en moeilijks heeft bereikt. Turklije probeert dit al (terecht) een decennia lang, en kijk eens naar de ‘ concurrenten’ …een land dat bankroet is en een land in centraal Europa dat geen enkele rol speelt als het om internationale veilighgeid gaat…het is de winst van een reus, dat zeer voorspelbaar en terecht was. dan mag je eigenlijk nog boos zijn dat het zo lang heeft moeten duren en dat het alsnog zo spannend werd gemaakt voor Turkije en dat Turkije hier miljoenen heeft in moeten steken om te lobbyen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here