Turkse migranten vertellen hun verhaal

0
15

Op donderdag 9 oktober vindt de laatste van vier wijkbijeenkomsten plaats. In deze bijeenkomsten staan de verhalen van de voormalige werknemers van de DEMKA centraal. Deze avond vertellen Turkse migranten hun verhaal. Hoe beleefden zij hun aankomst in Utrecht, en hoe vonden zij een weg de stad? De documentaire Enkele reis Utrecht reist mee met de wijkbijeenkomsten. De foto-expositie Migranten van Staal is tot 8 oktober nog te zien in de Bibliotheek van Zuilen.

De slotmanifestatie vindt plaats op 12 oktober in Het Utrechts Archief, met o.a. een debat onder de titel: Niet zomaar – Migratie toen en nu.Tijdens de Open Dag van het Utrechts Archief is de RTV Utrecht documentaire “Enkele reis Utrecht” te zien, Roots and Borders voert het theaterstuk “MoerStaal” op en zijn de specialisten van het van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag aanwezig om u te helpen de migrant in uw familie te vinden. Deze dag is tevens de Utrechtse aftrap van de Week van de Geschiedenis.

Enkele reis Utrecht is een resultaat van de samenwerking van o.a. Het Utrechts Archief, RTV Utrecht en derden. Zij sloegen de handen ineen om verhalen van migranten die naar Utrecht kwamen om bij Demka te werken in kaart te brengen. Dat resulteerde in een boek Migranten bij de Demka Staalfabrieken in Utrecht (1915-1983), de documentaire Enkele reis Utrecht, de foto-expositie Migranten van Staal, een inventaris van het Demka-archief en diverse presentaties. Het Utrechts Archief en debatcentrum Tumult brengen al deze verschillende elementen onder de aandacht van het publiek in de vier wijkbijeenkomsten.

Donderdag 9 oktober: Turken komen naar Demka en naar Nederland
20.00 uur. Antje Drijver Paviljoen, Julianaparklaan 1000, Utrecht

Zaterdag 12 oktober Slotmanifestatie.
Met o.a. het debat ‘Niet zomaar – migratie toen en nu’.
Moderator: Jos van Beurden. Met: Marlou Schrover, historicus; Boudewijn Sittrop, Stichting Lize; Armand Leenaers, Kamer van Koophandel Midden Nederland; Staf Depla, lid Tweede Kamer PvdA; Ries Adriaanse, Projectleider 50 jaar gastarbeid naar Utrecht.
13.00-17.00 uur. Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here