Turkse partij tegen christenen

59
13

In Turkije is vorige week een nieuwe partij opgericht die zich allereerst keert tegen de “kolonisering” van Turkije door christelijke missionarissen, meldt het Katholiek Nieuwsblad. “Turkse natie, wij weten dat je het zat bent, dat de democratie betuttelt wordt, dat buitenlandse vertegenwoordigers en missionarissen op onze bodem rondlopen en jullie rondcommanderen”, aldus de openingszin van het partijprogramma.

Het programma van de ‘Partij voor Recht en Gelijkheid’ werd in paginagrote advertenties door verschillende kranten afgedrukt. Oprichter is ex-generaal Osman Pamukoglu. Missionaire activiteiten zijn in Turkije niet verboden, maar worden vooral door radicale rechtse nationalisten als staatsgevaarlijk beschouwd.

Vorig jaar werden in Malatya drie protestantse zendelingen vermoord, het jaar daarvoor de Italiaanse missionaris Andrea Santoro. De daders motiveerden hun moorden vanuit een afkeer tegen buitenlandse missionarissen. Geweld tegen christenen wordt volgens de Turkse politie meestal niet vervolgd of hooguit met een geldboete bestraft.

59 REACTIES

 1. bir bunlar eksikti…

  er zijn al genoeg enge, bekrompen nationalisten in Turkije…

  waar blijft toch het tegengeluid van jonge, moderne, verlichte, goed opgeleide en opreche democraten die iets durven te doen aan al dat gepolitiseer, gepolariseer en pseudo democratisch conservatisme?

 2. Ja.. als dit bericht klopt dan is er toch nog wel wat mis met “vrijheden” in Turkije en zeker als de moordenaars van christenen bestraft worden met een geldboete!
  Als je het omdraait naar de situatie in Nederland dan wordt het toch een gevaarlijke situatie voor de mensen die de Islam prediken; de wereld zou te klein zijn als hier moordenaars van een moslim gestraft worden met een taakstraf of geldboete??
  Je kunt over van een land als Turkije wel zeggen 98% is moslim maar dat is natuurlijk niet zo.. geloven is persoonlijk en de staat bepaalt dat niet en zeker een land dat zich voorstaat op scheiding tussen staat en godsdienst.
  Hopelijk wordt er tegen zo’n partij geprotesteerd want dit is toch Turkije niet waardig, een land dat bij de EU komt.
  Verschil in geloof tussen de Moslim en Christen is er maar ook een heleboel dat bindt dus ik hoop dat in deze tijd van Ramazan mensen tot bezinning komen en ontdekken dat God alle mensen liefheeft die Hem eren door hun geloof!

 3. deze haat en angst tegen missionarissen is een psychische gezwel dat sinds het einde van het Ottomaanse rijk in de hoofden is gekomen van vele Turken…

  nationalisten, godsdienstigen en zeker ook pseudo-linksige mensen (zoals sociaal democraten en kemalisten) zijn verenigd in hun allesverterende nationalisme en angst voor alles dat anders is, buitenlands is, verandering is…

  Veel van deze mensen zijn heel selectief met begrippen als vrijheid en democratie, scheiding kerk en staat etc…geven er steeds weer een anere, henzelf uitkomende draai aan, en staan vebaasd of met gekrenkte trots te kijken ls ze hierop worden aangesproken…

  complottheorien doen het in die zin nog altijd goed in Turkije. Een land waarvan een groot deel van de bevolking van bovenaf is ‘verlicht en gedemocratiseerd’maar dat dus ook nog eens erg selectief…

  concensus over de betekenis van democratie en wat daarvoor de parameters en benodigdheden zijn, is er dan ook niet bij geen 2 partijen!!!

  en als hier kritiek op komt wijst men meeen naar de ander of naar andee voorbeelden of maakt men de peroon in kwestie voor landverradr uit…

  gelukkig groeit er nu een jeugd op die ondanks alles vrijdenkender is.

  kennelijk is er geen echte verandering mogelijk zonder veel conflict dat daaraan voorafgaat!

 4. @ marry

  Je krijgt geen geldboete als je een christen vermoord je krijgt gewoon een normale gevangenisstraf.
  Er staat dat Geweld tegen christenen MEESTAL met een geldboete wordt bestraft, wat overigens bullsh!t is…
  Het laatste gedeelte lijkt me niet gebasseerd op feiten, maar op onrealistische ideeën.

 5. Nee Mary, het is niet zo dat de Turkse partij tegen Christenen is…jammer dat dit weer eens niet begrepen wordt. De partij is alleen tegen de missionarissen die de deuren ( in 90% van de gevallen betreft dit de deuren van arme gezinnen en hier misbruik van maken) langsgaan om mensen het christelijke geloof op te leggen. Dat moest een imam hier eens doen in Nederland, langs de deuren gaan…Bovendien hoeft de Islam niet gepredikt te worden,omdat het aantal christenen die zich tot de ISlam bekeren hoger is dan het aantal moslims (niet-moslims)die zich tot het Christendom bekeren. Een geloof opleggen is alleen iets wat christelijke missionarissen doen en daar is de partij op tegen en NIET tegen het christendom!

 6. meltem,

  de mensen die in Turkije tot nu toe zijn vermoord LEGDEN NIETS OP. Prediken en verkondigen is heel iets anders dan opleggen. Dus je uiteenzetting lijkt een antwoord op het onderwerp, maar gaat er in feite niet over omdat je de werkelijkheid op basis van een eigen uitleg van een definitie verdraait!

  @Test,

  ik begrijp je tot zekere hoogte als je het hebty over het verdacht maken van moslims/imams door bepaalde rechts/populistische kringen. Als je dat bedoelt, ben ik het met je eens, maar dat is een heel ander iets dan wat hier wordt besproken. Want het is in NL bij mijn weten niet zo dat imams worden vermoord en dat er wettelijke beperkingen zijn op het oprichten van een geloofsgemeenschap, laat staan op het verkondigen van de Islam. Of denk jij dat de NIO en het NMO in NL vanuit andere landen wordt gestraald of door niet-moslims wordt gemaakt? Hoeveel imams zijn er vermoord dan?

  Anonymous: @ met deldboete bestraft klopt wel. 2 van de meerdere verdachten en daders van Malatya hebben alleen een geldboeten geist gekregen! En na de aanranding van de bekende Turkse voorzitter van de Protestantse kerk (ben even zijn naam kwijt) heeft ook alleen maar een gedlboete gekregen!

 7. Selam Test, Anonymous en Meltem, Serdar heeft al geantwoord naar mijn hart.. maar ik wil toch nog ff zeggen dat als Meltem denkt dat Christenen bij “arme”mensen aankloppen om ze over te halen tot het Christendom, hij het mis heeft. Als een echte Christen leef je met het grote gebod Heb God lief boven alles en het 2e gebod daaraan gelijk Heb de naaste lief als jezelf!
  Dus zal er onder de “armen” eerst gezorgd worden en daarna verkondigd worden waarom we dit doen.
  Ik hoop dat in Türkiye niet alleen de familya zorgt voor de ander maar dat ook de Moslim dit doet vanuit diezelfde liefde.
  Én Meltem.. er zullen in Nederland mensen zich bekeren tot de Islam want Nederland is “on” Christelijk geworden de laatste 50 jaren. In rijkdom en welvaart hebben de meeste mensen geen GOD meer nodig. Gelukkig hebben de mensen een vrije keus hier.. prima! Voor als jullie geloven, een goeie Ramazan gewenst. Marry

 8. Serdar, het enige wat hier verdraaid wordt door jou is mijn antwoord op Mary. Ik geef alleen aan dat de partij niet tegen Christenen is maar tegen missionarissen die hun geloof opleggen aan het simpele volk..en ga er maar van uit dat hier dan geen sprake is van prediken of verkondigen, heb het met eigen ogen mogen aanschouwen.DAT is waar de partij op tegen is. Jij begint over die zendelingen die vorig jaar vermoord zijn, maar dat heeft niets te maken met het standpunt van de partij en bovendien heb ik daar in mijn eerdere reactie ook niets over gezegd.De titel van het artikel luidt: Turkse partij tegen Christenen en dat is simpelweg niet het geval.

 9. Marry, je vertelt een hele verhaal over het christendom..
  Dat bewijst helemaal niks over dat de missionarrissen in Turkije het ‘simpele'(saf) volk het Christendom opdringen.
  Serdar, Het is trouwens wel waar dat de europeanen moslims willen bekeren tot niet-moslims..In armere landen doen ze dat door ze ‘om te kopen’. De leraar van de zoon van mijn kennis is door Jeugdzorg meegenomen, omdat het kind geslagen zou worden… Ik ken diegene uitermate goed, en ik weet dat hij en zij dat nooit zouden doen. Het kind is weggenomen en geplaatst bij een niet-moslim famillie.
  Terwijl de ouders tegen Jeugdzorg hadden gezegd dat als ze hun zoon niet zouden terugkrijgen, dat ze dan zouden willen dat hij bij een moslimfamillie terecht zou komen..

 10. Meltem, de partij heet Partij voor Recht en Gelijkheid en ik hoop dan ook maar dat het zijn naam waar maakt! Gelijke monniken gelijke kappen om maar is met de katholiek te spreken haha.. (ik ben niet katholiek) Maar hun woorden klinken iig fanatiek en ach waarom zou je er “bang” voor zijn als mensen over een ander geloof vertellen?
  Jij noemt het simpel volk dat benaderd wordt door de missionarissen en misschien is het zo dat ze openlijk verkondigen… maar dat mag hier toch ook? in de Moskee en op TV, de Koran is te koop en wordt weggegeven.. net als de Bijbel. Mijn overtuiging is dat geloven iets persoonlijks is én wat je meekrijgt uit je cultuur. Als ik in Turkije geboren was, was ik waarschijnlijk Moslim maar God houdt van jou als Moslim en ook van mij, in Holland geboren en Christen 😉 eens? Groetjes Marry

 11. Htypr0, nee ik weet helemaal niet of iets wordt opgedrongen óf dat het mensen zijn die alleen maar goed willen doen! Maar weet jij het zeker? Feit is dat mensen die geen Moslim zijn soms wat wordt aangedaan en dat is gewoon fout in een land als Turkije. Men moet zelf kunnen kiezen, net als jij hier.
  Van dat kind.. ja het moet worden geholpen en komt in een “pleeggezin”. Misschien is er geen moslimgezin op dat moment(pleeggezinnen moet je zoeken met een lampje).
  Jij zoekt hier weer wat anders achter. (Kind wordt niet geslagen en ze plaatsen het expres in een niet moslimgezin).
  Achterdocht van jou en dat jij denkt dat het hier gaat om dit king een ander geloof op te leggen.. nou ja denk is wat rationeler en niet in complotten, we zijn hier in nederland en er wordt zeker geen geloof opgedrongen.

 12. Uit de xenofobie rapport van een aantal EU landen (waar ook turkije aan meedeed) bleek dat Turken het liefst geen christenen als buren hebben in hetzelfde gebouw. Toegegeven, xenofobie kt in alle landen, ook in NL richting mslms voor, maar de cijfers in Turkie waren bijna twee keer zo hoog.

  meltem, verder is het o dat alleen in steden en dan ook nog eens in wijken waar altijd al christenen hebben gewoond, de relaties neutraal zijn te noemen. In wijken waar christenen zijn vervangen door mols (als laatste pas recentelijk nog in de jaren 50) wil men helemaal geen christenen.

  in landen als Syrie, Jordanie, Libanon zijn moslms veel toleranter en doen veel meer samen met christenen dan in een land al Turkije die zijn mond vol heeft van d 3 religies die er samn zouden leven. Feit is dat Turkje het enge moslmad i waar meer dan 95 % van de oorspronkelijke christen bevolking is verdwenen…

  En dan nog wat, wetteljk zou je in Turkije geen partij voor christenen mogen hebben met een beroep op de ani separatisme wetgevin. In NL zou je heel simpel een mslmpartij kunnen beginnen. (niet dat dat o slim zou zijn in beide landen, maar om aan e geven hoe resticties werken en hoe nog steeds wordt gedaan alsof er sprake is van geljk rechten.

  En dan nog wat…wat is er nou zo eng aan missionarissen. Geloof is toch een keze van een burger. Al zou e beeren naar sjamanisme. Daar heeft een staat/oveheid toch niets mee te maken. Waarom is dat gevaarlijk en moet dat bestreden worden?
  .

 13. Even voor de duidelijkheid ik ben helemaal tegen  missionarissen of het nou een christelijke is of niet. Stel nou dat de imam bij de deuren langs gaat en mensen probeert te overtuigen om een moslim te worden. Als je iets wilt weten over een geloof dan vraag je het gewoon bij de moskee,kerk,synagoge etc. Zo ontstaat er ook minder ruzie tussen christenen en moslims etc.

 14. Je hebt helemaal gelijk HtyprO in dit geval 😉 maar dat is de missie van een missionaris, helpen en verkondigen, opdracht van de Kerk!
  Maar ja.. voor mij staat nog steeds dat je zulke mensen NIET iets moet aandoen maar dat je vrij bent om te geloven wat je wilt. Dus of jij het nou leuk vindt of niet dat dit gebeurt.. Turkije is toch geen dictatuur? Laat die mensen daar zelf bepalen wat ze horen willen of waar ze hulp van willen, van Moslimbroeders en zusters of Missionarissen.
  Groet marry

 15. in turkije wordt een ander geloof of cultuurnaast de islam niet getolereerd, bovendien is het een agressieve en dominante cultuur wat in de westerse beschaving niet thuishoort,
  groeten, melissa

 16. De islam is OOK een godsdienst met een Dava, zoals dat heet. Imams verkondigen dit misschien niet van deur tot deur, maar er zijn zat types met baarden of dunne snorretjes die dat wel doen op tig andere manieren. de manier waarop is cultureel en plaatsgebonden. In Turkije doen ze dit met 24 uurs uitzendingen op eigen TV of via scholen of kranten en ook op straat in de buurten. De manier waarop is zelfs veel ‘ agressiever’ als missiewerk zoals in Nederland van deur tot deur waar je gewoon zegt ‘ ik ben niet geinteresseerd’ …

 17. melissa, en jij bepaalt wat wel thuishoort in de westerse “beschaving” ? Ga aub geen appels ( turkije) met peren ( Nl) vergelijken. Je reactie toont wel aan dat je nihil kennis van Tr hebt.

  De boodschap van de Koran is ook liefde en tolerantie net zoals wat de Bijbel verkondigt, maar ga dit niet afschuiven op de Koran als mensen hier zoals jij zegt agressief en donimant mee omgaan. Heeft niets met de Islam te maken.

  En als jouw Christendom zo liefdevol en tolerant is hoe verklaar je dan het feit dat een x aantal Nederlanders zich bekeren tot de Islam? Dan gaat er hier toch iets mis met jouw Christendom.

 18. Meltem, ik wil niet antwoorden voor Melissa maar je hebt gelijk.. de boodschap van de Bijbel én de Koran is liefde en tolerantie en compassie met de naaste.
  Misbruik van wat de Bijbel of de Koran ons leert is van alle tijden want in de “westerse beschaving” werden met de Bijbel in de hand slaven gehouden, worden mensen onderdrukt en oorlogen gevoerd én met de Koran in de hand worden totaal onschuldigen gedood én oorlogen gevoerd. Het is een cirkel waar geen einde aan lijkt te komen.
  Volgens mij is het Christendom in Europa ongeveer verdwenen door de zgn. welvaart en vrijheden. De mens is zijn eigen god geworden.
  Sommige mensen zoeken weer naar geloof waar ze houvast in vinden en dan is de Islam er ook één van want die is in Nederland nu volop bekend en we zijn hier vrij om dat te beleven gelukkig.

 19. meltem,

  er is een wezenlijk verschil tussen bijbel en koran al ht gaat om het verkondigen van de eigen religie en boodschap. De bijbel keurt iedere vorm van geweld af, althans, het nieuwe testament (het christelijke deel over Jezus). In he oude testamen staan de zaken van de joden die ook in de koran staan. Daarmee is de Bijbel dus een boek dat gecompleteerd is door het nieuwe testament en de openbaringen, terwijl de torah en de koran op die punten niet zijn aangevuld met de concretisering van die liefdesboodschap…

  alle religies beweren liefde en vrede te prediken, ma ijn ook missie godsdiensen de taak om te verblijen en boodschap over te bengen is op alle gelovigen gelegd. ook moslims. het verchil is dat de boodschap van liefde door Jezus inderdaad als liefe i geuit in zij praktijk heeft hij niemand veoordeeld, geslagen, vermoord of verbannen…de profeten van het oude testamen en van de koran ijn op die punten wezenlijk anders!

 20. Wat mooi verwoord Kamer, als christen geloof je dat de Bijbel (het oude én het nieuwe testament) het woord van God is maar wezenlijk voor een christen is dat je Jezus ziet als voorbeeld, dus leeft naar het nieuwe testament. Zijn leven was een leven van liefde voor de mens in opdracht van God, Hij veroordeelde niemand en hield van tollenaar en hoer.. zei tegen hen “ga heen en zondig niet meer”. Daarom is het uit gehoorzaamheid dat een “echte” christen God liefheeft boven alles en de naaste als zichzelf; een moeilijke opdracht soms maar toch te doen! Jullie Ramazan is ook een opdracht die je uit gehoorzaamheid doet én die liefde onderling verspreidt. Wezenlijk verschil blijft er zoals jij het verwoord hebt in je laatste zin.

 21. Ik lees dit onder nieuws Turkije.. Poetering vraagt respect van Turken (en omdat dit bij deze commentaren zet ik het eronder)

  “” Poettering riep Ankara op de ‘Europese waarden te aanvaarden’ alvorens te streven naar een toetreding tot de Europese Unie.
  Poettering gaf een persconferentie aan de zijde van de patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I, de spirituele leider van de orthodoxen, die in het parlement een pleidooi hield voor de toetreding van Turkije. Hij herinnerde aan de moeilijkheden van de christenen in Turkije en vroeg de heropening van de theologische school van Halki, die in 1971 door de Turkse autoriteiten werd gesloten.
  Poettering steunde de vraag van de patriarch en vroeg de Turkse regering om er werk van te maken. ‘Overal in Europa zijn er moskeeën. In Keulen is er een debat over de oprichting van een grote moskee. Ik vel geen oordeel, maar ik stel vast dat men er een moskee gaat openen’, aldus Poettering. Hij benadrukte ‘dat de christenen in Turkije dezelfde rechten hebben als de moslims in Europa’.
  ‘De heropening van de theologische school van Halki is een voorwaarde, maar niet de enige, voor een toetreding van Turkije tot de EU’, klonk het nog. kld ”
  ——–
  Kijk hier nu niet van weg, wat is de vrijheid in Turkije als anders geloven niet mag! Als je niet mag spreken over politiek, leger, politici, nieuws en geloof zoals je zou willen.. maar met respect.

 22. ach mary,

  in turkije moeten zelfs artiesten voor het gerecht komen als ze zeggen dat ze problemen hebben met de dienstplicht!

  wij hebben een vadertje staat die inspeelt op de immer aanwezige behoefte aan nationalisme en ook inspeelt op de immer aanwezige angst van veel (zeker niet alle) turken voor alles wat anders is. er wordt prompt een lijn naar het gepercipieerde verleden getrokken en er wordt meteen, met een beroep daarop, overgegaan tot verbod en repressie…

  dit met christenen is net zo…

  terwijl men beweerd een unieke moslimland te zijn waar alle gelovige broederlijk naast elkaar leven, is het eigenlijk een van de weinige moslimlanden waar juist niet moslims niet gelijke rechten hebben…

  zelfs in een land als irak, syrie, marokko, indonesie, jordanie zijn er christelijke ministers. in Turkije nog (en ook niet gebeurt) geen een!

 23. @ marry, je hebt veel meer moslim allochtonen in Europa in verhouding, dan christen allochtonen in Turkije in verhouding.
  Daarom wordt er niet veel rekening gehouden met christenen…. En het is toegestaan om een kerk in Turkije te openen ook al is het beperkt..

 24. Als je niet mag spreken over politiek, leger, politici en nieuws?
  Hoezo? je hebt stemrecht in Turkije, meer kun je niet beslissen over de politiek behalve als je een ambtenaar wordt van de regering.., en op het leger heeft het volk al helmaal geen invloed op.. De VN,Vs,Eu en het kabinet heeft daar macht over. En wat is er mis met het nieuws?

  In Turkije is er momenteel onrust, het kabinet van Turkije wil eerst die onrust beperken, voordat er meer vrijheid komt..
  Bijv. de koerdische kwestie, de media(voordat de Ak-Partij) aan de macht was, zenden de televisiebazen allemaal leugens, door de wet verboden films(bijv. blote wijven) uit etc.
  Bendes in Turkije die allemaal onrust veroorzaken etc.

  Nu de Ak-partij Turkije op economish gebied tot grote vooruitgangen heeft gebracht, en de corruptheid in Turkije heeft beperkt tot een HISTORISCH DIEPTEPUNT, heeft iedereen alleen maar klachten over de Ak-Partij, ik zou zeggen kijk eens naar de resultaten van de ak-partij en verander je oordeel over je ideen/voorordelen over Turkije..

  Nog iets als er bijv. 1000000 christenen in Turkije leven, dan gaat daar maar 5-10% naar de kerk dat is 50.000-100.000
  (naar schatting). Reken maar is uit 100.000/70.000.000 x 100 =0 .7% -0.14% zal waarschijnlijk naar de kerk gaan. In Duitslang heb je 3 miljoen Turken waarvan minstens 30% naar de moskee gaat, in Nederland he je ca. 500.000 tot 1000000 moslims reken maar eens uit hoeveel moslims je hier in Nederland hebt en hoe groot de vraag is naar moskee..
  Voortaan aub Europa niet met Turkije vergelijken op sommige aspecten, want Europa is helemaal niet perfect op sommige gebieden..
  Ik denk niet dat er veel vraag is naar kerken in Turkije…

 25. Beste Htypr0, Ik ben het niet eens met jouw eerste zin.. nee soms mag je niet openlijk voor je mening uitkomen in Turkije, dat hoef ik hier toch niet uit te leggen. Het is duidelijk dat wat de regering niet welgevallig is verboden wordt. Dat neemt niet weg dat de AKp heel veel goede dingen heeft gedaan en zeker economisch.
  En ook je laatste zin is van belang. Je optelsom of de percentages moslims of christenen in heel europa, nederland of turkije doet hier helemaal niet terzake, het gaat erom óf je moslim mag zijn in een vrij land, óf je christen mag zijn en dat je niets wordt aangedaan.
  Thats the point en niet dat een meerderheid wél en een minderheid geen gebruik mag maken van democratie.

 26. @ kamer Op de pasport van velen in Nederland staat dat ze christenen zijn, een groot deel van hun is niet serieus bezig met het geloof, ze gaan niet naar de kerk, ze houden zich niet aan de 10 geboden etc.
  Ik kan met zekerheid zeggen dat veel ministers en legerofficieren niet eens een geloof hebben, maar dat het alleen maar op hun pasport staat..

 27. HtyprO

  ik vind je argumentatie van het wel of niet hebben van een mensenrecht als individu, afgezet tegen een statistische berekening kant nog wal raken!

  laat staan dat je uitgangspunten A niet kloppen, B geen argument zijn in het wel of niet toekennen van een recht wat zelfs grondwettelijk is vastgelegd in Turkije…

  En, Het vergelijken is NOOIT een argument voor het wel of niet nakomen van moreel/ethische verantwoordelijkheden en juridische wetten en rechten…

  en ook hier geldt, je maakt eerst een partij politieke voorkeur en baseert dan ook nog eens de kritiek op bovengenoemde onmogelijke argumentatie vormen…

 28. en dan nog wat, zoek K. Dervish en zijn hervormingsprogramma op…vergelijk met wat er de afgelopen paar jaar is gebeurt, kijk dan nog eens naar wanneer die verandering is ingezet…jij kijkt naar uitwerking nu en niet naar keuzes toen!

  dat is net als de VVD en CDA die keuzes maken waardoor iedereen baalt, maar de uitwerking daarvan komt pas een kabinet later!

 29. HtyprO

  nee, het is niet toegestaan in Turkije een kerk te openen…
  daarvoor moet eerst toestemming worden gevraagd op gemeentelijk en op provinciaal niveau en het wordt niet toegestaan mits je kan aantonen waar de middelen vandaan komen en om hoeveel gelovigen het gaat en of er een historische link is met de kerk op die plek!

  je kan in laten we zeggen Erzurum niet zomaar een kerk openen. mits je tot een armeense of griekse kerk behoort, maar die zijn allen verdwenen, dus dat kan ook niet!

  en kom niet met aantallen en wenselijkheid, want als ik daar zelf voor betaal en zelf bouw dan is 100 man ook voldoende…getuige de meer dan 200 moskeeen in dit land in kleine gemeentes!

 30. htypro

  in nederland wordt geen geloof vermeld op paspoort etc…dat is iets wat men alleen doet in zogenaamd seculiere landen als Turkije…

 31. en…nog belangrijker, wat hebben aantallen en percentages te maken met het recht van individuen? dit heb ik je al eerder geprobeert uit te leggen. jouw manier van denken maakt recht en democratie uitsluitend het recht van getallen…

 32. 1.
  kijk dat vind ik nou zo vervelend van jou kamer.. je moet altijd zo veel overdrijven alsof het lijkt dat je gelijk hebt, ik heb ff gegoogeld, ik heb geen off. telling gevonden, maar ik zag op een paar sites dat Nederland 500-1000 moskeeen telt…

  2.
  De AKP is al 5-6 jaar aan de macht, hoeveel eerder kunnen ze hun beslissingen hebben gemaakt.. Vergeet niet dat Turkije een zware eco. crisis had in 2001 en dat de hele economie net die van een 3e wereldland was, er amper toerisme was, meer terroristische aanslagen, een hoge corruptie en de illegale drugshandel (Heroine), zoek maar naar de statistieken voor de AKP en die van 2008.. Sinds 1923 is de AKP een van de beste partijen die Turkije heeft gehad… Kijk maar naar de regeerperiode van de Chp tot 2001…

  3. TURKIJE HEEFT NIET/WEINIG KERKEN NODIG, OMDAT ER WEINIG VRAAG NAAR IS, EN MIJN ARGUMENTEN KLOPPEN WEL

  4.K.dervish heb ik niet kunnen vinden, en je praat altijd moeilijker dan wat de gemiddelde nederlander zou snappen, je schrijft op die manier omdat je dan denkt dat je geloofwaardiger uit komt, als de helft van de lezers jou hier niet eens snapt -.-( Soms snap ik zelfs niet eens over wat je het hebt) Praat eens wat duidelijker zonder bullshit.. Je praat met moeilijkere/deftigere woorden dan de koningin..

  @ Marry
  Je hebt gelijk het is belangrijk dat je elk geloof mag uitoefenen, maar ik wil alleen maar zeggen dat de christenen, atheisten, boedhisten etc. het redelijk hebben in Turkije.. Het kan nog beter, maar Turkije is nog steeds in ontwikkeling van 2e wereld-land naar 1ste, in de toekomst zal Turkije veel soeper worden, maar wat ik overdreven vind van Nederland is dat een PEDOFIEL minder gevangenisstraf krijgt dan een CRIMINEEL die een moord heeft gepleegd, en dat die nog daarboven op nog een advocaat krijgt en(in sommige gevallen) terug naar de wijk van zijn slachtoffer mag gaan, sorry hoor maar dat gaat mij te ver er moeten grenzen gesteld worden in elk land om orde te handhaven. En als je vind dat Turkije te weinig doet aan de mensenrechten.. De VS is zeer anti-islamitisch.. De Aziaten hebben ‘schijt’ aan de mensenrechten, De Russen houden het geheim of nemen harde maatregelen.. etc. Turkije is zeer redelijk op dit soort gebieden zonder grenzen te schenden( zoals ik al zei er kan veel verbeterd worden maar we zijn op weg)

 33. Htypr0, ik ben blij dat je tot de conclusie komt dat in een vrij land men anders mag geloven dan de grote meerderheid doet. Waarschijnlijk zullen het kleine groepjes zijn die een kerk willen en ik hoop dat de AKp.. zeg maar de mensen die het mogen bepalen, ook de minderheid daarin accepteert en niet zo krampachtig bezig blijft en het Turkse volk vrijheid en rechten gunt in heel veel.. net zoals hier.

  Je hebt helemaal gelijk over die pedofiel of crimineel. De rechten en plichten volgens de wet. Ieder mens heeft zich daaraan te houden en wie niet wordt geoordeeld volgens de wet. Dat sommige delicten maar zo zo bestraft worden daar verzetten we ons al lange tijd tegen. Zoals je weet wordt er nu aan gewerkt om dit te veranderen, zodat deze mensen niet meer mogen wonen in dezelfde buurt.

  Je hebt ook helemaal gelijk met de VS, Rusland of Azië maar ik zie het verband niet. Ik kan nog wel een paar vreselijke landen opnoemen. We hebben het op de site over Turkije en we wonen in Nederland. De mensenrechten kunnen best nog wat beter in dat mooie Türkiye waar ik ook van hou! En het is geen kritiek op jouw moederland maar je moet ook je ogen niet sluiten voor de realiteit.
  Een (Bijbels.. sorry ;)) gezegde is “Zie niet de splinter in het oog van de ander en de balk in je eigen ogen niet”
  Nou Htypr0 laten wij dat dan is doen .. jij zoekt niet naar de splinters in Nederland en ik omgekeerd niet naar de splinters in Turkije. We hebben genoeg aan de “balken” in onze eigen ogen! Groeten Marry

 34. KAMER,

  Ik ga als turkse christen naar turkije en mijn moslimburen weten dat, we hebben fantastisch en broederlijk contact,
  dus je uitspraak klopt niet, dat we ongewenst zijn,
  htypro ik geef je helemaal gelijk
  groeten, melissa

 35. Melissa het is prachtig dat je op 28 september schrijft dat je niet ongewenst bent en broederlijk of zusterlijk met elkaar omgaat.. maar wat betekenen dan je berichtjes op 21 september??? daar schrijf je totaal iets anders. groeten Marry

 36. htyPro

  – in amsterdam zijn er al meer dan 250 moskeeen en ruimtes die (officieel of in praktijk, maar wel aangegeven als) als moskee dienen! – niet alle kennis moet je op je zoekresultaten op google baseren, want dan ben je alleen afhankelijk van hits!

  – mijn gebruik van moeilijke woorden zegt niets over de geldigheid van de boodschap daarin

  – je antwoord niet op mijn uitgangspunt waar het allemaal om draait, namelijk; wat hebben getallen uberhaupt met het recht van enkele individuen te doen?

  – jammer dat je probeert mij en mijn mening in diskrediet probeert te brengen door alleen op voorbeelden in te gaan en die onderuit probeert te halen. op voorbeeld niveau kan iedereen elke discussie winnen…

  en daar waar dat niet helemaal naar eigen tevredenheid lukt ga je ook nog eens mijn woordkeuze en taalgebruik erbij halen…jammer!

  waar het mij om gaat is dat de kritiek op het functioneren van democratie en mensnerechten in Turkije wel degelijk terecht is en dat dat los van het wel of niet politieke doel daarachter, terechte kritiek is aangezien het om het recht van individuen gaat…

  wel of geen 100.000 of 10000 doet er niet toe!

  het is eeen oneigenlijk argument wat leidt tot een subjectieve en politieke keuze voor wat wel en wat niet goed/fout, nodig/onnodig, juist/niet-juist, terecht/onterecht leidt!!!

 37. Allereerst wens ik jullie allen een iyi Bayramlar oftewel gezegende dagen met die je lief en dierbaar zijn!

  Ik las gisteren in Trouw een stukje van Doekle Terpstra (initiatiefnemer van Benoemen en Bouwen) en daar schreef hij o.a.

  “Populistische politici speelden over de rug van de moslim gemeenschap in op negatieve sentimenten. Het initiatief van Benoemen en Bouwen was bedoeld om als meerderheid kleur te bekennen ten opzichte van de minderheden in ons land.
  DEMOCRATIE kan immers alleen maar vitaal zijn als we de stem van de minderheden horen en respecteren en niet alleen de getalsmatige meerderheid van doorslaggevende aard laten zijn !!! en verder..

  Dit wilde ik nog even kwijt als nummer 43 in deze rij 😉 groeten Marry

 38. Kamer: –getuige de meer dan 200 moskeeen in dit land in kleine gemeentes– Er zijn ca. totaal 500-1000 moskeeen in Nederland, en jij vertelt dat er in kleine gemeentes rond de 200 zijn
  – De meeste moslims wonen in Amstedam 60 procent van Amsterdam is een allochtoon, rond de 70-80 procent van de moslims wonen in Amsterdam/Rotterdam/Utrecht. Vandaar de ca. 250 moskeeen en geef de volgende keer je bronnen aan…
  Je moet gewoon je antwoord niet verdraaien

  – Je gebruik van woorden zegt veel, je praat met moeielijke woorden, omdat je denkt dat andere mensen je dan eerder gelijk zullen geven, en dat dat je vaak bullshit praat minder snel boven water komt..

  – Ik vind jou voorbeelden en argument abrupt, daarom reageer ik daar ook op, waarom zou ik op iets reageren waarmee ik het eens ben of niks over te zeggen heb…

  – christenen worden even goed behandeld als moslims, natuurlijk zullen er wel enkele gevallen zijn van discriminatie, maar dat heb je in elk land. Ik bedoel maar te zeggen dat de grote meerderheid tevreden is, en een enkele niet. Als je naar de mening van een moslim zou vragen in Europa zou diegene wellicht ook klachten hebben over discriminatie enz.
  Moslims hebben misschien meer rechten op papier in Europa dan Christenen in Turkije, maar in praktijk is dat niet zo…
  Uit een enquete in Nederland bleek dat 70 procent liever een autochtoon aanneemt dan een allochtoon.
  Jij praat alsof alle christenen in Turkije onder erbarmelijke omstandigheden leven, en ik wil jou uitleggen dat christenen niet/weinig worden gediscrimineerd VOORAL in vergelijking met Europa maar dan met moslims…

 39. HtyprO,

  nogmaals,

  de voorbeelden dienen ter illustratie van een algemene strekking, en dat is er een dat vaststelt (via rapportages van instellingen, ook Turkse, en vertegenwoordigers van de christenen zelf, over wie we het hebben) dat de rechten van Christenen in Turkije simpelweg niet worden nagekomen/beschermd etc…

  sterker nog dan wat jij zegt…in Turkije hebben christenen op papier dezelfde rechten. In de praktijk dus niet.

  Ik vind het een beetje raar van jou om over een ander te zeggen hoe hij/zij zich voelt en daarbij niet in te gaan op wat die persoon in kwestie zelf zegt! Hoe kan jij beter weten hoe een ander zich voelt en wat diegenen denkt?

  zoals je ziet ga ik niet meer in op jouw aanval op mijn taalgebruik. Ik kan er niets aan doen dat jij het als ‘ moeilijk omschrijft’ …wat ik wel zie is dat je het kennelijk wel begrijpt, want je schrijft wel iedere keer een antwoord er op! Dus wat is je probleem. Taal en gebruik daarvan is op een site als deze voor mij slechts een middel, niet een doel op zich! En jij maakt daar nu ook een ander soort van middel van!

  Laten we zeggen dat je gelijk hebt over aantallen. dat kan me geen ene moer schelen, wnt dat was slechts een onbeduidend voorbeeld om een strekking mee aan te geven.

  heb jij het graag over details en niet over essentie. dat is ook goed, maar dat is een hele andere discussie. Het gaat mij hier om de werking van een democratie dat wel op papier maar niet in praktijk bestaat en we hebben het over Turkije. Dus vergelijken als argumentatie vind ik totaal zinloos…

  als je het over de rechten van moslims in Nl wil hebben, prima, maar dat is een hele andere discussie lijkt me…

  het ene kwaad maakt het andere zeker niet goed. of vind jij van wel? Want dat is wat je iedere keer weer impliceert!

 40. mary,

  dank voor je bericht en feest-wensen

  …dat is precies de essentie van wat ik al de hele tijd probeer weer te geven en ook letterlijk een paar keer heb gevraagd…getallen versus recht en democratie?

 41. Ik vind het een beetje raar van jou om over een ander te zeggen hoe hij/zij zich voelt en daarbij niet in te gaan op wat die persoon in kwestie zelf zegt! Hoe kan jij beter weten hoe een ander zich voelt en wat diegenen denkt?
  Hoe kan JIJ het beter weten/ WIE BEN JIJ OM IN DE NAAM VAN CHRISTENEN IN TURKIJE TE PRATEN!!

  Ik praat niet zomaar over christenen in Turkije..
  Ik ken genoeg Turkse christenen die tevreden zijn over hoe zij behandeld worden in Turkije/NL. Vreemd genoeg geen die
  zich wel gediscrimineerd voelt.. En buitenlanders in Turkije worden vaak vriendelijk ontvangen..
  Je praat in de naam van iemand anders zonder enig idee van de praktijk

  Vaak geef je geeneens antwoorden op mijn vragen

  Ik praat vaak simpel, omdat ik wil dat iedereen begrijpt wat ik zeg, en zodat iedereen mee kan discussieren(In tegenstelling tot jou), en je geeft vaak geen duidelijke bronnen aan, en je overdrijft (LIEGT) om in een betere positie in deze discussie te komen

  En in Turkije zelf een ‘moslimland’ worden er zelfs moslims gediscrimineerd….. Als er iets voor het geloof(ISLAM) wordt gedaan, hebben al die ’teringlijers’ van de CHP en MHP kritiek op de AKP van dat kan niet omdat bla bla bla…
  De AKP is niet helemaal 100 procent, maar wel de eerlijkste op dit moment..

  Je zegt dat christenen worden gediscrimineerd in Turkije, de meeste christenen zijn armeniërs of grieken even voor de duidelijkheid aartsvijanden van Turkije… 1. Armenië beschuldigt Turkije van volkerenmoord wat niet waar is of je het gelooft of niet
  2. The UK heeft grieken op cyprus neergezet/gelokt dmv banen, mooi weer blablabla..NOu ca. 50 jaar later om preciezer te zijn in het begin van de 20e eeuw, toen ze in de grote meerderheid waren in de jaren 60-70 begonnen ze een volkerenmoord op de Turken, waar niet over geklaagd wordt..

  Er wordt weleens een moslim waardan ook op de wereld in een christelijk land gediscrimineerd, er zullen wel enkele gevallen zijn waarbij christenen zijn gediscrimineerd, maar VAAK worden ze normaal behandeld, vooral in grote steden zeker in toeristische trekplijsters(BODRUM, ANTALYA, AKANYA, etc.)

  Die christenen die wel zijn gediscrimineerd, hebben heus wel iets gedaan, groot kans dat ze zijn gediscrimineerd in kleine dorpjes of in het oosten.. Ik bedoel je kan niet verwachten dat iedereen (70miljoen mensen) positief/neutraal reageert op uitspraken/handelingen van een persoon.. Overal worden mensen gediscrimineerd, maar het gaat erom gebeurt het te vaak of is er weinig sprake van discriminatie.. In Turkije is de 2e het geval.. De Turkse regering doet er op dit moment niets/weinig aan, omdat een regeringsleider zich op kleine gevallen gaat richten.. Turkije heeft al genoeg problemen om op te lossen.. En als er iets wordt gedaan aan discriminatie, dan komt het niet eens in het nieuws omdat het te kleinschalig is

  Even los van het ow:
  En kun je mij uitleggen dat als een Turk/Marokkaan in Nederland iemand vermoordt dat dat dan DAGENLANG in het nieuws komt, maar als een Nederlander een Turk/Marokkaan/Nederlander vermoordt dat dat dan in een kleine tekst komt te staan.. Ik bedoel is hier sprake van discriminatie of niet? En kun je deze keer antwoord geven op mijn vragen en de vorige comment en geen vraag op mijn vraag die geen betekenis heeft..
  Anders blijft het zinloos om met jou te discussieren..

 42. Beste Htypr0,
  Niemand schrijft hier uit naam van Christenen, deze discussie wordt op deze site gevoerd naar aanleiding van het nieuws op deze site over Turkije en Nederland en we wisselen van gedachten en iedereen mag erover denken zoals hij of zij wilt!
  You are right, discriminatie is van alle tijden en alle landen.. zie ook de “bange” Nederlanders hier maar ik denk dat het verschil tussen Turkije en Nederland is dat men zich moet houden aan wat in de Grondwet staat over discrimintatie én dat er door de regering / 2e kamer tegen wordt opgetreden én men kan naar de rechter.
  Turkije én de regering doet haar best maar zal nog meer moeten doen om echte democratie, = vrijheid van geloof, meningsuiting en dezelfde rechten voor iedereen in het land te bewerkstelligen.
  Democratie is de kracht van een land en tegelijk haar zwakte; er zal altijd wat aan mankeren want het zijn mensen die het moeten doen, maar het betekent wel dat de meerderheid niet beslist over de minderheid.
  Ik zou zeggen kijk met liefdevolle ogen naar je dierbare moederland maar zie alle dingen van 2 kanten. Probeer ik ook te doen want in nederland is ook niet alles rozegeur en maneschijn 🙂 groet Marry

  Maar

 43. htypro,

  nu komt de aap uit de mouw bij jou…

  ewat een politieke ideolofgie allemaal.

  zelfs de geschiedenis van cyprus wordt totaal omgekeerd qua getallen.

  en dan noem je mij een bedrieger?

  jongen: het rapport van de EU aangaande christenen, het rapport van HRW en van verschillende kerkelijke (dus christenen zelf) instanties beweren het tegendeel van wat jij zegt.

  dus ik praat niet namens christenen, maar ik zeg wat zij zeggen, i.t.t. tot jou. en

  en het is wel duidelijkw aar dat bij jou allemaal vandaan komt he. ‘ teringlijers’ tegen oppositie…nou nou nou…you Go!

 44. htypro

  waarom haal je er toch wel 20 andere onderwerpen bij. het is heel simpel, het gaat om het recht op gelijke behandeling en op gelijke rechten…we begonnen met het recht op missiewerk activiteiten…

  je kan het hebben over het recht op religieus onderwijs, het recht op opleiden van geestelijken, bouw van kerken etc…maar waar gaat het bij jou over? hele andere zaken. dat is de reden waarom ik niet inga op jouw gebuikdans met voorbeelden de hele tijd.

  en dan nog wat…discriminatie gebeurt wel overal, en is en blijft iets wat bestrdenen moet worden. ook in Turkije. en om dan te zeggen dat ze dat dan wel verdiend zouden hebben, jeetje, dat is wel erg partijdig en subjectief, om maar niet te zeggen verdedigend…

 45. Kamer je bent een bedrieger..
  En hoezo kloppen mijn cijfers over Cyprus niet…
  En ik zei juist dat je overal discriminatie hebt ik dacht dat je wel wat ontwikkelder was dat je mijn comment zou begrijpen..
  Ik zeg dat christenen in Turkije algemeen tevreden zijn, maar die Nederlandse houding van dat kan echt niet, actie ondernemen en straffen, of zie je nou weer die moslims he..
  is gewoon fout.. Jij hebt vooroordelen, niet zozeer deze die ik heb genoemd, ik kan mijn fout toegeven wat jij niet doet…
  Je weet heel goed wat ik bedoel, en dat ik gelijk heb en dat je deze discussie grotendeels hebt verloren
  Mensen zeuren altijd over alles.. Als enkele christenen zeuren over iets betekent niet dat de rest v.d. christenen er ook zo overdenkt…

  Wikipedia…
  Het bezette gebied beslaat 3335 km² (een derde van het eiland Cyprus) en er wonen ongeveer 210.000 mensen, voornamelijk Turken. Tijdens de bezetting vluchtten veel Grieken naar het zuiden van het eiland en veel Turken naar het noorden ervan. De reden voor de bezetting was dat Grieken streefden naar enosis, eenmaking met Griekenland. Om dit doel te bereiken voerden enkele Grieks-Cyprioten, met ondersteuning van de junta die toen de macht had in Griekenland, een staatsgreep uit.

  Op 16 augustus 1960 werd het door Grieken en Turken bewoonde Cyprus onafhankelijk van Groot-Brittannië. De machtsdeling tussen Grieken en Turken bleek onwerkbaar. Hoewel er vóór de onafhankelijkheid al spanningen waren, kregen deze na 1970 de status van een burgeroorlog, waarbij de regering de kant van de Grieken koos en hen stimuleerde tot een economische en politieke boycot van de Turks-Cyprioten. Duizenden Turks-Cyprioten moesten vluchten voor GRIEKS GEWELD en leefden in hun eigen enclaves.

  HOEZO KLOPT DIT NIET LEUGENAAR….

  Extra info, ga niet weer zeggen wrm haal je andere onderwerpen erbij..
  De Europeanen(voornml. Fransen & Britten), trokken in Afrika lijntjes, nadat ze er geen zin meer in hadden. Nu in de 21e eeuw zijn er al tientallen miljoenen slachtoffers gevallen door burgeroorlogen etc. etc.

  DAT DE VORIGE REGERINGEN TURKIJE HELEMAAL HEBBEN ‘VERNEUKT’ IS EEN FEIT… DAT ER EEN REGERING KOMT DIE EINDELIJK ECHT DE PROBELEMEN AANPAKT, WILT NIEMAND HEBBEN.. ZAKENLIEDEN KUNNEN MINDER MAKKELIJK FRAUDEREN, MINDER CORRUPTHEID ETC. IK HERHAAL HET NOGMAALS DE AKP IS NIET 100% GEWELDIG, MAAR WEL VOOR 95%, OMDAT ZIJ WEL DE MOSLIMS IN TURKIJE STEUNEN, TERWIJL IN DE 20e EEUW HET VERBODEN WAS OM DE KORAN TE LEZEN VOOR 18JAAR LANG….(NA DE OPRICHTING VAN DE TURKSE REPUBLIEK) HET FEIT DAT DE OPPOSITIE HET NIET KAN HEBBEN DAT TURKIJE DE GOEDE KANT OPGAAT, EN ZIJZELF NIET AL HET GELD NAAR ZICHZELF KUNNEN TOESCHUIVEN IRRITEERT MIJ… EN GA DEZE KEER NOU ECHT COMMENTAAR GEVEN IN PLAATS VAN JE BULLSHIT MET VRAGEN, ALS JE FOUT ZIT MOET JE KUNNEN TOEGEVEN WAT JIJ DUIDELIJK NIET KUNT…

  En nog iets…
  meneer Baykal voorzitter van CHP, heeft meer dan 100 villa’s in Turkije zijn partij heeft in de laatste regeerperiode voor tientallen miljarden euro’s/ytl/dollars aan schulden gezorgd, de eco. crisis was in zijn tijd en nog veel meer.. Vandaar de ’teringlijers’.

 46. je gaat niet in op de inhoud van mijn comments, want je weet dat ik gelijk heb, Ga maar weer reageren op de structuur van mijn comment, en btw dit is mijn laatste reactie op Kamer, omdat hij altijd gelijk heeft en het beter weet dan anderen, en trouwens JOU COMMENTS ZIJN SUBJECTIEFER DAN DE MIJNE…, tenzij Kamer eindelijk eens reageert op de inhoud van mijn comments, ga ik niet meer in discussie met hem.
  Je hebt nog nooit echt op de inhoud van mij comments gereageerd laat staan 1 argument van mijn comments..

 47. htypro,

  in het kort nogmaals,

  we hebben het hier over:

  – turkije
  – de werking van de democratie in Turkije
  – positie en rechten minderheden t.o.v. meerderheid in Turkije
  – en dit allemaal t.a.v. verschillende confessionele groepen (dat is nog meer dan alleen geloof – want in trkije bestaat ook officieel onderscheid tussen verschillende richtingen binnen een geloof, die dan in discussie weer onterecht als de hele groep wordt genomen…zo hebben bijvoorbeeld armeniers en grieks orthodoxen rechten die voortvloeien uit het verdrag van Lausanne, maar Protestanten en Katholieken weer niet…dus dan kan je ook niet zeggen ‘ alle christenen’ …

 48. Turkse politie arresteert complete kerk

  (Bron: Open Doors)
  ANKARA (RKnieuws.net) – Turkije blijft de Europese Unie – waarvan ze lid wil worden – verzekeren dat het met de vrijheid van godsdienst in het land wel goed zit. De praktijk wijst echter regelmatig anders uit. Afgelopen weekend werden letterlijk alle bezoekers van een kerkdienst gearresteerd.

  Het voorval vond plaats in het dorpje Cevizli in de provincie Artvin, in het noordoosten van het land. Daar bestormde de politie een kerk, terwijl er een dienst in volle gang was. De voorganger en alle 22 aanwezige gemeenteleden werden in de boeien geslagen en afgevoerd. Onder hen waren vrouwen en kinderen.

  Volgens de Turkse krant Taraf, die in Istanboel verschijnt, werd de kerk geleid door een 33-jarige orthodoxe priester die enkele weken daarvoor vanuit Georgië naar Turkije was gekomen.

  De para-militaire politie zag de priester vlak voor het begin van de kerkdienst in priesterlijk gewaad buiten, voor de kerk, staan. De politie vroeg versterking. Tegen de tijd dat die kwam was de kerkdienst al in volle gang. Dat was voor de politie geen beletsel om het gebouw te bestormen en alle aanwezigen op te pakken. Een ooggetuige vertelde later dat, op het moment van binnenkomst van de politie, de gemeente in gebed was.

  Volgens de krant Taraf hadden dorpsbewoners de afgelopen tijd geklaagd over de kerk. De priester zou aan enkele kinderen bonbons hebben uitgedeeld en zou hebben getracht Bijbels te verspreiden in Cevizli.

 49. Htypr0, over de Turkse Partij tegen Christenen ging het hier.. wel waar of niet waar.. de realiteit moet je willen zien en geen excuses aan alle kanten zoeken of andere onderwerpen als randvoorwaarden gebruiken om het goed te praten. Soms moet je nuanceren en de dingen van 2 kanten bekijken maar “bewijs” is bewijs zullen we maar zeggen. Dat de AKp misschien echt z’n best doet voor Turkije ofwel het gelovige deel van zijn volk en die de vrijheid van geloven (lees Moslim) wil geven, wil nog niet zeggen dat dus iedere Turk dezelfde vrijheid heeft.
  Ik hoop dat premier Erdogan oprecht is en het beste voor heeft met zijn hele volk.. maar als ik lees (Volkskrantnieuws) over “Vuurtoren”

  “De premier heeft te kampen met corruptie in eigen gelederen, en dat terwijl de partij zich altijd heeft laten voorstaan op haar onkreukbaarheid. Het kan de AKP ernstig treffen, omdat haar religieuze achterban diep is geschokt door de gebeurtenissen.”

  dan weten we gelijk dat het ook maar een mens is en geen heilige..
  maar goed.. dat is dan weer een heel ander onderwerp!
  groeten Marry

 50. Mary,
  corruptie kent vele vormen gradaties en heeft zelfs voorbeelden die ‘minder erg’ lijken in de publieke opinie Turkije omdat men al heel erg veel gewend is…

  corruptie en onderzoek naar corruptie is zelfs een partij programmatisch onderdeel :-))

  bijna alle politici en openbare bestuurders hebben er een vinger in de pap.

  het kost dan ook jaren dit aan te pakken, maar het lastige is dat als je je mannetjes tevreden moet houden, je je zelf er niet aan kan onttrekken. daar hebben alle, ook de AKP partij last van…

  een voorbeeld is ‘ lokale bestuurders tevreden houden’ . als je niet van de partij bent, moet je extra aan alle eisen en wetten voldoen of krijg je snel te maken met boetes…. als je wel van de partij bent, is men niet zo strikt met de regels of krijg je niet snel boetes…in ieder geval minder toezichthouders die langskomen…als je van de andere partijen bent kan je bijna maandelijks controleurs verwachten…alleen al een voorbeeld uit eigen zakelijke ervaring in Turkije/Istanbul…en dit vind men in Turkije tegenwoordig zelfs normaal!!!

 51. Merhaba Kamer, evet het is een treurige zaak als er door de regering (die er voor heel het volk is) partij politiek onderscheid wordt gemaakt maar nog treuriger is het als je bij het lokale bestuur jouw politieke voorkeur moet laten blijken en dat je dan wel of niet alle vrijheid hebt om zaken te doen óf boetes krijgt.. nou ja het is toch Bulgarije of China niet.. zou je denken
  Maar goed, aan de andere kant “vriendjes”politiek is er altijd al geweest, ook in westerse landen en als je het nog leuker laat klinken, netwerken doen we allemaal 😉
  Je snapt ik bagatelliseer niets van wat je zegt want jij hebt het zakelijk ervaren en ik hoop nogmaals dat de Turkse regering gewoon doorgaat op de weg naar de EU want dan zal ook daar wat aan veranderen.. net zoals met het onderwerp waar we mee begonnen!
  Ik ga 8 ekim 2 weken naar Turkije…….. heerlijk maar ik zal de discussies hier best wel missen. Hoop dat geweldige Istanbul ook nog is te zien! Groeten Marry

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here