Turkije: godsdienstvrijheid garanderen

3
1

Volgens de aartsbisschop van Freiburg, Robert Zollitsch, moet Turkije godsdienstvrijheid en respect voor mensenrechten garanderen voordat het land toe kan toetreden tot de Europese Unie. “Als er geen sprake is van rechtszekerheid, dan kan Turkije geen deel uitmaken van Europa”, aldus de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Hij baseert zich op de berichtgeving in de talkshow ‘Alpha en Omega’ van de kerkredactie van een privé televisiestation. Volgens de bisschop is het een recht dat de in Duitsland woonachtige Turken hun eigen gebedshuizen bouwen. Maar hetzelfde recht moet ook gelden voor in Turkije woonachtige christenen. Ook moeten Moskeeën in Duitsland niet groter zijn dan nodig is. Te hoge minaretten zouden door de bevolking als storend ervaren kunnen worden en afstand en wantrouwen creëren.

3 REACTIES

 1. Nederland was in de jaren dat de Turkse mensen hier kwamen wonen en werken “Christelijk”. Niet iedere nederlander beleefde dat zo maar het “land” stond bekend om dat geloof.
  Omdat we leven in een democratie is ook voor anders gelovigen de mogelijkheid (lees Moskee) om zijn/haar geloof te beleven. Elke democratie zal deze regels moeten toepassen, zelfs als de Islam het geloof van een “land” is. Niet elke inwoner gelooft tenslotte hetzelfde of gelooft niet.
  Tijden veranderen en geloof kun je niet dwingen en het is ook geen erfgoed!

 2. Al ben ik het eens met de strekking dat voor iedereen en overal dezelfde rechten gelden binnen een democratie, dan nog heb ik een paar kanttekenien bij politieke uitspraken ui monde van deze geestelijken:

  A
  Sinds wanneer zijn het vertegenwoordigers van kerken die uispraken doen over de politiek in Duitsland, Nederland of welk West Europees land dan ook. Houdt men de wereld niet voor dat West Europa bestaat uit seculiere republieken en democratien?

  B
  Heeft deze christen niet door dat in een land als Turkije ook Moslms van veschillende strominen geen gelijke rechen hebben? Is ijn uitspraak dus niet eerder geldend voor moslms in Turkije zelf?

  C
  Proporties en vorm van gebedshuizen zijn een probleem voor de ‘inne group’ zolang je de bouwers en gebruikers daarvan rekent tot ‘de ander’, andes. Kenneljk wil deze geestelijke toegeven aan het bevestigende beeld dat bouwers van moskeeen en moslims altijd en immer tot ‘de ander’ zullen horen.

  Al me al, te ver gaande uitspraken voor iemand die kennelijk geen moment nadenkt over de implicaties en aannames daarbij. Dan heb ik het nog niet eens over de 40 kerken die er aan de Zuidkust van Turkije bij zijn gebouwd in de laatste 10 jaar. Want daar gaat het om. Het heeft geen zin een kerk in Malatya erbij te bouwen voor een groep van 10 christenen. Daar waar de vraag daar wel is, zijn er ook nieuwe kerken. Ik moet namelijk nog zien dat 10 moslis in een stad in Nl of Duitsland er een hele moskee bij krijgen. De eerste moslims hebben het ook 20 jaar lang moeten doen in oue schoolgebouwen of op sportcentra in Nl en Duisland. Dat er mskeeen worden gebouwd is hier in het westen nog een nieuwe ervaring, terwijl het in Turkije al meer dan 1500 bestaat en er in de laatste eeuwen steeds miner christenen zijn maar nog steeds evenveel kerken als 50 jaar geleden. dat is hie nit zo. Steeds meer moslms en relatief weinig nieuwe moskeeen. Al denken sommigen dat die weinige moskeeen het er al te veel zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here