Opening Turkey Now 2008 in de Doelen

0
3

Op 8 oktober wordt in de Doelen het muziekfestival Turkey Now! feestelijk geopend. Vorig jaar vond al een zeer succesvolle eerste editie plaats met een divers panorama op het moderne muzikale Turkije.
Turkey Now 2008 omvat circa 40 culturele evenementen in Rotterdam en Amsterdam met hoogtepunten en topgroepen van de Turkse wereldmuziek, jazz, dans, klassieke muziek, popmuziek en bijzondere crossover-concerten met Nederlandse artiesten en orkesten. De Doelen is gastheer van het grootschalige openingsconcert waarin de populaire popdiva Sertab Erener samen met het Metropole Orkest o.l.v. Arjan Tien een gala verzorgt. Naast dit spetterende openingsconcert vinden er nog tal van andere concerten plaats waarin verschillende lijnen vanuit de traditionele Turkse muziek naar andere muziekstijlen lopen.

Zo is er een Turkse topontmoeting tussen de Koerdische zangeres Nilufer Akbal, Turkse ‘powerhouse’ Özlem Tanar en Mikail Aslan met zijn band. Dit gemeleerde gezelschap voert de luisteraar langs stemmige en romantische liederen in het Turks, Koerdisch en Aslans eigen dialect.
Ook het Taksim Trio blijft dicht bij de traditionele Turkse volksmuziek. Het accent ligt op hun eigen composities en improvisatiesolo’s, maar ze spelen ook composities van legendarische Turkse artiesten als Orhan Gencebay, Zülfü Livaneli en Sükrü Tunar. Het Taksim Trio is een van de meest opzienbarende nieuwe muzikale projecten van de laatste jaren.

Het laatste concert in de Doelen van Turkey Now is dat van de innemende zanger Mustafa Özarslan en stemvirtuoos Musa Eroglu. Samen met de beroemde vocaliste Sabahat Akkiraz brengen zij een programma met traditionele Anatolische volksmuziek. Akkiraz is een groot deel van haar leven leven bezig geweest met het verzamelen van oude boerenmuziek uit alle regionen van haar vaderland, waaronder die uit de mystieke Alevitische cultuur. Nestor Eroglu, met wie Akkiraz in 1983 haar carrière begon, is naast vocalist ook virtuoos saz-speler.

Op het gebied van klassieke muziek organiseert het DoelenEnsemble een concert rond de jonge Turkse componist Evrim Demirel (Izmir, 1977). Evrim combineert klanken uit de hedendaagse muziek met technieken van de klassieke Turkse muziek, en westerse instrumenten met instrumenten uit de Turkse volksmuziek. Dit met een unieke en toegankelijke stijl als resultaat. In dit concert laat Evrim zich ook als jazzpianist horen.
Meer jazz op vrijdag 17 oktober dan treedt het Turks-Nederlandse Baraná Trio op met een mengeling van geïmproviseerde en traditionele Turkse volksmuziek. Een aantal bijzondere gasten werkt mee, zoals tovenaar op de cello Ernst Reijseger en de fantastische ney-, kaval- en zurnaspeler Cengiz Baytemür uit Instanbul.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here