Stijging aantal eremoorden in Turkije

1
5

Het aantal eremoorden in Istanbul is het afgelopen jaar onrustbarend gestegen. In de economische en culturele hoofdstad van Turkije valt elke week een dodelijk slachtoffer als gevolg van de middeleeuwse praktijk van eerwraak. Dat schrijft Marc Guillet voor het Algemeen Dagblad.

De cijfers betekenen een verdubbeling ten opzichte van 2006. Deze alarmerende cijfers komen uit een onderzoek van professor Hasan Fendoglu, hoofd van de Turkse regeringscommissie voor mensenrechten.

Volgens de krant stelt hij vast dat in de afgelopen vijf jaar ruim duizend echtgenotes, dochters en zussen door mannelijke familieleden om het leven zijn gebracht om de ‘eer van de familie’ te zuiveren. Dat betekent ruim vier eremoorden per week.

1 REACTIE

 1. zolang sex een taboe blijft en zolang er een cultuur bestaat van eer en trots die men plaatst tussen de benen van een vrouw, is zelfs de dreiging van roddel al reden tot veel commotie en geweld…

  niet voor niets heeft alle onderzoek (ook die van beke in NL) ook aangetoond dat eremoorden (die het vaakst van alle landen in Turkije voorkomen) ook verband houdt met de Turkse van oorsprong (en helaas tot de dag van vandaag nog steeds) militaristische, puur mannelijke nationalistische cultuur waarin seref en namus twee begrippen zijn die helemaal in elkaar zijn geweven…daar waar geen seref meer te halen is ( door steeds meer werkeloosheid, armoede, lage scholing, vrouwen en dochters die ook moeten werken omdat er geen geld is, emigreren naar de stad en daar zien dat de tijd niet stilstaat etc etc en du yuzkaybi, slech zelfsbeeld van de man) wordt en blijft namus (van en via de vrouw) het enige onderdeel van seref dat wel strikt wordt gehanteerd…men heeft niets anders om het trots aan te onlenen dan de kuise vagina en ogen van een vrouw…een bterrekkelijke trots nietwaar!

  weg met alle opvattingen en mensen die vinden dat een vrouw niet enkel en alleen zelf over haar lichaam beslist.

  hard aanpakken en juist mensen die deze taboes hooghouden aan de schandpaal zetten en isoleren…iedereen moet weten dat dat idioten zijn! Maar tegelijk moeten we de idioten die het opleidinspeil, het welvaartspeil, de inkomensverdeling, de politieke non-issues van nationalisme etc in stand houden eens verantwoordelijk stellen voor 80 jaar republiek die er kennelijk niet in is geslaagd de vrouw te bevrijden van onder het juk van de man…

  duidelijk maken dat ze middeleeuws zijn en dat zij juist niets hebben om trots op te zijn…

  het is oneervol om geweld te gebruiken…

  maar goed, dat hoeft je van een conservatieve partij allemaal niet te verwachten. Ze hbben nu al 3 jaar beloftes aan het EP op dit punt…Hun achterban dwingt voor ons allen een hele andere democratie af…

  eentje waarin de vrouw zogenaamd zelf kiest om vrij te zijn met een hoofddoek en een symbolische vrouwenbesnijdenis tot het huwelijksnacht di haar tot goede vrouw maakt (en alle anderen die dat niet doen automatisch niet)

  en dat zijn dan vrouwen die mannen en zonen grootbengen die dit weer in stand houden…het is een dwingend systeem…

  een kuise goede vrouw die beschermd hetgeen haar gevangen houdt! Als ze al zou impliceren dat ze niet wil is ze al geen kuise, goede vrouw meer…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here