Turks hoofddoekverbod weer van kracht

2
1

Het dragen van hoofddoekjes aan Turkse universiteiten is weer taboe. De hoogste Turkse rechtbank heeft donderdag een streep gezet door de opheffing van het verbod op hoofddoeken aan universiteiten.

De islamitische regeringspartij AKP had in februari dat verbod opgeheven. Het Grondwettelijk Hof ging mee met het verzoek van een oppositiepartij om de hervorming terug te draaien. Volgens de rechters druist het dragen van hoofddoekjes op universiteiten in tegen het principe van scheiding van religie en staat.

2 REACTIES

 1. wat moet je hier nu van vinden. Omdat het zo’n politieke kwestie is geworden, gaat het al lang niet meer om individuele rechten. Ik ken inderdaad wel een heleboel mensen die het wel dragen van een hoofddoek als een politieke statement tegenover de seculiere staat en ataturk beschouwen. Ook zijn er meiden (aangetoond in onderzoek van bijvoorbeeld toprad e.a.) die zonder hoofddoek niet e straat op kunnen om e studeren en met hoofddoek wel). Maar dat laatste is natuurlijk geen argumen m een grodwet op aan te passen. Men zou eerder de mentalteit moeten aanpakken dat vrouwen zonder hoofddoek ook aan ht openbae leven zouden moeten kunnen deelnemen. Wat dat betreft zijn er nog te veel mensen in Turkije die denken dat een vrouw met hoofddoek eerbaarde is en meer zou mogen, dan vrouwen zonder hoofddoek. Er zijn nog te veel van dit soort conservatieve families…

  Ik ben voorstander van een groot publiek debat inzake islam, burgerschap en een nationale staat. Immers, een hoofddok verbinden aan rechen is een onderdeeltje van dat veel bredee discours. (maar ja, in Turkije weten velen ook niet te debatteren, het is meteen politiek en ideologisch met modder gooien) En dat doen zowel AKP aanhangers heel goed al CHP aanhangers…

  Nee, deze discussie zou niet door politieke partijen getrokken moeten worden, maar veeleer door civiele organisaties, van onderop…

  tot de tijd vind ik het goed dat het verboden blijft. want zonder die verlchig en rut, komen er strak afgestudeerden di ook weer rechter willn worden, lerare willen worden, arts willen worden en weer een beroep willen doen op hun hoofddoek en een gedrag en codes die daarbij zou horen (zoals; ik raak geen man aan of ik geef geen hand…laten we eerlijk wezen. Veel van die meiden hebben een rigide opvatting over hun geloof en dat ze dan zus en zo moeten handelen…Ze staan he niet toe om geloof op een plaats na natioale staat en codes van algemeen geccepteerd omgang die bij de tij hoot te plaatsen. Hun poorten van de ijtihaad zijn in hun hoofden gesloten in de 11e eeuw…

 2. Zelfs in Nederland een niet-islamitisch land mag je een hoofddoek dragen op de universiteiten..
  Hoe ongeloofelijk idioot is het dat je in Turkije een islamitisch land geen hoofddoek mag dragen op de universiteiten..
  Dit bewijst weereens dat er zoveel anti-islamieten in Turkije zijn..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here