Woede om hoofddoek mevrouw Gül

3
1

Met kromme tenen en woedende blikken hebben moderne Turken zitten kijken naar het staatsbanket ter ere van koningin Elizabeth II, die vier dagen op bezoek in het land is. Hayrünnisa Gül, de First Lady van Turkije, kwam met hoofddoek naar het banket.

Dat schrijft Marc Guillet op zijn weblog Istanbul in het Algemeen Dagblad.

De verlichte elite, die zich tot taak heeft gesteld de erfenis van de Grote Leider Atatürk te beschermen, schaamt zich daarvoor. En ze zijn woedend dat de beelden van de gehoofddoekte First Lady de wereld overgaan en daarmee in hun ogen een verkeerde indruk geven van Turkije. Van een traditioneel moslim-land dat volgens de meeste Nederlanders meer in het islamitische Midden-Oosten thuishoort dan in het moderne Europa.

3 REACTIES

 1. niet alleen verlichte turken willen dat niet zien. ook veel niet perse kemalistische turken willen dat niet zien. Het is niet zo zwart wit als wat AKP wil doen geloven dat iedeeen die kemalistisch is, nu juist tegen hoofddoek is. trouwens, het gaat om een semi officieel functie, in dit bedat. niet om de hoofddoek die de gewone vrouw wil dragen! en ja, op universiteiten is he ook lastig. er zijn er velen die dit tot politiek hbben verheven (er zijn mensen in Turkije die een menemen affaire willen doen herleven, en er zijn politici, nu ook binnen AKP die in het verleden hebben gezegd de republikeinse staat in Turkije te zullen vervangen voor een sharia staat) dat zijn feiten die sommigen angstig maken. of je op basis van die feiten een heel partij moet verbieden, dat is weer een hele andere…te overtrokken, en zo blijft het maar doorkabbelen in Turkije. Maar ondertussen merk je oveal, ook bij de gewone mn, dat trots op islam wordt aangewend als anwoord op de mislkkinen van wat de republiek voor iedereen had beloofd. en ook als hernieuws anti westers sentimen.

  ik geloof dat AKP aanhanges ook potentieel antisemieten kunnen zijn met maar 1 of 2 incidenen die je op de juiste manier poltiek moet uitbuiten…

  helaas, republikeinen zijn niet democratisch, maar AKP net zo min…althans, de democratie komt hen nu goed ui, maar inmides ebben ze ook blijk gegegevn dat ze daarin ook selecief zijn…

 2. Als ik je stukje lees dan geloof ik ook dat de AKp (of Gül) selectief de “krenten” uit de democratiepap haalt die haar/ hem aanstaat. Méér vrijheid van geloofsuitingen zodat meer vrouwen met hoofddoek naar de universiteit kunnen vs maar of er ondertussen ook meer vrijheid is voor anders gelovigen.. dat betwijfel ik en ook dat is democratie!
  Wil je een democratische rechtstaat dan is de sterkte hiervan ook gelijk haar zwakte, maar alle mensen hebben gelijke rechten..
  In nederland laten ze ook nog steeds steken vallen en dan zijn de ogen van allerlei instanties gelijk op je gericht en krijg je commentaar (zie Human Rights) dus ik denk dat het dan ook wel goed komt in Türkiye!

 3. oh natuurljk, in turkije komt et wel goed.

  gelukkig is minder dan de helft van alle Turken othodox praktiserend gelovig (een cijfer wat in geen enkel ander moslimland zo groot is) – er zijn dus veel meer turken die het goed vinden dat je een eigen, persoonlijke invullng geeft aan je geloof en dus ook zo moslim kunt zijn. dat maakt al dat vorm en sharia het nooit zullen halen in dit land. Dit in tegenstelling tot veel andere islamitische landen waar vorm en orthodoxie door steeds meer mensen wordt gezien als redding uit dictatuur, armoede en ongelijkheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here