Turkse operadiva overleden

0
4

De Turkse sopraan Leyla Gencer is op 79-jarige leeftijd door hartfalen in Italië overleden. Dat maakte een Turkse kunststichting zaterdag bekend. Gencer werd beschouwd als een van de grootste operazangers van de 20e eeuw.

Ze werd in oktober 1928 in Istanbul geboren en won internationale erkenning na haar debuut in 1957 in La Scala in Milaan. Daar trad ze op als Madame Lidoine in de wereldpremière van Poulencs ‘Le Dialogues des Carmelites’. Bekend als La Diva Turca trad ze daarna tot 1985 nog vaak op in La Scala en andere podia.
Gencer had op haar repertoire meer dan zeventig rollen staan. Ze stierf vrijdag in haar huis in Milaan. ,,Met Leyla Gencer, de laatste koningin, komt een definitief einde aan een tijdperk in de geschiedenis van de opera”, aldus een verklaring op de website van La Scala. Gencer wordt maandag gecremeerd. Haar as wordt verstrooid in de Bosporus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here