Voorlichting voor Turkse ouders

1
7

De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht organiseren op dinsdag 22 april een voorlichtingsavond voor Turkse en Marokkaanse ouders van scholieren. In hun eigen taal krijgen de ouders van toekomstige studenten informatie over studeren aan het hoger onderwijs en kunnen ze kennismaken met de hogeschool en universiteit. Allochtone studenten kiezen over het algemeen vaak voor de traditionele studierichtingen met een duidelijk beroepsprofiel, de universiteit en de hogeschool willen onder meer laten zien dat er ook veel andere aantrekkelijke opleidingen zijn met een goed toekomst- en salarisperspectief.

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse ouders in Nederland heeft zelf niet gestudeerd. Hierdoor zijn zij relatief onbekend met het Nederlandse hoger onderwijs. Deze ouders zijn vaak gericht op het beroepsperspectief: wat kun je met die opleiding op de arbeidsmarkt? Veel allochtone studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst kiezen voor studierichtingen met een duidelijk beroepsprofiel: rechten, economie, geneeskunde, farmacie. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst wordt laten zien dat er nog veel meer studierichtingen zijn met prima beroepsperspectieven. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht willen met gerichte voorlichting in de eigen taal helpen om barrières weg te nemen. De ouders krijgen informatie in het Arabisch, Tamazight, Turks en Nederlands.

Het aantal niet-westerse allochtone studenten aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht is de laatste jaren gestegen. Zowel de Hogeschool Utrecht als de Universiteit Utrecht hebben een actief diversiteitsbeleid, om meer niet-westerse allochtone studenten aan te trekken, zodat de studentenpopulatie een afspiegeling van de samenleving vormt. De speciale voorlichting voor allochtone ouders van scholieren werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd.

De bijeenkomst wordt geopend door collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht Yvonne van Rooy en Geri Bonhoff, voorzitter van de Hogeschool Utrecht. De Turkse Fatma KoÅŸer Kaya, Tweede Kamerlid voor D66 en de Marokkaanse consul Abdessadek Sikaoui zullen daarna beiden in hun eigen taal de bezoekers ook toespreken. De inhoudelijke voorlichting wordt gegeven door deskundigen (Adem Kumcu voor de Turkse aanwezigen en Mostafa el Filali voor de Marokkaanse aanwezigen) en door studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst.

De voorlichtingsbijeenkomst is op 22 april 2008 aan de Oudenoord 330 in Utrecht. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here