Levenslange straf voor eerwraak

3
3

Een Turkse man die zijn zus vermoorde omdat zij weigerde te trouwen met een kandidaat die niet van haar gading was, is in Istanbul veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het is de zwaarste straf die ooit in Turkije is opgelegd voor de praktijk van eerwraak meldt Het Algemeen Dagblad.

De zaak van de 22-jarige Güldünya Tören trok internationale aandacht. Zowel Amnesty International als de speciale rapporteur van de VN voor geweld tegen vrouwen gebruikte de moord in hun campagnes tegen huiselijk geweld. De jonge vrouw werd verkracht door haar neef en raakte van hem zwanger. Zij weigerde echter met haar verkrachter te trouwen, zoals haar familie eiste en vluchtte naar een politiebureau.

Nadat haar familieleden bij de politie hadden bezworen dat Güldünya geen haar op het hoofd zou worden gekrenkt, trok zij in bij een oom. Daar werd Güldünya aangevallen door haar twee broers. Ze was niet op slag dood, maar werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis waar haar broers binnendrongen en haar uiteindelijk meedogenloos liquideerden door haar twee kogels door het hoofd te schieten.

De medeplichtige jongere broer, die minderjarig was op het moment dat de familiemoord werd gepleegd, kreeg 23 jaar cel schrijft de krant.

3 REACTIES

  1. Ik hoop dat heel veel mensen ook hier in nederland begrijpen dat dit vreselijke met vrouwen totaal verwerpelijk is, hier en in türkiye ondanks dat het misschien tot een “cultuur” behoort. Als de man op die manier de eer van de familie moet redden nadat “zij” onteerd is door een “man” dan zou “hij” gestraft moeten worden ipv dat zij moet worden gedood. Dit is nu wat ik als nederlandse vrouw niet begrijp, omgedraaide wereld. Marry

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here