Turkije roept ambassadeur VS terug

2
7

Turkije heeft donderdag zijn ambassadeur in Washington naar Ankara teruggeroepen voor overleg over een Amerikaans wetsvoorstel om de dood van anderhalf miljoen Armeniërs begin vorige eeuw als volkenmoord door de Turken te bestempelen.

Dat heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken gemeld schrijft De Telegraaf. In een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd dat voorstel woensdag met 27 tegen 21 stemmen aangenomen.

Een Turkse woordvoerder benadrukte dat het niet om een permanente terugtrekking van de ambassadeur, Nabi Sensoy, ging, maar dat deze voor een dag of tien in Turkije zou blijven om de situatie door te spreken.

2 REACTIES

  1. emotioneel reageren heeft geen zin.
    De banden met Amerika zijn ook voor Turkije van belang.
    Turkije moet nu gepaste tegenmaatregelen nemen, maar dit is zoiets als ‘danisikli dovus’…het spel wordt subtiel gespeeld voor de publieke opinie. achter de schermen weet iedereen hoe ver men publiekelijk kan gaan…

    zaak is dat de maatregelen van Turkije van dien aard zijn, dat de erkenning door het huis van afgevaardigden in Amerika alleen voor amerika een verslechtering met zich mee moet brengen, niet voor Turkije.

    Turkije moet tegelijk door blijven gaan met een maatschappelijk debat over het onderwerp. Zolang Turkse wetenschappers en politici en het Turkse volk hierover nog in twijfel is (ontkennen of niet, feit is dat er jarenlang geen degelijke pro of contra onderzoek heeft plaatsgevonden)…dus maatschappelijk, wetenschappelijk politiek debat in Turkije is vele malen belangrijker dan wat welke parlement dan ook aannneemt. want dat is uiteindelijk alleen maar een politieke daad en zegt niets over de geschiedenis. al wil men dat wel zo doen overkomen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here