Proefrijden Metrobussen in Istanbul

0
1

Nederlandse ‘metrobussen’ van het bedrijf APTS in Helmond rijden momenteel op proef in de Turkse stad Istanbul. De hypermoderne metrobussen, zoals de Turken de bussen noemen, zijn een sensatie in de stad schrijft Het Algemeen Dagblad.

Dat merkt ook chauffeur Harry Fransen (53). Met een splinternieuwe bus rijdt hij over een 20 km lange autovrije baan tussen het centrum tot voorbij de internationale luchthaven.

De metropool, met ongeveer 15 miljoen inwoners, is druk bezig met het drastisch uitbreiden en moderniseren van het openbaar vervoer om de verkeerschaos en het fileprobleem te beteugelen. Een jaar geleden tekende de stad een contract voor 50 metrobussen (63 miljoen euro) bij het Helmondse bedrijf APTS (Advanced Public Transport Systems) dat deze bussen ontwikkelt.

De twee bussen die nu op proef in Istanbul rijden, zijn tijdelijk geleend van de gemeente Eindhoven. Eind oktober komen de eerste bussen definitief naar Istanbul. Volgend jaar maart, wanneer alle 50 bussen kunnen worden ingezet, hoopt APTS op een vervolgorder van nog eens 50 bussen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here