Yildirim overweegt eigen partij

0
4

Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim overweegt een eigen politieke partij op te richten als hij uit de SP wordt gezet. Dat kondigt hij dinsdag aan in het televisie-programma EenVandaag. De senator zei in een toelichting erop te rekenen dat circa duizend SP-leden hem zullen steunen.

Yildirim is met voorkeursstemmen in de Eerste Kamer is gekozen, maar de SP vraagt hem om voor 24 augustus zijn zetel op te geven. De senator voelt daar echter niks voor en heeft een brief gestuurd aan SP-leider Jan Marijnissen met het verzoek om tot een dialoog en verzoening te komen.

Het partijbestuur wil dat Yildirim zijn zetel opgeeft, omdat is afgesproken dat aan de volgorde van de officiële kandidatenlijst wordt vastgehouden. Dat zou betekenen dat Ineke Palm zijn plek in de Eerste Kamer inneemt.

De senator verwijt de SP rigide en niet democratisch gedrag. Yildirim heeft ook met een groepje medestanders het Comité Democratisering SP opgericht. Dit verwijt het SP-bestuur dat het zich schuldig maakt aan censuur, intimidatie en ondemocratisch handelen.

Yildirim wil eigenlijk het liefste blijven bij de SP, maar eist wel een excuus van de partijleiding. Voorlopig wacht hij nog af of Marijnissen antwoord geeft op zijn brief, voordat hij gaat werken aan een eigen partij. Hoe de nieuwe partij gaat heten en waar deze voor moet staan, weet de senator nog niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here