Officiële uitslag verkiezingen binnen

1
4

De AK-partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de ruim een week geleden gehouden verkiezingen met 341 van de in totaal 550 parlementszetels gewonnen. Dat blijkt uit de officiële verkiezingsuitslag die de Turkse autoriteiten vandaag (maandag) bekendmaakten.

Daarmee verliest de AK-partij tien zetels. De seculiere Republikeinse Volkspartij is uitgekomen op 112 zetels en de rechts-extremistische Nationalistische Actiepartij keert na vijf jaar van afwezigheid met 70 zetels terug in het parlement. Dat zouden er 71 geweest zijn, als een van haar partijleden donderdag niet bij een verkeersongeluk om het leven was gekomen. Zijn zetel blijft de komende termijn leeg.

Pro-Koerdische politici, die zich om de kiesdrempel voor partijen te omzeilen als onafhankelijke kandidaten verkiesbaar stelden, sleepten in totaal 22 zetels in de wacht. Zij dienden zondag een petitie in om zich onder de noemer van de pro-Koerdische partij DTP in het parlement te verenigen.

1 REACTIE

 1. Opmerkingen in westerse kranten als ‘de democratie heeft gewonnen’ is net zo kortaf als ‘de seculieren hebben verloren’…

  Turkije is al met al verschoven naar behoudend en conservatief rechts en zelfs naar nationalistisch rechts…

  om dan te zeggen dat de Pro EO mensen de verkiezingen hebben gewonnen omdat de AKpartij Pro EU zou zijn, slaat als een lul op een drumstel…

  Die partije heeft ondanks stemmenwinst zetels verloren omdat rechts en extreem links in de vorm van MHP en de ‘onafhankelijken’ stemmen en zetels hebben gewonnen…

  tevens is centrum links ook gegroeid. zij het met een heel klein percentage…maar wel gegroeid…

  De verkiezingsuitslag bewijst alleen maar dat Turkije meer dan ooit aan het politiseren is. En dat is misschien wel de enige reden om te kunnen zeggen dat wat dat betreft de democratieseringsprocessen in Turkije positief verder ontwikkelen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here