Koerden in parlement vormen fractie

11
4

Een groep van twintig Koerdische parlementsleden die bij de algemene verkiezingen van vorige week als onafhankelijke kandidaat werden gekozen, heeft zich zondag aangesloten bij de pro-Koerdische Democratische Gemeenschapspartij (DTP). Het persbureau Anatolia heeft dit gemeld.

Koerdische kandidaten behaalden bij de verkiezingen 23 zetels in het 550 zetels tellende parlement, waardoor het parlement voor het eerst in ruim tien jaar weer Koerdische volksvertegenwoordigers kreeg. Twintig van hen hergroepeerden zich zondag als DTP-fractie, zei Anatolia. Drie zouden waarschijnlijk later volgen.

De Koerden hadden zich op persoonlijke titel kandidaat gesteld om een kiesdrempel van 10 procent, die alleen voor partijen geldt, te omzeilen. De DTP deed als partij niet mee aan de verkiezingen, maar koos ervoor de onafhankelijke kandidaten de zetels in de wacht te laten slepen.

De drie andere partijen die parlementszetels wonnen weigeren met de Koerdische parlementsleden samen te werken zolang die de Koerdische Arbeiderspartij PKK niet afzweren als een terroristische organisatie. Pro-Koerdische politici hebben tot nu toe geweigerd deze eis in te willigen.

11 REACTIES

 1. Dit is goed voor Turkije…zo is er een vertegenwoordiging waar iedereen wat aan heeft…rechts, links alles zit er nu in….

  Ik hoop echt van ganzen harte dat Turkije hier haar profijt van haalt en beter tijden tegemoet komt…..omdat deze mensen in het oosten door al die jaren heen, misbruikt zijn door hun eigen gekozen vertegenwoordigers….

  Dat er nu nog steeds in dorpen geen waterkranen, elektriciteit of voorzieningen zijn kun je natuurlijk de inwoners niet kwalijk nemen……Politici…..politici….en nog eens poltici….

  en laat voor eens en altijd duidelijk zijn aan de PKK aangangers, subjectieve nederlandse media……….Die paar Koerden hier die een eigen land vormen, vertegenwoordig ‘helaas voor jullie’ niet de visie van de gemmiddelde Koerd…….

  Maar ja….dat maakt voor jullie niets uit……

 2. @ Clarence Diba,

  Ik zal je aantal dingen duidelijk maken, omdat je een leeghoofd hebt wat betreft dit soort onderwerpen!

  1- Je bent geen Koerd, dus houd je Smoel dicht over de koerden!

  2- Je doet alsof je veel weet over koerden en Koerdistan gezien je vorige comment’s ook, maar je weet geen ene fuck over de koerden en Koerdistan behalve leugens vertellen waar jij mee gehersenspoeld bent!

  Je vertelt dingen waar nergens opslaat, en alles wat je jij vertelt is gewoon Bullshit meer niet!

  Je bent gehersenspoeld met leugens! Leugens waar jij mee groot bent gebracht en gehersenspoeld.

  Je bent heel erg conservatief, leeghoofdige, naïef Kemalist!

  Is dat duidelijk!

  Of moet ik nog verder?

  ((omdat deze mensen in het oosten door al die jaren heen, misbruikt zijn door hun eigen gekozen vertegenwoordigers….))

  Antwoord hierop:

  Ten eerste, dat heet geen oosten! Dat heet Koerdistan? De woon gebieden van de koerden heet Koerdistan voor alle duidelijkheid! Dat is zo en dat is ook altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

  Dat kun je ook in de atlas terug zien. Maar wel in een NL atlas en niet in een Turkse atlas. Want volgens de kromme Turkse atlas is het hele midden oosten Turkije, omdat je voorouders dat vroeger hebben bezet.

  En omdat het tegenwoordig bezet is en nog in bezit is van Turkije de (bezetter) heet het Turks bezet Koerdistan!

  Ik zou je heel dom vinden als je me gaat wijs maken dat je dat niet wist.

  Je weet het wel, maar je erkent het niet.

  Maar van zulke leeghoofdige figuren als jij verwacht ik ook niet anders dan ontkennen.
  Want jullie specialiteit is echt ontkennen. Een heel mooie voorbeeld is het ontkennen van Armeens genocide enz….. dat is nou een mals jullie / je specialiteit

  ((Dat de koerden misbruikt zijn door hun eigen gekozen vertegenwoordigers….))

  Wat wil jij in Gods naam met deze inhoudloze zin van jou bereiken?

  Ja, ze konden niks doen door die fascistische kemalistische regering van jou die ze van alles verbiedt, He ja dat wist die leeghoofd van jou niet he!? Als ze wat wouden doen, en dat niet in het voordeel was van de Turkse overheid werden ze gelijk bestempeld met terrorist en beschuldigd van verbreiden van propaganda tegen de Turkse regering.

  Wie denk jij dan, dat nu allemaal gekozen zijn in Turks bezet Koerdistan? Dat zijn weer die dappere mensen van DTP weer die dan op andere manier voor hun rechten vechten en een heel valse kies drempels konden bereiken tegen een heel genadeloze, conservatief, fascistische kemalistische regering die nog een land bestuurt volgens de kromme normen en waarden van Attaturk van 1920.

  Dit weet jij ook wel, maar bij jullie is het taboe om hierover te praten, netzo taboe als de Armeense genocide, die wereldwijd erkend wordt behalve door jullie en figuren als jij die zomaar een nepsite opzet vol met leugens!

  By da way al deze gekozen dappere vertegenwoordiger staat een heel moeilijke taak te verwachten, zeker wanneer je met 23 zetels tussen 550 zetels vol met MHP en CHP fascisten zit en met hen gaat praten over de wil van het Koerdische bevolking!

  Deze trotse vertegenwoordigers steunen ook allemaal PKK voor alle duidelijkheid Oké!

  Ben je nu blij!?

  Namelijk vrij zijn van de Turkse tirannie die in Koerdistan heerst!

  / Vrij kunnen onderwijzen in het Koerdisch (Ons eigen moeder taal) wat sinds de oprichting van Turkije verboden werd door de Fascist nr.1 Attaturk

  / De sociaal en culturele rechten voor de koerden.

  / Vrij tv-station en media zonder censuur van de beesten van MIT

  / In een vrij democratische omgeving kunnen leven wat de koerden zelf willen, en niet die karton democratie die de generaals van jullie aan ons geven.

  / dat er een stop komt aan de aanhouding van talloze koerden in die wilde gevangenissen, waar foltering een dagelijkse maaltijd van is. Hier horen we vaak over de mensen rechten schending

  / de vrijheid van meningsuiting wat tot nu toe taboe of beperkt is.

  Ik kan zo nog tien tallen punten voor je opnoemen, maar bespaar me de moeite.

  Deze punten die ik genoemd heb zijn allemaal harde zichtbare feiten zijn en geen bullshit en jullie weten het ook wel, maar simpel genoeg jullie ontkennen alles. Zoals ik al zei dat is nou eenmals jullie/je specialiteit!

  Maar dat zegt dan wel genoeg hoe dom mensen soms kunnen zijn, doen als of niets aan de hand is, terwijl de hele wereld het ziet wat daar allemaal gebeurt!

  ((Dat er nu nog steeds in dorpen geen waterkranen, elektriciteit of voorzieningen zijn kun je natuurlijk de inwoners niet kwalijk nemen……Politici…..politici….en nog eens poltici))

  Antwoord hierop:

  Dat er nu nog in deze tijd dorpen zijn die nog steeds geen waterkranen, elektriciteit of voorzieningen zijn, kun je natuurlijk de inwoners niet kwalijk nemen maar wel die walgelijke generaals en die fascistische regering vol met de leden van MHP en CHP die alleen maar uit zijn op oorlog en het verwoesten van duizenden Koerdische dorpen en het deporteren van de koerden en het uit wissen van het Koerdische identiteit wat jullie gelukkig tot nu toe niet gelukt is en ook nooit zou lukken.

  Dit zou jij bedoelen he met Politici…..politici….en nog eens poltici tog!?

  ((en laat voor eens en altijd duidelijk zijn aan de PKK aangangers, subjectieve nederlandse media……….Die paar Koerden hier die een eigen land vormen, vertegenwoordig ‘helaas voor jullie’ niet de visie van de gemmiddelde Koerd…….))

  Antwoord hierop:

  En laat ook heel duidelijk zijn voor al die fascistische kemalisten en zulke walgelijke figuren als jij die denken dat de koerden in Turkije vrij leven en alle rechten hebben en genoeg nemen met die karton democratie?

  1- We zijn koerden en zullen ook altijd blijven en zullen ons ook nooit als een turk representeren!

  2- De koerden in Turks bezet Koerdistan vechten tegen een genadeloze, fascistische regering . En we laten ons ook niet door zulke walgelijke figuren als jij regeren.

  3- Bezetters zullen nooit zegevieren in Koerdistan

  4- Er komt een dag dat we de bezetters en zijn beesten tot na Amed (Diarbakir) we jagen!

  5- Dit is de visie van elke trotste Koerd voor alle duidelijkheid.

  Jonge je bent niet alleen dom maar ook heel erg naïef! Je komt behoorlijk veel kennis tekort over dit soort gevoelige onderwerpen en waarheden!

  Je bent gehersenspoeld met de Turkse waarheid , wat jammer genoeg niemand anders kent dan jullie. Maar de wereld kent heel andere waarheid geloof me nou!

  Daarom zul je ook heel hard uitgelachen worden als je in discussie raakt met een groep mensen die hier over veel kennis hebben en jij hen gaat proberen te overtuigen van dat kromme verhaaltje van jou vol met leugens.

  Maar ik neem jou niets kwalijk geloof me echt! Je bent nou eenmals met deze leugens groot gebracht.

  Alleen ik vind wel dat jij je zelf uit die domheid kunt redden door veel te gaan lezen en onafhankelijke bronnen hiervoor gaat raadplegen.

  De geschiedenis vertelt ons ook heel andere waarheid.
  De Atlas vertelt ons ook heel andere waarheid.

  Alleen jij komt met je kromme waarheid vol met leugens en probeert ook hiervan mensen te overtuigen.

  Maar je hebt het MIS oke!

  Want je doet wel alsof je veel weet maar je weet over dit soort onderwerpen echt geen ene fuck oke voor alle duidelijkheid Clarence Dibatje!!!

  Trotse koerd!

 3. He trotse koerd, denk je nou echt dat je de symphatie voor de koerden op zo n manier voor elkaar krijgt. Als je de oorlog tegen de koerden wilt stoppen begin dan eens bij jezelf. kijk eens wat een haat er uit je woorden spreekt. verbeter de wereld en begin bij jezelf! DAN mag je een trotse koerd zijn, bedenk dat je door zo te schrijven de haat alleen maar instand houd en dat is toch niet wat je wilt? je wilt begrip maar op zo n manier krijg je dat niet voor elkaar.
  mariah

 4. @ mariah

  Ik probeer heelmaal niet symphatie voor de koerden te krijgen.

  Dat is alleen maar een overzicht van aantal zichtbare harde feiten wat heel veel niet kennen! en zomaar over dit soort onderwerpen wat bullshit gaan typen over iets waar ze geen ene moer van weten.

  Het is alleen maar een antwoord op die inhoudloze comment van Clarence Dibatje dat zich alleen op leugens baseert.

  Meer niet!

  Geloof me nou ik zit niet oorlog te voeren, maar ik kan echt niet tegen en ik kan van binnen wel ontploffen als ik zie dat leugens wordt verteld over iets waar figuren Clarence Dibatje en nog veel anderen die geen ene moer van weten maar tog wat inhoudloos gaan typen.

  ((bedenk dat je door zo te schrijven de haat alleen maar instand houd en dat is toch niet wat je wilt?))

  antwoord hierop;

  Nee dat is percies wat ik ook niet wil. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat wat daar staat is de waarheid wat heelveel niet kennen of wat heelveel heel ander waarheid kennen over dit onderwerp dan de echte waarheid met andere woorden een (Kromme waarheid) wat heel veel kennen.

  ((je wilt begrip maar op zo n manier krijg je dat niet voor elkaar))

  Begrip verwacht ik niet van velen, eerlijk gezegd, maar ik hoop wel dat ik de kennis van heelveel over dit onderwerp vergroot hoe hard het ook soms kan klinken. Maar dat is de waarheid en de realiteit en dat kan soms ook heel hard aan komen bij heelveel.

  Gr.

 5. Alan,

  Je praat te veel onzin. Je formuleert dat er een koerdistan is herhaaldelijk waar licht kurdistan dan. Op geen een internationale plattegrond. Ik ik heb je valse geschiedenis bestudeert Medianse rijk zogenaamd van jullie ja dat heeft bestaan 1500 jaar voor christus en maar honderd jaar stand gehouden. Daarna kwamen de Romijnen, Hellas emperium, Alexsander de groot emperium, daarna Hun emperiums spartaanse emperium, Byzantijnen, Ottomaanse rijk. enzovoort. Hoe kan je iets verzinnen wat honderd jaar maximaal van jullie is geweest is tog absurd. Jullie beweren dat jullie van aryan afstammen is meederemalen bewezen dat Arish voornamelijk uit Iranezen,Azeris, bestond. Jou volkje zijn afstammelingen van ARAMEZEN armenen dus en gemixt met wat arabish. En over koerdistan gronishe droom van jullie een stuk van iran een stuk van turkije een stuk van armenie een stuk van syrie mooie droom hoor. Maar jullie zijn de enigste zionisten volk op aarde. En over de armeense genocide als je beter op tv had gelet had je gezien dat er veel dingen niet kloppen over de genocide. Dus leer geschiedenis voordat je wat uitkraamt. Er bestaat geen koerdistan.

 6. ff aan allen,

  het feit of er ooit een koerdistan heeft bestaan is geen enkel argument voor of het nog moet bestaan of ooit weer zal bestaan. Er zijn meer dan 20.000 staten en staatjes geweest in de geschiedenis. 5000 daarvan langer dan 250 jaar! En ze bestaan nu niet meer. Dus dat zegt niets.

  wat belangrijker is, is de vraag of de wil voor een eigen staat blijft bestaan bij de groep(en) in kwestie en of de wil om dat tegen te gaan bij de bestaane regeringen en staten (met repressie of met tegemoetkoming aan eisen die de roep voor eigen staat doen blijven bestaan) zullen blijven bestaan.

  Als je langs deze lijnen naar de kwestie kijkt kom je tot meerdere waarheden naast elkaar en ook meerdere scenarios.

  Dan hoef je nog niet eens alleen maar op het nietszeggene vingerwijsniveau naar elkaar te discussieren!

  En nog even. Alan, Als iemand een andere mening heeft, betekent dat nog niet dat diegene helemaal niets weet Alan. het betekent hoogstens dat ze waarschijnlijk tot een andere conclusie komen op basis van andere waarheden. En inzake de Koerdische kwestie is nou eenmaal bekend dat de propagandamachines aan beide zijden net zo hard werken en aan beide zijden de emotionele beladenheid maakt dat de selectie van info ook al redelijk vast ligt!

 7. @Alan…
  ik heb met een brede grijns je commentaar gelezen … nee, beter nog, ik voel me beter dan na een bezoek aan een goede cabaretvoorstelling.

  en ik hoop dat alle PKK’ers hetzelfde denkvermogen hebben als jij …

  Anlayana sivri sinek saz …

 8. Alan,

  Zouden jullie de PKK-koerden net als de meeste koerden willen aanpassen aan de normen en waarden van en in Turkije??? Begin daar maar eerst mee zou ik zeggen dan leef je meer in vrede..De Koerdistan die je naar verlangt die bestaat niet.

  EN dan nog dit….trouwens een korte vraag.:

  Gaan jullie straks ook heel Europa claimen?
  Hier wonen ook heel veel van jullie soort namelijk ben best benieuwd er naar? Straks denken jullie klein kinderen nog dat koerdistan van europa tot Turkije is…het gaat snel bij jullie met hersenspoelen en ook daarin gaan geloven….

  En over de Genocide gesproken…tel elke turk maar op die door de Koerden zijn vermoord dat is pas Genocide niet alles in een keer maar een voor een…SNIKI volk zijn jullie toch….

  …sommigen denken dat al NOORD IRAK al koerdistan is..ik zou maar zeggen begin daar maar eens mee met je wortels te nestelen…burda durdugun hata….bos sozlerine yazik…geen woorden maar daden doe er iets aan…werk eraan…zeg tegen je volk niet naar het westen toe om daar te gaan werken werk waar je woont…ga je vrienden opzoeken de geldschieters laat ze hotels openen in het oosten ipv in het westen…dan kunnen de arme koerden nml thuis slapen bij hun ouders…vind ze erg zielig echt waar..je eigen mensen laten deze jonge jongens zoveel werken voor weinig geld….erg weinig geld…wie zijn hun bazen….jullie eigen volkkkk…begin daar maar eerst mee…Alen?

  Tek bir sozum kaldi: Bu Vatan kesinlikle Bolunmezzzzzzzzz …CANIM, KANIM feda olsun….eger bir gun beni kovarlarsa burdan…en azindan benim gidecegim yerim var ya senin? Sen nereye gideceksin??
  Gerci bu kafayla sen kurdistana ucuz ucak bileti bile bulabilirsin 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here