Aandacht Turkse seksuele minderheden

0
3

Amnesty International zet zich deze zomer in voor gelijke rechten van seksuele minderheidsgroeperingen in Turkije. Tijdens de Roze Maandag in Tilburg (23 juli) en de Gay Pride in Amsterdam (4 augustus) roept Amnesty het publiek op seksuele minderheden in Turkije te steunen.

In Turkije lijden LGBT-ers (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) onder intimidatie, discriminatie en geweld. Vooral travestieten en transseksuelen zijn regelmatig slachtoffer van geweld. Verschillende Turkse organisaties en Amnesty dringen aan op een wetgeving die discriminatie van seksuele minderheidsgroeperingen strafbaar maakt.

In Turkije is het niet verboden om homoseksueel te zijn. Helaas betekent dit niet dat seksuele minderheidsgroeperingen in Turkije worden geaccepteerd. In het dagelijkse leven worden ze vaak gediscrimineerd, vernederd, uitgesloten en mishandeld. Ook de politie maakt zich schuldig aan geweld tegen LGBT-ers.

Ondanks het feit dat de Turkse overheid de plicht heeft om burgers te beschermen tegen discriminatie, doet ze niets tegen de discriminatie van homoseksuelen. De Turkse regering herzag het strafrecht in 2005. In het concept was seksuele oriëntatie opgenomen als discriminatiegrond. Ondanks veel protest van Turkse holebi-organisaties en de internationale gemeenschap heeft de regering seksuele oriëntatie als discriminatiegrond nadrukkelijk uit de definitieve tekst van het strafrecht verwijderd.

Nederlanders kunnen tijdens de festivals en op www.amnesty.nl hun naam invullen op de petitielijst. De namen worden achteraf verwerkt in een paginagrote advertentie en in een populaire Turkse krant gepubliceerd. Het doel van de actie is tweeledig. Met de advertentie vraagt Amnesty aandacht voor discriminatie van seksuele minderheidsgroeperingen in Turkije en vergroot ze het mensenrechtenbewustzijn onder de Turkse bevolking. Daarnaast steunen Amnesty en de duizenden Nederlanders met de advertentie publiekelijk het werk van de Turkse holebi-organisaties. Uiteindelijk hoopt Amnesty dat de Turkse regering het strafrecht herziet en discriminatie van seksuele minderheden strafbaar stelt.

Sinds 1991 voert Amnesty International actie tegen vervolging van seksuele minderheden en doet Amnesty onderzoek naar de situatie van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender mannen en vrouwen in tal van landen. Amnesty bestrijdt discriminerende wetgeving en dringt aan op onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van degenen die alleen vanwege hun seksuele oriëntatie gevangen zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here