Antalya in teken van Turks filmfestival

0
3

Wereldberoemde sterren uit Hollywood strijken dit najaar voor een paar dagen neer aan de Turkse zuidkust. Daar wordt in oktober, in de bekende kuststad Antalya, de 44ste editie gehouden van het Golden Orange Film Festival. Het Turkse filmfestival dat is uitgegroeid tot een internationaal topevenement.

Het Golden Orange Festival (genoemd naar de sinaasappelen die aan de kust rond Antalya worden gekweekt) is het oudste filmfestival van Turkije. Oorspronkelijk toog uitsluitend de fine fleur van de Turkse cinema naar de zuidkust. Na een aantal magere filmjaren, zoekt festivaldirecteur Engin Yigitgil met een ambitieuze opzet vanaf dit jaar nadrukkelijk ook de internationale filmmarkt. Zijn doel is, het festival ‘een van de belangrijkste ter wereld’ te laten worden.

Voorlopig met succes: Dit jaar heeft ook Hollywood het evenement, van 19 tot en met 28 oktober, ontdekt als podium om de Westerse en Oosterse wereld het meest recente werk te tonen. Bijna drie weken lang worden films vertoond, distributiezaken gedaan en bijeenkomsten gehouden voor pers en publiek. Hoogtepunt is de uitreiking van De Golden Oranges, zeg maar de Turkse Oscar, in verschillende categorieën.
Tijdens het Golden Orange Festival vinden ook het derde Eurasia film Festival (22 tot en met 25 oktober) en de tweede Eurasia Film Fair plaats, waarop cineasten uit het Midden-Oosten en de rest van de wereld hun werk tonen en met elkaar in contact komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here