Anti-Westerse gevoelens in Turkije

4
5

In de Turkse verkiezingsstrijd bereiken anti-Westerse gevoelens een hoogtepunt. Dat schrijft NOS correspondenten Jessica Lutz op haar weblog. De anti-Westerse tendens is volgens Lutz mede ingegeven door het feit dat in Europa de scepsis tegenover Turkije gegroeid is

“Het is een schande dat Turkse kindertjes naar Disney tekenfilms moeten kijken. Als de ultra-rechtse Partij van de Nationale Beweging (MHP) in de verkiezingen van 22 juli aan de macht komt, zal er geld gepompt worden in een Turkse tekenfilmindustrie.” Dit is geen grap. Wel tekenend voor het hoogtepunt dat de anti-Westerse gevoelens in Turkije bereikt hebben schrijft de correspondent.

Volgens de laatste peiling van het Amerikaanse Raymond James/KONDA, deze week bekendgemaakt, is nog maar 43,3% van de Turken voor lidmaatschap van de Europese Unie. Ongeveer net zoveel mensen (42%) zullen op de regerende AKP stemmen, die de afgelopen vier jaar hard gewerkt heeft om de Turkse wetten af te stemmen op die van de EU en belooft hier mee door te zullen gaan.

De afgelopen maanden is trouwens ook deze partij meegegaan in het groeiende nationalisme. De regering heeft bijvoorbeeld een wet aangenomen die het voeren van een niet-Turkse bedrijfsnaam beboet.

4 REACTIES

 1. actie reactie. wel begrijpelijk, maar niet goed…
  Anti Europa zij kan ook zonder isolationistisch anti-westers te zijn…Turkije is namelijk net zo westers geworden de afgelopen 100 jaar als dat zij aziatisch of oosters is gebleven! En daarin is Turkije uniek.

  Ultra natinalistische sentimenten hebben Turkije in het veleden ook alleen maar ellende bezorgd.

  En dan vooral het feit dat daar dan weer mensen tussen zitten die zelfs het bloed van buienlander weigeren als er een rmp is gebeurd of tekenfils niet willen uizenden omdat daar varkens in voorkomen of overpel willen bestraffen of weer met een sfeer terugkomen van een turk heeft geen andee vrienden dan een turk…
  de buitenlandse politiek kan dan nog zo moeizaam zijn op het momen, maar de doelstellingen op de lange termijn (waar Turkije heel veel aan heeft en die Turkije simpelweg niet elders bij bv de overige moslimstaten kan behalen omdat deze landen zelfs achter zijn gebleven t.o.v. Turkije en gekenmekt worden als dictaturen en ondoorzichtige systemen met veel corruptie) vereisen nou eenmaal dat je niet meteen verongelijkt reageert en daar een korte termij slag mee wilt slaan (verkiezingssentimenten)en in je eer aangetast wordt, maar dat je sterk bent en laat zien dat de ander een probleem heeft!

  Het probleem van de EU lidstaten die Turkije niet willen is hun eigen probleem met islam en hun eigen mislukte multiculturele samenleving. Wat willen ze dan ook met al die tienduizenden ongeletterde Turken die ze in de jaren 60-70 het land in hebben gehaald. Natuurlijk is ook hun nageslacht een sociaal-economisch achtergebleven groep, maar dat duurt niet lang meer…

  De Turkse economie heeft de EU nodig, en andersom ook. De Turkse politiek heeft de progressie richting open democratie nodig. Al lijken dat nu criteri die iedee keer weer veranderen t.o.v. Turkije, feit is dat de democratische eisen die de criteria van Kopenhagen stellen, in Turkije anders nooit doorgang zouden hebben. langzaam aan wordt Turkije een open democatie met repect voor de mensenrechten en zelfs de discussie over de rol van het leger is geopend dankzij druk van de EU…

  Nu de sentimenen anti EU worden, en het nationalsme de kop op steek, doet men de mensen geloven dat dat helemaal niks met elkaar te maken heeft en is men zelfs steeds meer tegen de democratiserin…

  Nee blijf positief en constructief, doe je best om door te gaan met de hervormingen en kies er daarna eventueel voor om geen lid te worden van de EU…want op een aantal punten gaat het nog lang niet goed! En daar mogen partijen als MHP aan de ene kant of de AKP of het Leger aan de andere kant geen gebruik van maken..

 2. wijze woorden Kamer, aan nationalisme en anti-westers denken heb je niks en we kunnen niet meer zonder elkaar; economisch is nederland ook helemaal afhankelijk van handel met en naar het buitenland. Türkiye en de EU zullen best tot elkaar komen, langzaam aan, tenslotte zijn Keulen en Aken ook niet op 1 dag gebouwd!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here