Première documentaire ‘Eerwraak’

6
8

Première documentaire ‘Eerwraak’Op vrijdag 8 juni om 17.00 uur vindt de première plaats van de documentaire ‘Eerwraak’ tijdens het Beeld voor Beeld Festival in Amsterdam (Tropentheater). De documentaire handelt over eerwraak en eergerelateerd geweld in Turkije en Nederland en is gemaakt door Frans Bromet i.s.m Seren Dalkiran en Yeter Akin (oprichtsters van de stichting ‘Verdwaalde Gezichten’).

Yeter Akin en Seren Dalkiran, twee Nederlandse jonge vrouwen van Turks-Koerdische herkomst, zijn in 2004 en 2005 afgereisd naar Zuid-Oost Turkije om filmopnames over eerwraak te maken. Ze zijn geen filmmakers van beroep maar hebben met dit materiaal een educatieve film gemaakt.

Met de film proberen ze eergerelateerd geweld en schadelijke tradities bespreekbaar te maken op middelbare scholen. Filmmaker Frans Bromet volgt hen in dit proces en gaat op zoek naar wat deze idealistische jonge vrouwen beweegt.

6 REACTIES

 1. Eerwraak moet idd niet verward worden met de Turkse cultuur…Het komt vooral voor binnen de Koerdische gemeenschap.

 2. Meltem,

  dan vergis je je heel leleijk en praat je net als de verwesterde elite van Turkije die het maar niet kan verkroppen dat middeleeuwse praktijken door heel Turkije heen in alle gebieden op verschillende wijze, maar altijd met een bepaalde vorm van geweld voorkomen…

  Batman hoor je misschien veel in Turkije, maar dat is helaas net zo selectief als dat je hier in Nederland alleen maar Turken hoort en niet over parasuicide onder hindoestaanse meisjes…

  Nee beste Meltem, van de 600 bij de politie geregistreerde gevallen, waren er meer dan de helft niet Koerdisch…Turkije bestaat uit meer dan alleen Turkse en Koerdische gemeenschappen. maar ook lazische (alhoewel etnisch verturkst) syrisch orthodox, centraal anatolisch Yoruk of Bettik asiretleri ve boylari, ege ve mugla bolgesi tahtacilari (ki onlarda Berdel cok gorulen bir olay) dat is ook een volm van eergerelateerd geweld. Eerwraak is maar 1 onderdeel daarvan. een tje waardoor de hele publieke opinie selectief is geinformeerd…

  wat wel duidelijk is is dat als het om Turkije gaat Het in de Soennitische gemeenschappen van Koerden en Turken vele malen vaker voorkomt dan onder niet-soennitische gemeenschappen (al dan niet moslim, dus dan valt te denken aan christen, alevitisch, etc)

 3. Eerwraak komt overal voor. Dus ook in Turkije, dit voor hen die beweren dat Turkije hier boven staat.. Serdar spreekt heel objectief en feitelijk en daarom ook mijn complimenten Serdar!

  Het is heel tragisch en heel achterlijk om te zien en te horen dat zulks praktijken zich nog voordoen in 2008. Allah zij met die vrouwen, dat zij (eerwraak slachtoffers) mogen rusten in Allahs hart.

 4. Hoe achterlijker de cultuur hoe meer eerwraak jegens vrouwen. Hoe meer vrouwen achtergesteld worden door mannen hoe meer eerwraak voorkomt. Ontken dus niet dat soennitische of yezidische families gemiddeld genomen minder beschaafd zijn dan niet-soennitische families van seculiere, christelijke of alevitische Turken.

 5. Ik ben het gedeeltelijk met je eens Meltem. Eerwraak moet inderdaad niet verward worden met de Turkse cultuur.
  Dit komt niet doordat de CULTUUR wraak neemt maar het INDIVIDU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here