Nederlanders tegen toetreding Turkije

16
7

EUBijna zeven op de tien Nederlanders willen niet dat Turkije toetreedt tot de Europese Unie. Alleen GroenLinks-stemmers zijn in meerderheid voor toetreding. Dat bleek gisteren uit een peiling van Maurice de Hond.

Van alle Nederlanders is 67 procent tegen de Turkse toetreding, 28 procent is voor. De overige 5 procent gaf geen mening.

De grootste tegenstanders zijn te vinden onder PVV- en ChristenUnie-stemmers: respectievelijk 98 en 97 procent wil Turkije niet bij de EU hebben. Zij worden gevolgd door VVD-stemmers (79 procent is tegen), CDA-stemmers (77 procent) en SP-stemmers (61 procent).

16 REACTIES

 1. nee ze willen niet dat turkije toetreed maar ze gaan wel lekker even gebruik maken van ons turkije als vakantieland,nee het is zo gastvrij ,lekker eten,goedkoop.en vooral niet te vergeten het uitgaan daar want daar krijgen ze nog eens aandacht van de jongens die ze hier nooit zouden krijgen 🙂 maar als het er op aan komt willen ze dus niet dat turkije toetreed tot de europese unie.wie is er nou hypochriet bezig dan 🙂

 2. ze moesten eens weten hoe belangrijk turkije voor de eu is. zowel op strategische en economische punten heeft turkije een belangrijke rol. baku-ceyhan pijpleiding –> economisch en de plaatsing tussen 2 continenten –> strategisch.

  wisten de europeanen dat turkije de balans is van de hele wereld? je kunt wel zeggen dat ik turkije te hoog inschat, maar als je denkt dat ik dat doe onderschat je turkije!

  als het aan mij licht moet de eu toetreden in turkije! laat hun maar aanpassen naar de normen en waarden van turkije.

 3. kagni arabasi golgesinde yuruyen it, arkadan vuran gunesin de etkisiyle, buyuyen golgesine bakip bakip boburlenirmis!

  in short-who cares what the dutch thinks!

 4. De meerderheid van de turkse bevolking is ook tegen, dus prima toch zou je denken?!
  Maar ik denk dat de weerstand tegen toetreding van Turkije met name komt vanwege het feit dat nog maar net Polen en Bulgarije zijn toegetreden. Beide landen zijn een beetje door de strot geduwd en de vrees is met name dat heel veel geld naar bovengenoemde landen zal stromen de eerstkomende tijd (bijv. landbouwsubsidie en geld voor milieuverbetering).
  En nog maar pas deze maand zijn de grenzen daadwerkelijk geopend voor poolse arbeiders, het is dus nog maar afwachten wat de gevolgen op langere termijn zijn van deze toetreding op de arbeids- en woningmarkt.
  Nederland is zowieso een beetje eu moe de laatste tijd.
  Als er voor de toedreding van bovenstaande landen een soortgelijke enquete zou zijn geweest, ben ik er redelijk zeker van dat de uitslag hiervan ook negatief zou zijn geweest.
  Deels ben ik het trouwens eens met de stelling van ilker; de turkse p.r. zou zeker wat beter kunnen. De gemiddelde nederlander kent Turkije alleen als vakantieland en weet bijv. niet in welke opzichten Turkije wel degelijk van belang zou kunnen zijn voor de eu.
  Ditzelfde geldt trouwens ook omgekeerd; als de turkse bevolking wat meer zou worden geinformeerd over de gevolgen van een eventuele toetreding, zou dit wellicht ook de publieke opinie hier in Turkije kunnen beinvloeden. Elk land binnen de eu behoudt per slot van rekening zijn eigen identiteit en cultuur.
  Zo is Nederland ook niet te vergelijken met landen als Spanje, Italie enz. ondanks dat ze wel onder dezelfde eu vallen.

 5. EUROPA HEEFT TURKIJE MEER NODIG DAN TURKIJE EUROPA.
  op korte termijn zal turkije baat hebben aan de e.u.
  OP LANGE TERMIJN ZULLEN DE EUROPEANEN PROFILEREN…
  DAAROM DAT ZE OOK TOEGEVEN DAT EU OP LANGE TERMIJN PAS AAN TURKIJE ZAL DENKEN. met andere woorden eu geeft toe dat ze hypocrietEN en egoistisch te werk willen gaan. Zo zijn ze altijd al geweest ook, lees maar de geschiedenis van de europa. GAZ GELEN YERDEN TAVUGU ESIRGEMEZLER BU ( MAALESEF ) IKIYUZLU CIFTE STANDART UYGULAYICILARI.

 6. Hahaha, wie neemt Nederland en/of Nederlanders nou nog serieus. Ze bakken niets van voetbal en kunnen niet eens behoorlijk zingen bij het Eurovisie songfestival. Uitgeschakeld na de 1e ronde. Hahahaha loosers zijn het, mogen wij Turken blij zijn met onze 4e plaats. Nederlanders die tegen toetreding van Turkije zijn: lekker belangrijk jullie mening!

 7. Iloker, Serdar, melissa…

  Als jullie vinden/willen dat Turkije lid wordt van de EU hebben jullie een probleem als ik lees wat jullie ‘argumenten’ zijn. Geen van die argumenten gaan namelijk in op de redenen waarom veel Europeanenen nu de ‘nederlander’ Turkije er niet bij zou willen hebben…het is niet realistisch argumenten naar voren te halen die volgens jullie belangrijk genoeg zijn en de argumenten van de ander (die volgens hun belangrijk zijn) te negeren…

  en die argumenen zijn bekend!!! waarom geef je daar geen bereken, bewezen, onderbouwd antwoord op. Maar een antwoord om sentiment is niet alleen ‘schreeuwen en praten’ dat is ook werken aan beeld, ideeen, en gedrag. aan beide ijden…

  Ik ben zelf l jaren voorstander vn Turkij in d EU en heb ook het e.e.. op dit punt georgniseerde n geschreven en gedoceerd, maar wat ik zie i dat de veranwoordelijke politici, zowel hier in NL al ook in Turkije geen lange termijn visie hebben. In Turkije zeker niet. daar denkn ze dt beeldvorming geen rol peelt…maar helaas. Je kan op vakanie gaan naar een land maar tegelijk het land zien als ‘wezenlijk te anders en achterlijk’…en dat is wat de west Europenen zien als ze beelden zien van Fatih in istanbul, meutes die tegen het westen zijn, boekverbranders, zwarte chador of geone hoofddoek demonstraties…het gekke is dat demontraties zoals nu, van republikeinen tegen de mogelije groeiende invloed van de sharia, ook weer de angst voor sharia en islam en leger en coups en mensenrechenchendingen en repressie etc etc voeden…zeker ook hier in Europa…en dan kijkt men NOOIT naar vegelijkingn of over het hek maar kijkt men alleen naar datgene wat men nog buiten kan houden…

 8. Serdar yine cikip konusmus, her zamanki gibi yine bos konusmus. Er zijn veel argumenten die de elite van Europa hebben om Turkije niet toe te laten tot Europa. Ik vindt ze persoonlijk allemaal bullshit. Ze houden Turkije alleen maar aan de lijn om te voorkomen dat de vijanden in die regio sterker zou worden als Turkije met hun zou werken. Wat ik het liefst wil zien is, dat die landen in die regio samenwerken, Turkije , Iran, Syrie, Irak, S-Arabie, Libie en de resterende Islamitische landen en een Unie vormen en zo snel mogelijk israel opgeheven wordt. En dat de Koerden, ik ben overigens geen Koerd, een land krijgen in West-Europa, een soort Israel dan voor de Islamitische landen. Dan zullen we op Wereldniveau een belangrijk rol spelen. Wie vindt dit geen goed idee?

 9. her sey vatan icin,
  ik vind je best wel grappig…

  sowieso moet je jezelf nooit al te serieus nemen…ik snap wel waarom je mijn mening bullshit vind…als ik die van jou lees wordt het heel duidelijk!

 10. jah ik snap wel dat ze tegen zijn
  ze kunnen lekker genieten die turken hier en dan toch maar alles eff gezellig slopen en zo fijn hoor.
  En dan tegen mensen zeggen rot op uit dit land terwijl ze blij mogen zijn dat ze hier mogen wonen
  Je kunt ook gewoon lekker in turkije blijven hoor.
  Houdoe en bedankt ole ole

 11. Er zijn mensen die voor zijn maar waarvoor eigenlijk ik snap het niet??
  Ze willen lettelijk de identiteit van Turkije overnemen. Daar bedoel ik mee Cyprus bijvoorbeeld? Weten jullie wel hoeveel soldaten daar zijn gevallen? En ja Turkije heeft EU dus echt niet odig maar Eu Turkije juist weer wel qua de goedkope import en export van kleding bijvoorbeeld. Dan hoeven ze Gumruk parasi niet te geven. Tjah dan denken ze dat heel veel mensen van Turkije naar Europa zal komen maar dat zal de geval niet zijn denk ik. Omdat het zelfde is gebeurd in Spanje. Toen Spanje lid werd werd dat land welvarender en dus brak er eenimmigratiegolf. Dat kunnen ze hier ook verwachten en dat zal ook gebeuren omdat heel veel TUrken gewoon naar zijn eigen land terug willen gaan. En vooral als Turkije welvarender word willen er steeds meer mensen weer terug. En dat is vrij logisch toch?

 12. Juist “onbekend” daarom moet de EU ook willen dat Türkiye erbij komt. Als je land welvarender wordt wil je in dat land leven en werken. Dat hebben we gezien met Spanje, Portugal en Ierland en dat zal ook met de Oostblok landen gebeuren. Een Europese Unie kan niet bestaan uit rijke en arme landen; dat is economisch voor de hele EU slecht.
  Nederlanders die goedkoop op vakantie gaan naar Turkije zullen dan meer moeten gaan betalen omdat de werknemer in Turkije veel meer zal moeten gaan verdienen en dat is hard nodig!
  Ilker heeft m.i. ook gelijk want Turkije is strategisch gezien al 40 jar belangrijk voor Europa (en Amerika).
  Laten we van elkaars normen en waarden leren want democratie bestaat niet uit opleggen van…, maar uit vrijheid om te doen binnen de wet.
  Het stukje van Moniek is terecht zo het is! En bij “info” denk ik dat doe je nog in dit nare nederland??
  Portugal is voorzitter dit half jaar en kleine landen hebben vaak minder moeite mee een groot land als Türkiye te laten toetreden dan de “grote”; hoe zou dat toch komen denk je? Misschien heeft macht er wel mee te maken en een misplaatst superioriteitsgevoel dat bij grote landen gemakkelijke de kop opsteekt!!

 13. seik niet zo mensen… vind je t gek dat nederland turkije niet bij de eu wilt zien.. in turkije zitten de koerden (de terroisten), jllie grenzen aan allerlei probleem landen, heel veel delen van turkije leven de ensen nnog op straat.. en dan nog iets jllie zijn zoown vakantie land he’ maar de grootste hotels zijn van de europeanen… En als er hier zovele mis is ga dan erug naar je eigen land…. jllie turken zijn loosers.. jllie weten niet wat je willeh.. GA EERST JE EIGEN LAND MAAR EENS OPBOUWEN!! en kom dan terug met seiken wat er mis is mt nl!!… nl geeft jllie kinderen een kans om te studeren, om niet te verhongeren als jlie geen opleiding hebben.. een dak boven jllie hoofd! denk daar eerst maar eens aan!! ..EN wat nouw turkije is de balans van de wereld…! wat is er zo balansig aan…??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here