Nieuwe massabetogingen in Turkije

0
1

Meer dan 110.000 mensen hebben zaterdag in Turkije gedemonstreerd tegen de regerende AKP van premier Tayyip Erdogan. De kandidaat van de conservatieve religieuze partij voor het presidentsschap, Abdullah Gül, moest het ook ontgelden.

De betogers zien in hem een bedreiging voor het strikt seculiere karakter van de Turkse staat en het presidentschap.

De betogingen hadden plaats in onder meer de steden Manisa in het zuidwesten en in Canakkale in het noordwesten. In deze laatste stad behaalde de latere stichter van het seculiere Turkije, Kemal Mustafa Atatürk, in de Eerste Wereldoorlog een grote militaire overwinning. De plek geldt sindsdien als symbool van nationaal verzet. Eerder al hadden massademonstraties plaats in Istanbul en de hoofdstad Ankara.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here